- TM 5
Składniki
Zupa
- 1 limonka, sok
- 5 łyżek sosu rybnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 piersi z kurczaka, pokrojonych w paski
- 5 boczniaków, pokrojonych w paski
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 1 pomidor, pokrojony na 4 części
- 1 laski trawy cytrynowej, zmiażdżonej nożem
- 3 plastry imbiru
- 1,5 litra wody
- 1 pasta TOM YUM
- 1 papryczka chili, pokrojona w plasterki (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W "Blokada naczynia miksującego" zagotować 1.5 litra wody ok 8 min 100°"Mieszanie"
Po tym czasie dodajemy imbir, trawę cytrynową, pomidora, cebulę, papryczkę i boczniaki nastawiamy 5 min 100 °"Obroty wsteczne"
Dodajemy piersi z kurczaka ,mleko kokosowe , pastę, sos rybny i sok z limonki nastawiamy 5 min 100 °"Obroty wsteczne"
Dodatkowo można doprawić sosem sojowym.
Podajemy z ugotowanym makaronem ryżowym
Zupa TOM YUM
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszna zupka i aż dziw bierze, że te 5 minut wystarcza kurczakowi
Dałem dużo kopru i bez trawy cytynowej. Zupka dość rzadka i trzeba było doprawić już wg swojego gustu czyli pieprz i pasta miesna z TM. Propozycja niezła i inna niż do tej pory, ale wracał nie będę.
Polecam jednak ją robić bo z pewnością znajdzie swoich fanów.
Bardzo dobra zupka.Polecam
NIestety zupka niedopracowana. Trawa cytrynowa pływa w kawałkach, imbir w wielkich plastrach ,które przeszkadzają w jedzeniua sam smak wymaga wiele do życzenia..sądzę, że za dużo wody jak na taką zupkę.Zupkę trzeba doprawiać bo jej smak nie jest odpowiedio głęboki a warzywa powinny być posiekane.
tak inaczej będzie suchy!
czy naprawde starczy gotować kurczaka tylko 5 min??
Cieszę się, że smakowała. Ja pochłaniam ją całą sama.
Pyszna zupka ma swój charakterek. Polecam bo warto
Are you sure to delete this comment ?