Składniki
5 porcja/porcje/porcji
- 3 duże pory ( tylko białe części )
- 2 kostki rosołowe lub 2 łyżeczki koncetratu wykonanego w TM
- 500 gramów mięsa mielonego ( drobiowego )
- 400 gramów serka topionego śmietankowego
- 1 całe jajko
- 150 gramów bułki tartej
- 50 gramów masła
- 2000 gramów wody
- sól,pieprz do smaku
-
6
1min
Czas całkowity 1minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Mięso mielone, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz wymieszać w naczyniu miksującym 1min/obr 3. Uzyskać konsystencję " jak na kotlety mielone ". przełożyć do innego naczynia.
Pokrojone na kawałki białe części pora umieścić w opłukanym naczyniu miksującym i rozdrobnić 4s/obr.3-4. Dodać masło i zblanszować 4min/varoma/obr 1.
Z mięsa mielonego uformować kulki średnicy 1-1,5 cm i ułożyć na dolnej i górnej części przystawki Varoma pozostawiając kilka odkrytych otworów dla lepszego przepływu pary.
Do naczynia dodać wodę,kostki rosołowe lub koncentrat rosołowy przygotowany w TM, na pokrywę naczynia ustawić przystawkę Varoma - gotować 10min/ varoma / obr 2
Dodać serek topiony,ewentualnie dolać wody ( nie przekroczyć pojemności 2 litrów ! ), otwór w pokrywie naczynia zakryć MT i zawartość naczynia zmiksować 10s/ obr 7 -9. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do naczynia dodać kulki mięsne z Varomy, gotować 10min/100 st / "Obroty wsteczne" 2
Podawać na goraco z tostami lub chlebem
Smacznego !
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam! Odnośnie bułki tartej
Witam!
Odnośnie bułki tartej - dodajemy jej tyle by mięso mielone mialo kosystencję farszu " jak na kotlety mielone " ( w przepisie jest o tym wspomniane ).
Serek topiony może być dodany w mniejszej ilości, zupa będzie mniej gęsta.
Wody dolewamy tyle by nie przekroczyć granicy pojemności naczynia, kulki mięsne po przygotowaniu na varomie dodajemy do zupy, podgotowujemy wtedy wszystkie skladniki " podzielą się " wzajemnym aromatem.
Na pokrywę naczynia kładziemy koszyczek, wtedy zupa nie powinna wykipieć.
Pozdrawiam
Mam pytanie, czy na pewno
Mam pytanie, czy na pewno zostały zdefiniowane odpowiednie proporcje, przecież jak doleję 2000 gr wody, a potem jeszcze mam dołożyć pulpeciki do gotowania, to garnek tego nie pomieści? Może chodziło o 1000 gr wody? Ja zrobiłam na 2000 gr wody, ale wtedy pulpeciki ugotowałam na Varomie osobno i tak zupa mi torche wykipiała. Ogólnie smak bardzo dobry, może następnym razem dodam jeden serek topiony mniej.
Przepis taki sobie, kluseczki
Przepis taki sobie, kluseczki z taką iloscią bułki tartej wychodzą "betonowe". Jak na mój smak za dużo serka topionego, wystarczy połowa.