thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 13/07/15
zmieniono dnia: 11/05/22

Składniki

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawa uniwersalna
  • 120 gramów gram oczyszczonej botwinki, poszatkować
  • 850 gramów wody
  • 200 gramów ziemników, pokroić w kostke
  • czosnek 1 ząbek
  • 50 gramów warzywa (marchew, pietruszka korzeń, por)
  • 150 gramów buraków czerwonych
  • 1 liść laurowy
  • 100 gramów śmietany 36%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz
  • Naczynie termiczne
    Naczynie termiczne kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy warzywa, buraki, czosnek i siekamy 30 sek./obr.4.

    2.Dodajemy ziemniaki, przyprawy, wodę i gotujemy 20 min./90stopni/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1.

    3. Dodajemy liście botwinki gotujemy 5 min./90 stopni/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1.

    4. Dodajemy śmietanę  i gotujemy 30 sek./90 stopni/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    5. Na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki

Porady

zamiast śmietany można użyc jogurtu naturalnego żeby było zdrowiej

natomiast jeśli ktoś lubi zupki z mięsem można dołożyć kawalek swojskiej kiełbasy dla smaku

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Botwinka

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 14, 2021 at 10:29
    4.0

    Zupa bardzo dobra z pięknym czerwonym kolorem. Dałam więcej ziemniaków i marchewki. Gotowałam 25 minut i ziemniaki mimo wszystko były jeszcze nie całkiem dogotowane. Na koniec dodałam więcej cukru i soli oraz doprawiłam octem jabłkowym. Bardzo dziękuję za przepis

  • czerwca 2, 2021 at 10:02

    Ogolnie ok jednak ziemniaczki byly twardawe po 20 min w temp 90 stopni wiec wydluzylam gotowanie do 35 min i zwiekszylam temp do 98 stopni. Potem 5 minut na botwine ( raczej liscie niz lodygi. Lodygi dodalam razem z ziemniakami) . Dodalam koper razem z liscmi.

  • czerwca 27, 2020 at 16:49

    Poezja. Od co najmniej 15 lat nie gotowałam botwinki. Normalne gotowanie było za trudneLol

  • maja 20, 2020 at 15:31
    4.0

    zupka pyszna...nie trzymałam sie ściśle proporcji i wyszla super...zamiast przyprawy uniwersalnej dałam kostkę bulionu warzywnego...buraków w ogóle, tylko sama młodziutka botwinka, a na koniec koperek zamiast pietruszki

  • czerwca 5, 2019 at 17:58

    Właśnie zrobiłam przepyszna zupa i bardzo prosta 😋 zapisana do kolekcji😃

  • maja 24, 2019 at 13:34

    Przepyszna. Daje więcej warzyw i na koniec razem z botwinką koperek

  • lipca 29, 2018 at 15:11

    Bardzo dobra zupa. Ja jednak tradycyjnie dodałam jeszcze jajko tmrc_emoticons.)

  • czerwca 23, 2018 at 18:15

    Pierwszy raz robiłam botwinkę Wyszła bardzo dobra! Doprawiłam wg uznania. Bardzo szybko się robi i wychodzi pysznie!

  • sierpnia 12, 2017 at 10:24

    Pyszne! O wiele szybciej się robi niż w garnku na ogniu. Proponuje dodać jeszcze jajko ugotowane na twardo. Bardzo dobry przepis!! Polecam !!

  • sierpnia 9, 2017 at 11:02

    Łatwy i szybki przepis, a zupa jak tradycyjna "babcina" - bardzo dobra!

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: