3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sos warzywny do makaronu/mięsa na zimę


Wydrukuj:
4

Składniki

5 słoik/słoiki/słoików

Na sos

  • 1 łyżeczka Papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka Pieprzu czarnego i ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 kostek Bulionu warzywnego
  • 30 gramów Masła lub oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 150 gramów Groszek zielony mrożony
  • 1000 gramów papryka czerwona
  • 200 gramów papryka zielona
  • 250 gramów Papryka biała
  • 1 duża cukinia, ok 400-500 g
  • 1000 gramów Pomidory czerwone, może być trochę więcej, wtedy sos będzie rzadszy
  • 200 gramów marchew
  • Kilka liści suszonej mięty
  • Kilka liści pietruszki
  • 2 czubate łyżeczki ziół prowansalskich
5

Przygotowanie

    SOS
  1. Ponieważ moja porcja jest duża (ok 3,5 litra) używam Thermomixa tylko do smażenia i rozdrabniania, jeżeli chcesz wykonać całość w urządzeniu należy zmniejszyć ilość składników trzykrotnie.

  2. Czosnek i cebulę rozdronić 5 s., obroty 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia, dodać masło lub oliwę i smażyć Varoma, 2,5 minuty, obroty 2.

  3. Dodać pomidory, zmielić 20 sek, obroty 5. Całość przelać do dużego garnka (min 4 litry).

  4. Do naczynia wkładamy obraną i pokrojoną marchew, mielimy 8 sek, obroty 6-7, wrzucamy do garnka.

  5. Cukinie kroimy, a następnie wykrajamy gniazda pestkowe, mielimy 5 sek, obroty 4, wrzucamy do garnka.

  6. Paprykę myjemy, wykrajamy gniazda pestkowe, mielimy 5-6 sek, obroty 4 (ja musiała zrobić 3 tury), dodajemy do garnka.

  7. Groch oraz pozostałe przyprawy dodajemy do garnka. Miętę i pietruszkę można rozdrobnić. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok 30-40 minut co jakiś czas mieszając, doprawić do smaku.

  8. Gorące przelać do słoików, pasteryzować.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Sos do ryżu, makaronu; można dodać do ryby lub białego mięsa; można dodać więcej pomidorów wtedy wyjdzie rzadsza zupa.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super sosik Zrobiłam pierwszy raz ale coś czuje...

    Zgłoszony przez PIOKA na listopada 14, 2017 at 10:55.

    Super sosik Lol Zrobiłam pierwszy raz ale coś czuje że na stałe u nas zagościSmile Będzie jak znalazł na brak czasu, raz dwa i obiad gotowy Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sos rewelacyjny. ...

    Zgłoszony przez Agnieszka.S na sierpnia 7, 2017 at 07:31.

    Sos rewelacyjny.
    Zimą jak znalazł do makaronu. Dzieci uwielbiajątmrc_emoticons.)
    Dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy pomysł dodaje do

    Zgłoszony przez Gladzinka na września 30, 2016 at 10:25.

    Ciekawy pomysł dodaje do ulubionych i jutro na targ po warzywka tmrc_emoticons.) Dzięki za przepis

    Uczucie wdzięczności jest ciężarem, który mogą unieść tylko silne charaktery.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuję za przepis,

    Zgłoszony przez mariolag na września 7, 2016 at 17:09.

    Dziekuję za przepis, zapowiada się przepysznie, właśnie przygotowuję warzywa na 1/3 porcji Cooking 9 . Jeśli chcę go zrobić w tm ( nie gotować w osobnym garnku) to jaki czas gotowania będzie optymalny?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robilam juz raz, teraz musze

    Zgłoszony przez ja-jola na sierpnia 21, 2016 at 14:48.

    Robilam juz raz, teraz musze sloiki zakupic, coz zima moze byc nieprzyjemna na zewnatrz trzeba bedzie sobie jakos umilic ten czas dobrym jedzeniem Glasses

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Musze go zrobic na zime

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 12, 2016 at 21:01.

    Musze go zrobic na zime tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja pasteryzuję na 2 sposoby -

    Zgłoszony przez pinona na lipca 12, 2016 at 20:12.

    Ja pasteryzuję na 2 sposoby - pierwszy w garnku - w garnek wsadzam większą ścierkę i na niej ustawiam słoiki - wlewam wodę - tak żeby była około 3-5 cm poniżej zakrętek słoików i gotuję na małym ogniu od momentu wrzenia wody około 30 minut - jak zawartość słoików zaczyna "bulgotać" zmniejszam ogień. Drugi sposób jak mam więcej słoików - biorę ścierkę daję na kratkę grilową w piekarniku i ustawiam na niej słoiki - nastawiam temperaturę w piekarniku na 100 stopni - od momentu nagrzania piekarnika litrowe słoiki pasteryzuję około 50 minut, półlitrowe 30 minut tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sos pyszny wczoraj robiłam -

    Zgłoszony przez pinona na lipca 12, 2016 at 20:06.

    Sos pyszny tmrc_emoticons.) wczoraj robiłam - i cóz jeden słoik "nie chycił" więc dziś trzeba było go zjeść - dodałam do kurczaka i kaszy kus kus - pycha tmrc_emoticons.) Kurcze będę musiała więcej tego sosu zrobić bo jak mąż spróbuje to nie wiem czy słoiki się ostaną do zimy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z ryżem jeszcze nie

    Zgłoszony przez SandraKK na stycznia 20, 2016 at 11:40.

    Z ryżem jeszcze nie próbowałam, ale na pewno będzie smaczne - w koncu to so warzywny tmrc_emoticons.)A pasteryzuje normalnie jak mamy i babcie: gotuje gotowe słoiki przez kilka minut.

    Co przechowywania to jeszcze został mi jeden słoik z wrześniowego zapasu i wygląda normalnie tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pomysł szkoda

    Zgłoszony przez ela500 na stycznia 10, 2016 at 23:50.

    Super pomysł szkoda żewcześniej go nie widziałam , ale na pewno skorzystam w następnym sezonie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej, mozesz napisac jak

    Zgłoszony przez Annabell na listopada 28, 2015 at 13:15.

    Hej, mozesz napisac jak pasteryzujesz sloiki i jak dlugo moga byc przechowywane. Fajny pomysl z tym sosem w sloikach. Czesto brak mi czasu to wystarczy podsmazc krotko kurczaczka, wrzucic sosik i gotowe jedzenie   Cooking 4

    jadlas ten sos rowniez z ryzem?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze