 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                1h 10min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 10min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     3 
                                     słoik/słoiki/słoików 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Sos boloński z cukinią
- 1000 g cukinii, Pokrojona na kawałki - Waga po obraniu i usunięciu pestek
- 11 g soli kamiennej
- 1 ząbek czosnku
- 10 liście bazylii, świeżej
- 100 g wody
- 1 liść laurowy, suszony
- 0,5 łyżeczki pieprz, mielony
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 0,5 łyżeczki kurkumy, mielonej, Opcjonalnie
- 1 łyżeczki zioła prowansalskie, suszone
- 250 g koncentrat pomidorowy
- 75 g octu
- 65 g cukru
- 1 szczypty pieprzu cayenne, mielonego, Opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Koszyczek Koszyczek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Pokrojona cukinie umieścić w naczyniu miksujący. Poszatkować za pomocą kopystki 15sek / obr. 4
 2. dodać sól kamienną, wymieszac za pomocą kopystki. Cukinie przełożyć do innej miski na około 30min, by puściła soki.
 3. W naczyniu umieścić czosnek i bazylię, zmielić 5sek / obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek. Dodać wodę, cukinie wraz z sokiem, liść laurowy. Na pokrywie umieścić koszyczek, gotować 25min / 100st / obr 1.5.
 4. Dodać przyprawy (pieprz, kurkumę, zioła prowansalskie, paprykę słodka i pieprz cayene) i koncentrat pomidorowy. Gotować 10min / 100 st / obr.1
 5. dodać cukier i ocet. Usunąć liść laurowy. Gotować 6min / 100st / obr. 1.
 6. Przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem na 15 min. Można zapasteryzować
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze