3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zielone tortellini w rosole


Wydrukuj:
4

Składniki

ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 (80) g wody, (jeśli mrożony szpinak to mniej wody)
  • 1 jajko kurze
  • 100 g szpinaku, może być świeży lub rozmrożony razem z wodą
  • 1 łyżeczki soli
  • 10 g oleju
  • woda i sól do gotowania tortellini

rosół

  • 2 łyżeczki przyprawy uniewersalnej
  • 1 liść laurowy
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 pęczka włoszczyzny, (marchewka, pieruszka, kawałek selera, kawałek pora, przypieczona cebula)
  • 1,2 litra wody
  • 2 udka z kurczaka

farsz

  • przyprawa uniewrsalna, pieprz, zioła prowansalskie, do smaku
  • mięso z udek ugotowanych w rosole
5

Przygotowanie

  1. 1. Udka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Jak się zagotuje zbieramy szumy i dokładamy rozdrobnione warzywa i przyprawy. Gotujemy przez 30-40 minut na najmniejszym ogniu, od momentu zawrzenia.

    2. Z gotowego rosolu wyjmujemy udka, gdy wystygną oddzielamy mieso od kosci i skór. Tak przygotowane mięso i przyprawy wkładamy do naczynia i mielimy - 10s./poz.obr.7. Przekładamy farsz do innego pojemnika. Płuczemy naczynie.

    3. Do naczynia wrzucamy szpinak, rozdrabniamy 7s./poz. obr. 7. Dodajemy pozostałe skladniki na ciasto. Zagniatamy 1min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto. Wyjmujemy ciasto na stolnicę. Nastawiamy wodę w garnku. Ciasto należy rozwalkować bardzo cienko,   nastepnie pociać na kwadraty o długości boku około 4 cm. Na kwadracie kładziemy farsz, zginamy po przekątnej i łączymy dwa rogi. (Jak uszka do barszczu). Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, przez 3-4 minuty od momentu wypłyniecia na wierzch. 

    4. Tortellini podajemy w gorącym rosole.

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Tortellini są doskonałą alternatywą do tradycyjnego, niedzielnego rosołu. Sparwadza się także jako lekki i delikatny obiad po świątecznym obżarstwie. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Świetny przepis, polecam!

    Zgłoszony przez Karolina Mucha na stycznia 7, 2019 at 13:14.

    Świetny przepis, polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaplanuje tę zupkę na

    Zgłoszony przez smoczek na kwietnia 29, 2013 at 22:28.

    Zaplanuje tę zupkę na niedzielny obiad. Wygląda bardzo "smacznie" tmrc_emoticons.) A marchewka dodała uroku tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglada apetycznie

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 29, 2013 at 16:20.

    Wyglada apetycznie Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DCiekawa alternatywa dla

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 29, 2013 at 06:58.

    tmrc_emoticons.DCiekawa alternatywa dla niedzielnego obiadu tmrc_emoticons.8) Muszę wypróbować tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przy takim wykorzystaniu

    Zgłoszony przez gorzka na kwietnia 4, 2013 at 20:17.

    Przy takim wykorzystaniu szpinaku jego smak się wcale nie narzuca. Nawet mój chłopak, który szpinaku nie lubi, stwierdził, że w takiej postaci to może jeść częściej. Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę przetestować... ciekawe

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 4, 2013 at 12:15.

    Muszę przetestować... ciekawe co na to moja rodzinka, ktora niezbyt przepada za szpinakiem ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis dodalam do

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 24, 2013 at 20:29.

    Ciekawy przepis dodalam do wyprobowania,ale już po świętach .Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne! Na zdjęciu wygląda

    Zgłoszony przez xhomer na marca 23, 2013 at 21:09.

    Pyszne! Na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej tmrc_emoticons.)

    polecam wszystkim  Big Smile

    "kocioł bałkański" - moja wymarzona kuchnia;]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile: Wyglądają bardzo

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 23, 2013 at 17:58.

    Big Smile Big Smile Wyglądają bardzo apetycznie. Zupelnie coś nowego. Dodaję do swojej kolekcji. Zrobię na pewno.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze