3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Barszcz ukraiński


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

  • garśc listków pietruszki
  • 250 gramów pomidorów
  • 100 gramów cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gramów marchewki
  • 50 gramów korzenia pietruszki
  • 50 gramów selera
  • 100 gramów zielonej fasolki szparagowej świeżej lub mrozonej
  • 200 gramów buraków
  • 1000 gramów wody
  • sól , pieprz , vegeta do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • 70 gramów śmietanki 12% do zup i sosów
  • 200 gramów ziemniaków
5

Przygotowanie

  1. Umyte liście pietruszki oraz pomidory bez szypułek pokrojone na mniejsze kawałki rozdrabniamy 3 sek/ obr. 7

    Przełożyć do miseczki

  2. Wszystkie warzyma umyć i obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę . Pozostałe warzywa w mniejsze kawałki

    W naczyniu miksującym umieścić cebulę , czosnek, marchew, korzeń pietruszki, seler i buraki - rozdrobnić 5 sek./ obr5   

    Zgarnąć kopystką na dno naczynia.

    Dodać 30 gramów oliwy i nastawić    7min./Varoma/ obr.1                      

  3. Do uduszonych warzyw dodać litr wody, fasolkę szparagową pokrojoną w ok 2 cm kawałki, doprawić pieprzem i vegetą do smaku.

    Gotujemy 18 min./ 100° C/Counter-clockwise operation/obr.1

    Po ok 5 minutach gotowania dodajemy przez otwór w pokrywie ziemniaki pokrojone w kostkę.

  4. Po zakończeniu pierwszego etapu gotowania dodajemy przygotowane wcześniej pomidory z pietruszką i gotujemy 5 min/100° C/Counter-clockwise operation/obr.1

    Na koniec gotowy barszcz zakwasić sokiem z cytryny oraz zabielić smietanką 12% do zup wymieszać 3 sek./ obr 3

10
11

Porady

Barszczyk podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pycha!

    Zgłoszony przez Gosia2601 na listopada 24, 2017 at 21:52.

    pycha!Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny Mniam

    Zgłoszony przez Karolina.S na maja 9, 2017 at 12:43.

    Przepyszny 😋Mniam🤤

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna i zdrowa, same

    Zgłoszony przez Babetka21 na sierpnia 16, 2016 at 11:58.

    Pyszna i zdrowa, same warzywka mniam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki! Dodaje do

    Zgłoszony przez SandraKK na października 20, 2015 at 21:57.

    Dzięki! Dodaje do wypróbowania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety mam odmienne zdanie.

    Zgłoszony przez Savicz na marca 7, 2015 at 19:35.

    Niestety mam odmienne zdanie. Wykonany zgodnie z przepisem bardzo "cienki" i nijaki w smaku. Wymaga sporej modyfikacji aby uzyskać smak prawdziwego ukraińskiego.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis! Dodałam inną

    Zgłoszony przez no_vinka na stycznia 11, 2015 at 09:13.

    Świetny przepis! Dodałam inną fasolę i nieco inaczej doprawiłam, ale wyszło rewelacyjnie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry barszcz i też

    Zgłoszony przez nullka na grudnia 9, 2014 at 15:03.

    Bardzo dobry barszcz i też doprawiłam trochę po swojemu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robiłam i jest pyszny.

    Zgłoszony przez fpe na grudnia 5, 2014 at 12:35.

    robiłam i jest pyszny. DOprawiłam troche po swojemu bo Twoj przepis był za łagodny tmrc_emoticons.) Przypadkowo chcąc podgrzać zupe nieco zmiksowałam wszystkie warzywa raz jeszcze ale przedz to chyba bardziej mi smakowały tmrc_emoticons.D Ogólnie super zupka!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dajemy do wyprobowania

    Zgłoszony przez katarina77 na sierpnia 17, 2014 at 20:50.

    dajemy do wyprobowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 22, 2014 at 19:14.

    Pychota tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychota, wczoraj zrobiłam na

    Zgłoszony przez martynka82 na maja 21, 2014 at 12:59.

    pychota, wczoraj zrobiłam na obiad tmrc_emoticons.) wszyscy się zajadali

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MNIAAAAM! Pycha!!! Ja

    Zgłoszony przez gosia-db7 na maja 20, 2014 at 16:42.

    MNIAAAAM! Pycha!!!

    Ja ugotowałam z całej botwinki tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, polecam wszytskim

    Zgłoszony przez Marcelka na marca 18, 2014 at 14:22.

    Pycha, polecam wszytskim miłosnikom tej zupy, zawsze ją się długo robiło ale w TM to raz dwa i gotowe, a przede wszytskim pysznetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez justyna2806@o2.pl na lutego 12, 2014 at 00:07.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny! Polecam!

    Zgłoszony przez omd_jola na listopada 7, 2013 at 10:37.

    Bardzo smaczny! Polecam! Zamiast jajka dodałam już na talerz, po 1 łyżce skwareczków z wędzonego boczku tmrc_emoticons.)

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Barszcz smaczny ,ale według

    Zgłoszony przez jacot na listopada 4, 2013 at 16:20.

    Barszcz smaczny ,ale według mnie za kwaśny następnym razem dam mniej soku z cytryny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj ugotowałam i jestem

    Zgłoszony przez evula2 na października 3, 2013 at 16:10.

    Wczoraj ugotowałam i jestem zachwycona jego smakiem. Polecam!! Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mistrzostwo świata pycha. 

    Zgłoszony przez Joshu na października 1, 2013 at 14:29.

    Mistrzostwo świata pycha. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze