3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Zupa tajska z krewetkami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Zupa tajska z krewetkami

  • 250 gramów krewetka, surowa, średnia, obrana
  • 30 gramów imbir, świeży korzeń
  • 30 gramów kurkuma, najlepiej w korzeniu - może być też mielona
  • 1 sok z cytryny, wyciśnięty osobno, bez pestek
  • 2 łyżki skórka otarta z cytryny
  • 1 czerwona papryka świeża
  • 2 czerwona papryczka chili, świeża, mała
  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki bulion warzywny TM
  • 400 gramów mleczko kokosowe
  • 300 gramów wody
  • 1/2 pęczka kolendra, świeża
  • 1 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 5 ząbka czosnek
  • 30 gramów grzyby mun suszone
  • 1 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczki pieprz cytrynowy
  • 225 gramów pędy bambusa, mogą być plastry
  • 1/2 puszki kiełki fasoli mung
  • 6
    16min
    Czas całkowity 16min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Nieco bardziej pikantnie...
  1. Przygotować krewetki - świeże oczyścić, obrać i umyć; mrożone wcześniej rozmrozić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć imbir, kurkumę (jeśli w korzeniu) i skórkę z połowy cytryny, rozdrobnić 10 s. / obr. 7

    Zgarnąć kopystką i przełożyć do osobnego naczynia.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i rozdrobnić 8 s. / obr. 5
  4. Dodać oliwę z oliwek i dusić 3 min. / 120 °C / Counter-clockwise operation 1
  5. Do naczynia miksującego włożyć paprykę czerwoną i papryczki chili, rozdrobnić 8 s. / obr. 5

    Zgarnąć ze ścianek kopystką.
  6. Do naczynia miksującego dodać wodę, bulion warzywny, krewetki, grzyby mun, bambus, chili w proszku i sos sojowy - gotować 6 min. / 100 °C / Counter-clockwise operation 1
  7. Do naczynia miksującego dodać mleko kokosowe, imbir, kurkmę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, pieprz cytrynowy - gotować 7 min. /100 °C / Counter-clockwise operation 1
  8. Kiełki fasoli MUNG wyłożyć na miseczki, wlać zupę i posypać kolendrą.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Jeśli do zupy dodaje się mrożone krewetki, można nieco wydłużyć czas gotowania.

2. Zamiast krewetek można użyć miksu owoców morza, w zależności jakie się włoży można wydłużyć czas gotowania.

3. Przepis jest zredukowany o cebulę (na którą jest mąż uczulony).

4. Można zmniejszyć pikantność zupy (poprzez uszczuplenie ilości pieprzu cytrynowego). tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy