 
                                            
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                    - TM 5
Składniki
.
- 180 g cebula
- 250 g marchew
- 200 g koncentrat pomidorowy
- 1 płaskich łyżeczek liść laurowy, zmielone lub 3-4 liście
- 1 płaskich łyżeczek ziele angielskie, zmielone lub 5-6 ziarenek
- 30 g oleju
- 150 g ryżu białego
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 płaskich łyżeczek pieprz cayenne, Chili
- 1 płaskich łyżeczek ostrej papryki
- 1 łyżeczki sól, lub więcej do smaku
- 0,5 łyżeczki pieprz czarny
- 2-3 wędzona makrela, bez skóry i ości
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Koszyczek Koszyczek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W naczyniu umieścić koszyczek, wsypać ryż, wlać 1000g wody można wsypać pół łyżeczki soli, gotować 20 min/Varoma/obr. 1 - W tym czasie można oczyścić makrelę z ości i skóry, obrać cebulę, marchew 
- Ugotowany ryż wysypać do miski poj. ok 2-3 litry w której będziemy mieszali paprykarz 
- do pustego naczynia włożyć przygotowaną cebulę (przekrojoną na pół) marchew w kawałkach i szatkować 5-8s/obr. 5 kopystką zgarnąć warzywa ze ścianek 
- Do naczynia wlać 30g oleju i dusić 5min./Varoma/obr. 1 
- Do naczynia włożyć koncentrat, dodać sól i gotować 15min./Varoma/obr. 2 - W tym czasie w małym naczynku można odmierzyć pozostałe przyprawy oraz otworzyć puszki z tuńczykiem 
- Do naczynia miksującego dodać pozostałe przyprawy i dalej gotować 3min./Varoma/obr. 2 - Marchew powinna być miękka, gdyby było inaczej, gotować aż będzie mięciusia  
- Podawać schłodzone, w lodówce może stać kilka dni w szczelnym pojemniku, bądź możemy spasteryzować w słoiczkach aby Paprykarz Szczeciński (o niebo lepszy od puszkowego) mógł być spożyty w późniejszym czasie. - Smacznego 
.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                        

 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Pyszny paprykarz. O wiele lepszy niż ten że sklepu
Paprykarz rewelacja wszystkim smakował lekka modyfikacja przepisu tuńczyk w sosie własnym i odrobina oleju
 lekka modyfikacja przepisu tuńczyk w sosie własnym i odrobina oleju
            
patarda, najlepszy jaki jadłem 
            
Paprykarz wyszedł pyszny, ilość nie do przejedzenia, moim zdaniem potrzeba nieco więcej soli i pikantności, ale według uznania. PRZEPIS GODNY POLECENIA
dzięki za przepis, dodaje do swojej koleckji, pozdrawiam ))
))
"1.
W naczyniu umieścić koszyczek, wsypać ryż, wlać 1000g wody można wsypać pół łyżeczki soli, gotować 20 min/Varoma/obr. 1"
Tu chyba jest błąd, pownno być obr. 4 tak jak w książce ABC w przepisie na gotowanie ryżu. Dlatego wychodzi niedogotowany.
Jestem fanem paprykarza! Koniecznie muszę wypróbować!
Dziękujemy za miłe słowa i oczywiście smacznego
W przepisie chodzi o 2-3całe ryby(w ależności jaka wielkość makreli )
Pozdrawiam
Moja córka uwielbia paprykarz szczeciński, chętnie go dla niej zrobię.
Monia, Heniu co znaczy "2-3 wędzona makrela"? Czy kawałki czy dwie -trzy całe ryby?
Zrobiłam... jak dla mnie za dużo ryżu, nastepnym razem dodam go mniej. I dłużej musze gotować ten ryż, bo wyszedł za twardy. Poza tym dobra przystawka na Wielki Post.