Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Tajska zupa curry z dyni piżmowej
- 800 gramów dynia piżmowa, obrana ze skórki, pokrojona w niewielkie kostki (1x1cm), ok. 3 szklanki
- 1 cebula, przekrojona na pół
- 3 ząbki czosnku
- 30 g oleju kokosowego/oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczki mielonego kuminy
- 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/4 płatów chilii, tym skladnikiem regulujemy sopień ostrości zupy
- 1 łyżek soku z limonki
- 1 czubate łyżki koncentratu bulionu drobiowego
- 700 gramów wody
- 1/2 puszki mleka kokosowego, 200ml
- 50 gramów pestek dyni prażonych
-
6
1h 0min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5
Przygotowanie
-
1. Cebulę i czosnek wrzucić do naczynia i rozdrobnić 5s/obr.5
2. Dodać oliwę i dusić 2min30s/Varoma/obr. 2
3. Dodać pastę curry, kolendrę, kumin, sół, pieprz i płatki chilli i dusić kolejną minutę
4. Dodać dynię, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, gotować 20min/100°C/
5. Pod koniec gotowania (2 min. do końca) dodać mleko kokosowe i sok z limonki
6. Zmiksować 1min/ obr. 1-8
7. Można udekorować mlekiem kokosowym i prażnymi pestkami dyni
SMACZNEGO!!!
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz(Brak tematu)
Dobra, choć bez rewelacji. Po dodaniu odrobiny...
Dobra, choć bez rewelacji. Po dodaniu odrobiny cukru trzcinowego i sosu rybnego było dużo lepiej.
Bardzo ciekawy przepis Na pewno wypróbuję
Bardzo ciekawy przepis
Na pewno wypróbuję