3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Zupa Szparagowa


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Wariant Zupa Szparagowa

  • 1000 g szparagów białych, 2 pęczki
  • 25 g cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g masła
  • 750 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywno-mięsnego wykonanego w TM, lub 2 kostki bulionowe
  • 2 szczypty pieprzu białego mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatałowej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 30 g śmietany 12% do zup
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • sól do smaku

zielone szparagi i swieza fasolka szparagowa

  • 2 pęczków zielona fasolka szparagowa, świeża, pocieta na ok 3cm kawalki
  • 2 pęczków zielonych szparagów, pocietych tak samo
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Szparagi umyć i obrać. Główki szparagów odciąć i odłożyć. Pociąć szparagi na 2-3 cm kawałki.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/obr.5.
    Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, dusić 2min./120C/obr.1.
  4. Dodać pocięte szparagi, bez główek.
  5. Dodać wodę i kostki bulionowe lub gotowy bulion, gotować 10 min./100C/Counter-clockwise operation/obr.1.
  6. Dodać główki szparagów oraz pieprz, cukier, gałkę muszkatałową, śmietanę (opcjonalnie), gotować 5 min./100C/Counter-clockwise operation/obr.1.
  7. wraz ze szparagami Dodac 150-200 g zielonej fasolki szparagowej pocietej na ok 3 cm kawalki
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Wodę i kostki bulionowe można zastąpić przygotowanym wcześniej wywarem mięsno - warzywnym.
2. W wersji dietetycznej śmietanę w pkt. 6 można całkowicie pominąć lub zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Jogurtu nie gotujemy, dodajemy go do zupy podanej na talerz, ok. 1 łyżki jogurtu na porcję zupy.
3. Zupę po podaniu można posypać siekanym szczypiorkiem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy