3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tajska zupa curry z dyni piżmowej


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Tajska zupa curry z dyni piżmowej

  • 800 gramów dynia piżmowa, obrana ze skórki, pokrojona w niewielkie kostki (1x1cm), ok. 3 szklanki
  • 1 cebula, przekrojona na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju kokosowego/oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczki mielonego kuminy
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/4 płatów chilii, tym skladnikiem regulujemy sopień ostrości zupy
  • 1 łyżek soku z limonki
  • 1 czubate łyżki koncentratu bulionu drobiowego
  • 700 gramów wody
  • 1/2 puszki mleka kokosowego, 200ml
  • 50 gramów pestek dyni prażonych
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Cebulę i czosnek wrzucić do naczynia i rozdrobnić 5s/obr.5

    2. Dodać oliwę i dusić 2min30s/Varoma/obr. 2

    3. Dodać pastę curry, kolendrę, kumin, sół, pieprz i płatki chilli i dusić kolejną minutę

    4. Dodać dynię, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, gotować 20min/100°C/Obroty wsteczne

    5. Pod koniec gotowania (2 min. do końca) dodać mleko kokosowe i sok z limonki

    6. Zmiksować 1min/ obr. 1-8

    7. Można udekorować mlekiem kokosowym i prażnymi pestkami dyni



    SMACZNEGO!!!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Bodek_B na czerwca 2, 2017 at 00:05.

    Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobra, choć bez rewelacji. Po dodaniu odrobiny...

    Zgłoszony przez Adrijah na marca 7, 2017 at 20:43.

    Dobra, choć bez rewelacji. Po dodaniu odrobiny cukru trzcinowego i sosu rybnego było dużo lepiej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy przepis Na pewno wypróbuję

    Zgłoszony przez Lenuszka na marca 6, 2017 at 19:12.

    Bardzo ciekawy przepistmrc_emoticons.;) Na pewno wypróbujętmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze