3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Zupa tajska z krewetkami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Zupa tajska z krewetkami

  • 250 gramów krewetka, surowa, średnia, obrana
  • 30 gramów imbir, świeży korzeń
  • 30 gramów kurkuma, najlepiej w korzeniu - może być też mielona
  • 1 sok z cytryny, wyciśnięty osobno, bez pestek
  • 2 łyżki skórka otarta z cytryny
  • 1 czerwona papryka świeża
  • 2 czerwona papryczka chili, świeża, mała
  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki bulion warzywny TM
  • 400 gramów mleczko kokosowe
  • 300 gramów wody
  • 1/2 pęczka kolendra, świeża
  • 1 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 5 ząbka czosnek
  • 30 gramów grzyby mun suszone
  • 1 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczki pieprz cytrynowy
  • 225 gramów pędy bambusa, mogą być plastry
  • 1/2 puszki kiełki fasoli mung
  • 6
    16min
    Czas całkowity 16min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Nieco bardziej pikantnie...
  1. Przygotować krewetki - świeże oczyścić, obrać i umyć; mrożone wcześniej rozmrozić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć imbir, kurkumę (jeśli w korzeniu) i skórkę z połowy cytryny, rozdrobnić 10 s. / obr. 7

    Zgarnąć kopystką i przełożyć do osobnego naczynia.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i rozdrobnić 8 s. / obr. 5
  4. Dodać oliwę z oliwek i dusić 3 min. / 120 °C / Obroty wsteczne 1
  5. Do naczynia miksującego włożyć paprykę czerwoną i papryczki chili, rozdrobnić 8 s. / obr. 5

    Zgarnąć ze ścianek kopystką.
  6. Do naczynia miksującego dodać wodę, bulion warzywny, krewetki, grzyby mun, bambus, chili w proszku i sos sojowy - gotować 6 min. / 100 °C / Obroty wsteczne 1
  7. Do naczynia miksującego dodać mleko kokosowe, imbir, kurkmę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, pieprz cytrynowy - gotować 7 min. /100 °C / Obroty wsteczne 1
  8. Kiełki fasoli MUNG wyłożyć na miseczki, wlać zupę i posypać kolendrą.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Jeśli do zupy dodaje się mrożone krewetki, można nieco wydłużyć czas gotowania.

2. Zamiast krewetek można użyć miksu owoców morza, w zależności jakie się włoży można wydłużyć czas gotowania.

3. Przepis jest zredukowany o cebulę (na którą jest mąż uczulony).

4. Można zmniejszyć pikantność zupy (poprzez uszczuplenie ilości pieprzu cytrynowego). tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy