thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 23/03/13
zmieniono dnia: 25/02/14

Składniki

ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 (80) g wody, (jeśli mrożony szpinak to mniej wody)
  • 1 jajko kurze
  • 100 g szpinaku, może być świeży lub rozmrożony razem z wodą
  • 1 łyżeczki soli
  • 10 g oleju
  • woda i sól do gotowania tortellini

rosół

  • 2 łyżeczki przyprawy uniewersalnej
  • 1 liść laurowy
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 pęczka włoszczyzny, (marchewka, pieruszka, kawałek selera, kawałek pora, przypieczona cebula)
  • 1,2 litra wody
  • 2 udka z kurczaka

farsz

  • przyprawa uniewrsalna, pieprz, zioła prowansalskie, do smaku
  • mięso z udek ugotowanych w rosole

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Udka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Jak się zagotuje zbieramy szumy i dokładamy rozdrobnione warzywa i przyprawy. Gotujemy przez 30-40 minut na najmniejszym ogniu, od momentu zawrzenia.

    2. Z gotowego rosolu wyjmujemy udka, gdy wystygną oddzielamy mieso od kosci i skór. Tak przygotowane mięso i przyprawy wkładamy do naczynia i mielimy - 10s./poz.obr.7. Przekładamy farsz do innego pojemnika. Płuczemy naczynie.

    3. Do naczynia wrzucamy szpinak, rozdrabniamy 7s./poz. obr. 7. Dodajemy pozostałe skladniki na ciasto. Zagniatamy 1min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Wyjmujemy ciasto na stolnicę. Nastawiamy wodę w garnku. Ciasto należy rozwalkować bardzo cienko,   nastepnie pociać na kwadraty o długości boku około 4 cm. Na kwadracie kładziemy farsz, zginamy po przekątnej i łączymy dwa rogi. (Jak uszka do barszczu). Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, przez 3-4 minuty od momentu wypłyniecia na wierzch. 

    4. Tortellini podajemy w gorącym rosole.

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

Tortellini są doskonałą alternatywą do tradycyjnego, niedzielnego rosołu. Sparwadza się także jako lekki i delikatny obiad po świątecznym obżarstwie. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?