thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

.

  • 180 g cebula
  • 250 g marchew
  • 200 g koncentrat pomidorowy
  • 1 płaskich łyżeczek liść laurowy, zmielone lub 3-4 liście
  • 1 płaskich łyżeczek ziele angielskie, zmielone lub 5-6 ziarenek
  • 30 g oleju
  • 150 g ryżu białego
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 płaskich łyżeczek pieprz cayenne, Chili
  • 1 płaskich łyżeczek ostrej papryki
  • 1 łyżeczki sól, lub więcej do smaku
  • 0,5 łyżeczki pieprz czarny
  • 2-3 wędzona makrela, bez skóry i ości
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w oleju

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    .
  1. W naczyniu umieścić koszyczek, wsypać ryż, wlać 1000g wody można wsypać pół łyżeczki soli, gotować 20 min/Varoma/obr. 1

    W tym czasie można oczyścić makrelę z ości i skóry, obrać cebulę, marchew

  2. Ugotowany ryż wysypać do miski poj. ok 2-3 litry w której będziemy mieszali paprykarz

  3. do pustego naczynia włożyć przygotowaną cebulę (przekrojoną na pół) marchew w kawałkach i szatkować 5-8s/obr. 5 kopystką zgarnąć warzywa ze ścianek

     

  4. Do naczynia wlać 30g oleju i dusić 5min./Varoma/obr. 1

  5. Do naczynia włożyć koncentrat, dodać sól i gotować 15min./Varoma/obr. 2

    W tym czasie w małym naczynku można odmierzyć pozostałe przyprawy oraz otworzyć puszki z tuńczykiem

  6. Do naczynia miksującego dodać pozostałe przyprawy i dalej gotować 3min./Varoma/obr. 2

    Marchew powinna być miękka, gdyby było inaczej, gotować aż będzie mięciusia tmrc_emoticons.;)

  7. Przygotowany sos wlewamy do naczynia z ryżem do którego dodajemy naszą rybkę wędzoną oraz całą zawartość puszki tuńczyka, mieszamy, sprawdzamy czy nie za mało słone i gotowe!

  8. Podawać schłodzone, w lodówce może stać kilka dni w szczelnym pojemniku, bądź możemy spasteryzować w słoiczkach aby Paprykarz Szczeciński (o niebo lepszy od puszkowego) mógł być spożyty w późniejszym czasie.

    Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: