3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sos boloński z cukinią


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

Sos boloński z cukinią

  • 1000 g cukinii, Pokrojona na kawałki - Waga po obraniu i usunięciu pestek
  • 11 g soli kamiennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 liście bazylii, świeżej
  • 100 g wody
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 0,5 łyżeczki pieprz, mielony
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 0,5 łyżeczki kurkumy, mielonej, Opcjonalnie
  • 1 łyżeczki zioła prowansalskie, suszone
  • 250 g koncentrat pomidorowy
  • 75 g octu
  • 65 g cukru
  • 1 szczypty pieprzu cayenne, mielonego, Opcjonalnie
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Pokrojona cukinie umieścić w naczyniu miksujący. Poszatkować za pomocą kopystki 15sek / obr. 4
    2. dodać sól kamienną, wymieszac za pomocą kopystki. Cukinie przełożyć do innej miski na około 30min, by puściła soki.
    3. W naczyniu umieścić czosnek i bazylię, zmielić 5sek / obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek. Dodać wodę, cukinie wraz z sokiem, liść laurowy. Na pokrywie umieścić koszyczek, gotować 25min / 100st / obr 1.5.
    4. Dodać przyprawy (pieprz, kurkumę, zioła prowansalskie, paprykę słodka i pieprz cayene) i koncentrat pomidorowy. Gotować 10min / 100 st / obr.1
    5. dodać cukier i ocet. Usunąć liść laurowy. Gotować 6min / 100st / obr. 1.
    6. Przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem na 15 min. Można zapasteryzować
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy