Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
GROCHÓWKA
- 250 g grochu suchego, połówek, łuskanego
- 1500 g wody
- 250 g ziemniaków, obranych,pokrojonych w kostkę
- 100 g włoszczyzny, marchew, pietruszka,seler ( pokrojone w kawałki)
- 200 g kiełbasy, pokrojonej na kawałki
- 40 g oleju
- 1 łyżeczka masła
- 80 g cebuli, obranej, pokrojonej na 4
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 3 liście laurowe, suszone
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 g majeranku, suszonego
-
6
40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek , miksujemy 3s./obr.5
2. Całość zgarniamy kopystką do innego naczynia.
3. Do naczynia miksujacego wkładamy koszyczek z przepłukanym pod bierzącą wodą grochem
4. Wlewamy wodę, dodajemy sól gotujemy 20min./100C/obr.1
5. W tym czsie przesmażamy na patelni na oleju kiełbasę na złoty kolor. Pod koniec dodajemy cebulę z czosnkiem i masło.
Dusimy do zeszklenia się cebuli.
6. Po ugotowaniu grochu należy przesypać go z koszyczka do naczynia miksujacego w którym znajuje się woda z gotownia.
7. Do naczynia miksującego dodajemy pozostałe składniki oraz przesmażoną kiełkasę z cebulą. Gotujemy 12min./100C/obr"Obroty wsteczne" 1,5
8. Gotową zupę podajemy bez pośrednio po przygotowaniu.
GROCHÓWKA
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzpyszna zupka, tylko dłużej gotowałam bo...
pyszna zupka, tylko dłużej gotowałam bo siębałam, że groch się nie ugotuje, dodałam też boczek i więcej warzyw
Wyszła bardzo dobra.
Wyszła bardzo dobra.
Przepisy Pana Artura są zawsze sprawdzone. Z...
Przepisy Pana Artura są zawsze sprawdzone. Z grochówką jedynie bym miała na uwadze, że groch mi wykipiał i nie wiem jak z zakładaniem MTej bo mi podskakiwała przy kipieniu. Zmodyfikowałabym z kiełbasą wersję i dodała boczku wędzonego - dodaje specyficznego smaku grochówce. Dodałam również ale już oddzielnie ugotowanej kapusty kiszonej, żeby podkręcić smak. Ale to moje widzimisię. Przepis jest świetny jedynie z tym kipieniem trzeba uważać i może odrobinę dłużej groch gotować bo wychodzi al dente
Wyszło bardzo, bardzo smacznie, tylko do...
Wyszło bardzo, bardzo smacznie, tylko do gotowania grochu mniej wody, bo mi wykipiało, ale ja jestem początkująca, więc mogłam czegoś nie doczytać. Efekt końcowy mniam...