Składniki
- 4 ziemniaki
 - 1 mała cukinia
 - 1 mała dynia
 - 3 marchewki
 - 1 cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 150 g soczewicy zielonej
 - 500 g wody
 - sól, pieprz do smaku
 - szczypta kurkumy, imbiru, papryki ostrej
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Varoma - 
                        
                        
                        Koszyczek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlać 1 litr wody i założyć koszyczek, wsypać soczewicę. Do przystawki Varoma włożyc warzywa pokrojone na kawałki, cukinię dodajemy ze skórką (jak mamy młodą i małą).
Gotujemy czas 40 min/ Varoma/ obr.2.
Nastepnie wyciągamy koszyczek z soczewicą, wodę wylewamy i wkładamy do naczynia warzywa i miksujemy czas 20 sek, obr.5 - pomocna jest kopystka. Nastepnie dodajemy 500 g wody, przyprawy i gotujemy czas 5 min/ 90 st/ obr.3.
Następnie wsypujemy do zupy soczewicę i mieszamy czas 10 sek, obr,2 za pomocą kopystki.
Przelewamy zupke do miseczek, możemu udekorować kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego i natką pietruszki.
Smacznego

Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 21
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        

                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
pyszna!
bardzo smaczna zupka, ja dodalam akurat soczewice czerwona bo taka mialam i bylo bez ziemniaka
Vercia super pomysł, ja soczewicę robiłam i jadłam pierwszy raz, bardzo mi smakowała, muszę z niej zrobić jeszcze jakąś sałatkę
Soczewica jest pyszna i zdrowa, tutaj uzywa sie jej bardzo duzo
  Na Sylwestra jest tradycja, by uszykowac soczewice ( przepis podam ktòregos dnia ) i zjesc jej troche zaraz po pòlnocy.... Zwyczaj mòwi, ze przynosi pieniazki
 
 Niektòrzy wcinaja jej kopiaste talerze, bo mysla, ze zostana w takim razie bogaczami
 
 
 
 
Ps. wode z gotowania soczewicy mozna zostawic. Zuzyc do zupki, ile trzeba ( 500 g), a z reszty, na drugi dzien ugotowac bardzo pozywna zupke " makaronowa"- z malym makaronem, doprawic jedynie wg gustu calosc
 Soczewica swietnie sie wiaze z rozmarynem, szalwia
Grażynko wodę z gotowania wylewamy do zlewu
 ja pierwszy raz ją kupiłam i zrobiłam, bardzo mi smakowała i napewno jeszcze nie raz ją wykorzystam 
Magi czy wodę wylewamy do zlewu, czy do innego naczynia?
  Bardzo lubię soczewice   
 napewno wykorzystam przepis 
   