 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                2h 10min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 20min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     12 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Czekoladowa tarta na zimno z malinami
- 230 g sucharków
- 350 g kremu czekoladowego, Typu nutella
- 400 g malin, świeżych
- 1 łyżki żelatyny
- 500 g śmietanka 30%
- 250 g mleczne czekolady
- 2 krople aromat waniliowy, Opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wrzuć sucharki.
 2. zmiel 7sek/obr. 8
 3. Dodaj krem czekoladowy typu nutella
 4. wymieszaj 15sek/ "Obroty wsteczne" /obr.2 "Obroty wsteczne" /obr.2
 5. Przesyp masę na tortownicę lub formę do tarty, Dociskając mocno łyżką dno formy i formując wysoki brzeg (3cm).
 6. Na ciasto wysypać maliny.
 7. Schłodzić w lodowce na czas przygotowania musu.
 8. W osobnej miseczce żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Odstawić do napęcznienia.
 9. Do naczynia wlać 70ml śmietanki.
 10. Zagotować 2min/100st/obr.1
 11. Dodać czekoladę połamaną w małe kostki oraz żelatynę. Opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
 12. Mieszać 3min/70st/obr.1
 13. Rozpuszczoną czekoladę przelać do osobnej miseczki, ostudzić w temperaturze pokojowej
 14. umyć i dokładnie wysuszyć naczynie miksujące
 15. Założyć motylek
 16. Do naczynia miksującego wlać pozostała śmietankę (430g)
 17. ubić śmietankę - obr. 3.5 / około 2 minuty (należy samodzielnie kontrolować czas)
 18. Zdać miarkę i przez otwór w pokrywie powoli wlewać rozpuszczona czekoladę - 1min/obr.2
 19. Zdjąć motylek
 20. wyjąć ciasto z lodówki i wylać na wierzch czekoladową bitą śmietanę. Wyrównać.
 21. Ciasto schłodzić w lodowce przez minimum 2h
Porady
Brzegi ciasta musza być uformowane wysoko (około 3cm), w innym wypadku mus wyleje się poza formę.
mozna użyć innych owoców: truskawki, miękka gruszka, brzoskwinia, ale musza być pokrojone w mniejsze kawałki
                        mozna użyć innych owoców: truskawki, miękka gruszka, brzoskwinia, ale musza być pokrojone w mniejsze kawałki
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze