![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/4p4363y1-64983-095183-f60be-ckv6xtmv/61d0b2f8-4313-4a7e-a823-514e11ab3fef/main/truflowy-majonez.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/4p4363y1-64983-095183-f60be-ckv6xtmv/c82a8537-abc2-49cb-8225-af65255e6e6a/main/truflowy-majonez.jpg)
Czas przygotowania
6min
Czas całkowity
6min
porcja/porcje/porcji
1
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Składniki
TRUFLOWY MAJONEZ
- 2 żółtka, temperatura pokojowa
- 100 g oliwa truflowa
- 100 g olej rzepakowy
- 2 łyżeczki musztardy, delikatesowa/stołowa
- 2 szczypty pieprz, mielony
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kurkuma, mielona
- 1 łyżecza soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do osobnych naczyń odważyć oliwę truflową oraz olej, odstawić na bok.
2. Do naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć motylek następnie żółtka, musztardę, sól, pieprz, sok z cytryny, kurkumę, ocet
3. 2min/obr.4 w tym czasie przez otwór naczynia wlewamy oliwę truflową i olej.
4. Majonez przekladamy do słoiczka i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce.
MAJONEZ
Porady
Jeżeli chcemy bardziej wyrazisty smak truflowego majonezu zmniejszamy ilość oleju zastepując go oliwą truflową.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?