Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 kulek pieprzu czarnego
- 5-8 grzyby suszone
- 1 kiełbasa wieprzowa, wędzona
- 100 gramów boczku wędzonego
- 1 kostki Rosołowe
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1 ziemniak
- 0,6 litra wody
- 600 g kapusta kiszona z beczki, mocno kwaśna
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Boczek, kiełbasę i cebulkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do naczynia, ustawiamy Varoma 2min lub (podsmażamy osobno na patelni). Podsmażone produkty zalewamy wodą, dodajemy pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową lub bulion i grzyby suszone. Włączamy
"Obroty wsteczne" 10 min, obroty 2, temperatura 100C.
W tym czasie kroimy w kostkę warzywa. Drobno siekamy kapustę. UWAGA! Nie wylewamy soku z kapusty!
Pokrojone warzywa dodajemy do wywaru.
"Obroty wsteczne" , 10-12 min. 100C.
Dodajemy pokrojoną kapustę, wlewamy sok z kapusty.
"Obroty wsteczne" 10min, 100C.
Całość dekorujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. SMACZNEGO
Idealna na jesień ;)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Dodatkowo można dostać wędzone żeberko wieprzowe, a najlepiej baranie. Ja preferuję bardzo kwaśną kapustę. Wtedy powstaje coś na kształt kwaśnicy góralskiej.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper prosta I bardzo smaczna zupa tylko moim...
Super prosta I bardzo smaczna zupa tylko moim zdaniem trzeba dolać wody I dlużej gotować bo warzywa sa twardawe
bardzo smaczne polecam dodalem wiecej wody 800ml
bardzo smaczne polecam dodalem wiecej wody 800ml
Zupka pyszna Jednak my te dalimy wicej wody 750ml...
Zupka pyszna. Jednak my też daliśmy więcej wody (750ml), chociaż głównie dlatego,że nie trzymaliśmy się ściśle gramatury składników, zamiast boczku u nas tylko kiełbasa. Polecam
Zupa bardzo dobra. Jednak jak dla mnie mało...
Zupa bardzo dobra. Jednak jak dla mnie mało słona i za gęsta. Podsumowując, jest to mały problem w porównaniu do smaku. Polecam
Kapusniaczek sie udal...mmmmm palce...
Kapusniaczek sie udal...mmmmm palce lizac.....bardzo polecam
Pycha kapuśniak ja jeszcze
Pycha kapuśniak ja jeszcze dodaje czosnek i żeberko wędzone
zupa wyszla pyszna! niestety
zupa wyszla pyszna! niestety bardzo bardz gesta wiec musialam uzupelnic woda! tej informacji niestety brak w przepisie. gotowalam za zeberku i dodalam jeszcze lyzeczke przyprawy uniwersalnej by uzupelnic smak. Polecam!
kurcze zamiast zupy wyszla mi
kurcze zamiast zupy wyszla mi kapusta z odrobina wody
musze dolac wody w zwyklym garnku i jeszcze pogotowac...
ile tego soku z kapusty? ja
ile tego soku z kapusty? ja nie mam soku i chcialabym wlac wode...na jakich obrotach podsmazyc cebule? szkoda ze nie pdano jak mozna to pokroic w tm
Też preferujemy kwaśniejszą
Też preferujemy kwaśniejszą wersję kapuśniaku. Najlepszy że swojej kapusty.
przepyszna zupka piękne
przepyszna zupka
piękne dzięki za wspaniały przepis 
Pyszny i prosty , robiłam juz
Pyszny i prosty , robiłam juz kilka razy wszyscy zachwyceni. Polecam.
dzisiaj robiłam. zupka
dzisiaj robiłam. zupka pyszna, trzeba ją na koniec nieco dosolić, ale to mały szczegół. Oczywiście wszystko pokroiłam w TM, bo nie po to go mam żeby kroić ręcznie
Zaraz zrobię:) I dam znać
Zaraz zrobię
I dam znać
Lamka napisał: mam pytanie,
To kwestia "estetyczna" może i thermomix kroi, ale nie zawsze mam taki refleks, żeby grubość była idealna. Dlatego kroję sam i włączam
"Obroty wsteczne"
mam pytanie, po co kroić
mam pytanie, po co kroić kapustę, a nie może tego zrobić thermomix?
Lamka