thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
25h 0min
Czas całkowity
25h 0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 01/13/21
zmieniono dnia: 01/13/21

Składniki

Zupa Detoks Hit "Arabska noc" na odporność z czerwonej soczewicy + imbir czosnek marchewka brzoskwinia kminek kardamon kolendra cynamon śliwki

  • 40 gramów imbiru, świeżego, bez skórki, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cebule, przekrojone na ćwiartki
  • 3 marchewki, (ok. 180 g), pokrojone na kawałki
  • 40 gramów oliwy z oliwek
  • 8 śliwek, (opcjonalnie) suszonych bez pestek, pokrojonych w ćwiartki
  • 6 brzoskwiń, (opcjonalnie) lub morele swiezych albo z puszki albo suszonych bez pestek pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczki kminku, mielonego
  • ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki goździków, mielonych
  • 1 laskę cynamonu, lub 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1200 gramów wody, najlepiej filtrowanej albo mineralnej, ze wzgledu na metale ciezkie, zanieczyszczenia i chlor
  • 2 łyżeczki bulionu, pasty przyprawowej do bulionu warzywnego domowej roboty
  • ½ - 1 łyżeczki soli
  • 250 gramówczerwonej soczewicy
  • 6 łodyżek kolendry, świeżej, do dekoracji do kupienia np. w sklepie azjatyczkim

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć imbir i czosnek, posiekać 3 s / obr. 8 i docisnąć kawałki łopatką w dół.
    Dodać cebulę i marchewkę, brzoskwinie posiekać 5 s / obr. 5 i docisnąć szpatułką.
    Dodaj olej i smaż 3 min / 120 ° C / obr.2.
    Dodać śliwki, kminek, kardamon, goździki, laskę cynamonu, wodę, pastę przyprawową, sól i czerwoną soczewicę i gotować 15 minut / 100 ° C/obr. 1. Wyjmij laskę cynamonu. Zupę z soczewicy dopraw do smaku, podziel na 6 talerzy, udekoruj liśćmi kolendry i podawaj.

Porady

Moja zupa jest czasem bez śliwek, bez brzoskowi i bez kolendry.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa Detoks Hit na odporność z czerwonej soczewicy + imbir czosnek marchewka brzoskwinia kminek kardamon kolendra cynamon śliwki

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: