Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Botwinka z ziemniakami
- 1-2 pęczków botwinki
- 1 czerwony burak
- 500 gramów włoszczyzny
- 200 gramów ziemniaków
- 1 łyżki koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 szczypty soli
- 1 szczypty pieprzu, świeżo mielonego
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 5 łyżek śmietany, 36% tłuszczu
- pół pęczka koperku, świeżego
- 1200 g wody
- 4 ugotowane na twardo jajka
-
6
35min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa (z wyłączeniem botwinki), rozdrobnić 4 s/obr. 4.5.
- Dodać koncentrat bulionu, sól, pieprz i wodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 25 min/100°C/
"Obroty wsteczne" /obr. 1.
W międzyczasie dorzucać pokrojoną botwinkę: zacząć od malutkich buraczków (jeśli są), potem łodyżki, na końcu liście. - Dodać śmietanę i sok z cytryny, wymieszać 5 sek/
"Obroty wsteczne" /obr. 4.
- Botwinkę z ziemniakami podawać z dodatkiem jajka, udekorowaną koperkiem.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczna zupka. Polecam
Bardzo smaczna zupka. Polecam