 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                35min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                35min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Botwinka z ziemniakami
- 1-2 pęczków botwinki
- 1 czerwony burak
- 500 gramów włoszczyzny
- 200 gramów ziemniaków
- 1 łyżki koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 szczypty soli
- 1 szczypty pieprzu, świeżo mielonego
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 5 łyżek śmietany, 36% tłuszczu
- pół pęczka koperku, świeżego
- 1200 g wody
- 4 ugotowane na twardo jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Koszyczek Koszyczek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa (z wyłączeniem botwinki), rozdrobnić 4 s/obr. 4.5.
- Dodać koncentrat bulionu, sól, pieprz i wodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 25 min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. 1. "Obroty wsteczne" /obr. 1.
 W międzyczasie dorzucać pokrojoną botwinkę: zacząć od malutkich buraczków (jeśli są), potem łodyżki, na końcu liście.
- Dodać śmietanę i sok z cytryny, wymieszać 5 sek/ "Obroty wsteczne" /obr. 4. "Obroty wsteczne" /obr. 4.
- Botwinkę z ziemniakami podawać z dodatkiem jajka, udekorowaną koperkiem.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Bardzo smaczna zupka. Polecam