Składniki
1000 g
- 600 g piersi z kurczaka
- 400 g watróbki drobiowej, oczyszczonej z błonek
- 80 g cebula, pokrojona na mniejsze części
- 2 ząbki czosnku
- 150 g masła
- 1 szczypty pieprzu
- 2 szczypty soli
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
wlać do naczynia 500ml wody, na przystawce Varoma ułożyć pokrojone piersi z kurczaka ( posypać delikatnie solą), gotować na parze 30minut Varoma, obr. 2
2. odłożyć Varomę, wylać wodę, do naczynia miksującego wrzucić cebulę i czosnek , zmielić - 3s. obr4.
3. dodać masło , 2 min. 100stopni - obr. 2
4. dodać wątróbkę , zmielić 3s. obr. 4
5. podsmażyć 3 min. 100stopni obr 2
6. dodać kurczaka podzielonego na mniejsze cząstki, dodać sól i pieprz,
zmielić na gładko, czas w zalezności od potrzeb, ja zaczęłam od 1 minuty , obroty od 1 do 10 wzrastająco, ale nie było dla mnie to wystarczajace, więc mieliłam dalej, pasztet był chyba zbyt gorący i podnosił się w pojemniku, więc mieliłam go w 3 porcjach, wyszedł idealny.
7. przełozyć do jakiegoś pojemnika z pokrywką ( nie wysycha), jak wystygnie wstawić do lodówki
Ja podzieliłam sie z rodziną, wszyscy byli zdumieni jak mięsko wyczuwało się w smaku, mój trzy letni synek pałaszował również ze smakiem, a jest bardzo wybredny
łatwo się rozsmarowuje na kanapkach
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Koszt około 15zł za kg pasztetu, a jaki zdrowy
Gdy gotowałam piersi z kurczaka na parze, przy okazji ugotowałam sobie w naczyniu miksującym rosół
do koszyczka włożyłam włoszczyzne i kurczaczka i doprawiła, oszczędnosć czasu i prądu
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPodziękowania za przepis. ...
Podziękowania za przepis.

Trochę zmodyfikowałam, ze względu na inną masę mięsa i wątróbki. Dałam świeże zioła tymianku i majeranku i ciut więcej pieprzu. Teraz pasteryzuję słoiczki, wyszły mi razem 4 słoiki - 2 wielkości 200 g i dwa sloiki wielkości 160 g. Przepis doskonały w sej prostocie, a smak? To już kwestia gustu. Ja będę eksperymentować
Polecam
Dzikuj za wspaniay przepis-moacutej m jest...
Dziękuję za wspaniały przepis-mój mąż jest zachwycony
Pasztet pyszny Wykorzystalam mieso z rosou i...
Pasztet pyszny. Wykorzystalam mieso z rosołu i doprawiłam go dodatkowo gałką muszkatołową. Smakuje wyśmienicie.
Jak dlugo mozna przechowywac?
Jak dlugo mozna przechowywac?
Pasztet pyszny tylko troszke za suchy
Pasztet pyszny tylko troszke za suchy
Bardzo smaczny, ja dodaje jeszcze do niego...
Bardzo smaczny, ja dodaje jeszcze do niego warzywa, marchewkę i seler i jest pyszny.
Super przepis! Zmodyfikowałam
Super przepis! Zmodyfikowałam pod kątem dostępnych składników czyli indyk i kurczak z rosołu i bez wątróbki ale proporcje według przepisu
jak na pierwszy pasztet z Thermomixa to rewelacja! Mąż zachwycony smakiem. Polecam!
Dla mnie najlepszy pasztet
Dla mnie najlepszy pasztet jaki jadłam ! Gości u mnie minimum raz w tygodniu. Dzisiaj robiłam z resztek pieczonego kurczaka, który został z obiadu i wyszedł równie pyszny! Polecam!!!
Pyszny pasztecik:) następnym
Pyszny pasztecik
następnym razem odejmę jednak trochę wątróbki,ale ogólnie polecam do spróbowania
Zdrowa alternatywa
Zdrowa alternatywa pasztetowej. Wyszła mi trochę sucha ale na chlebie dobrze smakuje. Dałam wg rad komentujących o połowę mniej wątróbki i słusznie. Doprawiłam dodatkowo majerankiem i ostrą papryką. Wychodzi bardzo duża porcja. W ramach oszczędności prądu powstała smaczna szpinakowa
Bardzo smaczny pasztet.
Bardzo smaczny pasztet. Smakowal nawet mojej Francuskiej kolezance
Robiłam niespełna tydzień
Robiłam niespełna tydzień temu. Cały słoik zniknął...
Jedyne co, to dodałam mniej wątróbki która i tak była dość mocno wyczuwalna.
Mi to nie przeszkadza, ale narzeczonemu już troszeczkę bardziej
Następnym razem dodam też wiecej warzyw.
pasztet rewelacja:) własnie
pasztet rewelacja
własnie zrobilam
pycha (robilam z watrobki drobiowej i dalam troche wiecej kurczaka
a ta watrobka w 3 min to sie
a ta watrobka w 3 min to sie podsmazy i nie bedzie surowa??
Pasztet bardzo dobry, ale
Pasztet bardzo dobry, ale rzeczywiście należy go mocniej doprawić. Ja dodałam 3 albo nawet 4 pełne łyżeczki przyprawy uniwersalnej również zrobionej w tm i dość dużo pieprzu.
Pasztet rewelacja. Pierwszy
Pasztet rewelacja. Pierwszy raz robiłam bez wątróbki, bo jej nie miałam i też był wyśmienity, Polecam!
Pasztet pyszny
Pasztet pyszny
Pasztet pyszny
Pasztet pyszny
Pasztet pyszny
Pasztet pyszny
pychotka:) dodałam tylko ciut
pychotka
dodałam tylko ciut więcej pieprzu
Przepis faktycznie łatwy do
Przepis faktycznie łatwy do zrobienia ale jak dla mnie za mocno przebija się smak wątróbki. po mocnym doprawieniu solą, papryką lub chilli smakuje dorosłym- moim dzieciom niestety nie..
Pasztet pyszny, bardzo
Pasztet pyszny, bardzo wyrazisty w smaku, prosty do zrobienia. Znika w oku mgnienia
Super przepis tani łatwy
Super przepis tani łatwy dobry polecam.
Bardzo dobre
\
Bardzo dobry polecam
Bardzo dobry polecam

wlasnie robi sie pasztet mam
wlasnie robi sie pasztet mam nadzieje ze wyjdzie
Super przepis, wyrazisty smak
Super przepis, wyrazisty smak POLECEAM
Przepyszny,szybki, łatwy
Przepyszny,szybki, łatwy pasztet. Jeden z najlepszych jaki jadlam z termomixa. Brawo
Dodaję do swoich kolekcji, po
Dodaję do swoich kolekcji, po takich opiniach nie mogę się oprzeć i koniecznie muszę wypróbować
Zrobiłam pasztet i sama prawie wszystko zjadła ...
Zrobiłam pasztet i sama prawie wszystko zjadła
Smak suuuper i na dodatek pasztet jest zdrowy,prosty,szybki i odlotowo dobry
Bradzo dobry pasztet tylko
Bradzo dobry pasztet tylko faktycznie trzeba bardziej doprawić
)
Pasztet super polecam ja
Pasztet super polecam ja następnym razem dodam więcej soli i pieprzu bo te szczypty to dla nas jednak mało.Pozdrawiam
Dodaję do wypróbowania.Zrobie
Dodaję do wypróbowania.Zrobie w sobotę Pozdrawiam
Pasztecik rewelacja, palce
Pasztecik rewelacja, palce lizać.
Wczoraj zrobiłam z mięsa
Wczoraj zrobiłam z mięsa indyczego (miałam ugotowane z obiadu)REWELACJA aż do uplucia się .Palce lizać to za mało .Dzięki za prosty przepismożna go modyfikować z dowolnym mięsem
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Polecam! Bardzo smaczny
Polecam!
Bardzo smaczny pasztet. Skorzystałam ze wskazówki i ugotowałam rosół podczas parowania piersi z kurczaka. Gotowanie mięsa zajmuje trochę czasu (więc warto przy tym ugotować zupę) ale samo wykonanie pasztetu jest błyskawiczne. Zrobię go jeszcze nie raz...
Przepis brzmi smakowicie :D
Przepis brzmi smakowicie
dodaje do wypróbowania
dzieki za fajny pomysł 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Zapowiada sie smacznie,
Zapowiada sie smacznie, wypròbuje
Gratuluje 1° przepisu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

REWELACJA!!!!! Wszystkim
REWELACJA!!!!! Wszystkim polecam ,prosty a bardzo bardzo mniamniuśny
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
nie , nie jest za krótko,
nie , nie jest za krótko, wątróbka szybko się smaży,
dziś zrobiłam i wyszedł
dziś zrobiłam i wyszedł super!!!!!
pandziksa
pasztet zrobiłam, jest
pasztet zrobiłam, jest pyszny i bardzo prosty w robieniu
miałam zamiar podzielic się ze znajomą ale nie zdążyłam, bo został zjedzony
Zmieloną surową watróbkę
Zmieloną surową watróbkę smazymy tylko 3 minuty? Potem juz łaczymy z piersią? Czy to nie za krótko? Może coś przeoczyłam?
pandziksa
;)Bardzo ciekawie i
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.