3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa porowa


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

  • 3 duże pory ( tylko białe części )
  • 2 kostki rosołowe lub 2 łyżeczki koncetratu wykonanego w TM
  • 500 gramów mięsa mielonego ( drobiowego )
  • 400 gramów serka topionego śmietankowego
  • 1 całe jajko
  • 150 gramów bułki tartej
  • 50 gramów masła
  • 2000 gramów wody
  • sól,pieprz do smaku
5

Przygotowanie

  1. Mięso mielone, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz wymieszać w naczyniu miksującym 1min/obr 3. Uzyskać konsystencję " jak na kotlety mielone ". przełożyć do innego naczynia.

    Pokrojone na kawałki białe części pora umieścić w opłukanym naczyniu miksującym i rozdrobnić 4s/obr.3-4. Dodać masło i zblanszować 4min/varoma/obr 1.

    Z mięsa mielonego uformować kulki średnicy 1-1,5 cm i ułożyć na dolnej i górnej części przystawki Varoma pozostawiając kilka odkrytych otworów dla lepszego przepływu pary.

    Do naczynia dodać wodę,kostki rosołowe lub koncentrat rosołowy przygotowany w TM, na pokrywę naczynia ustawić przystawkę Varoma - gotować 10min/ varoma / obr 2

    Dodać serek topiony,ewentualnie dolać wody ( nie przekroczyć pojemności 2 litrów ! ), otwór w pokrywie naczynia zakryć MT i zawartość naczynia zmiksować 10s/ obr 7 -9. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Do naczynia dodać kulki mięsne z Varomy, gotować 10min/100 st / Obroty wsteczne 2

    Podawać na goraco z tostami lub chlebem

    Smacznego !

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam! Odnośnie bułki tartej

    Zgłoszony przez ricko1st na maja 9, 2012 at 07:40.

    Witam!

    Odnośnie bułki tartej - dodajemy jej tyle by mięso mielone mialo kosystencję farszu " jak na kotlety mielone " ( w przepisie jest o tym wspomniane ).

    Serek topiony może być dodany w mniejszej ilości, zupa będzie mniej gęsta.

    Wody dolewamy tyle by nie przekroczyć granicy pojemności naczynia, kulki mięsne po przygotowaniu na varomie dodajemy do zupy, podgotowujemy wtedy wszystkie skladniki " podzielą się " wzajemnym aromatem.

    Na pokrywę naczynia kładziemy koszyczek, wtedy zupa nie powinna wykipieć.

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie, czy na pewno

    Zgłoszony przez EwaL-J na kwietnia 17, 2012 at 10:39.

    Mam pytanie, czy na pewno zostały zdefiniowane odpowiednie proporcje, przecież jak doleję 2000 gr wody, a potem jeszcze mam dołożyć pulpeciki do gotowania, to garnek tego nie pomieści? Może chodziło o 1000 gr wody? Ja zrobiłam na 2000 gr wody, ale wtedy pulpeciki ugotowałam na Varomie osobno i tak zupa mi torche wykipiała. Ogólnie smak bardzo dobry, może następnym razem dodam jeden serek topiony mniej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis taki sobie, kluseczki

    Zgłoszony przez KuchniaRenaty na kwietnia 16, 2012 at 14:22.

    Przepis taki sobie, kluseczki z taką iloscią bułki tartej wychodzą "betonowe". Jak na mój smak za dużo serka topionego, wystarczy połowa.


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  

    Zgłoszony przez ricko1st na kwietnia 11, 2012 at 20:00.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze