3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Paprykarz Szczeciński


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

.

  • 180 g cebula
  • 250 g marchew
  • 200 g koncentrat pomidorowy
  • 1 płaskich łyżeczek liść laurowy, zmielone lub 3-4 liście
  • 1 płaskich łyżeczek ziele angielskie, zmielone lub 5-6 ziarenek
  • 30 g oleju
  • 150 g ryżu białego
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 płaskich łyżeczek pieprz cayenne, Chili
  • 1 płaskich łyżeczek ostrej papryki
  • 1 łyżeczki sól, lub więcej do smaku
  • 0,5 łyżeczki pieprz czarny
  • 2-3 wędzona makrela, bez skóry i ości
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w oleju
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    .
  1. W naczyniu umieścić koszyczek, wsypać ryż, wlać 1000g wody można wsypać pół łyżeczki soli, gotować 20 min/Varoma/obr. 1

    W tym czasie można oczyścić makrelę z ości i skóry, obrać cebulę, marchew

  2. Ugotowany ryż wysypać do miski poj. ok 2-3 litry w której będziemy mieszali paprykarz

  3. do pustego naczynia włożyć przygotowaną cebulę (przekrojoną na pół) marchew w kawałkach i szatkować 5-8s/obr. 5 kopystką zgarnąć warzywa ze ścianek

     

  4. Do naczynia wlać 30g oleju i dusić 5min./Varoma/obr. 1

  5. Do naczynia włożyć koncentrat, dodać sól i gotować 15min./Varoma/obr. 2

    W tym czasie w małym naczynku można odmierzyć pozostałe przyprawy oraz otworzyć puszki z tuńczykiem

  6. Do naczynia miksującego dodać pozostałe przyprawy i dalej gotować 3min./Varoma/obr. 2

    Marchew powinna być miękka, gdyby było inaczej, gotować aż będzie mięciusia tmrc_emoticons.;)

  7. Przygotowany sos wlewamy do naczynia z ryżem do którego dodajemy naszą rybkę wędzoną oraz całą zawartość puszki tuńczyka, mieszamy, sprawdzamy czy nie za mało słone i gotowe!

  8. Podawać schłodzone, w lodówce może stać kilka dni w szczelnym pojemniku, bądź możemy spasteryzować w słoiczkach aby Paprykarz Szczeciński (o niebo lepszy od puszkowego) mógł być spożyty w późniejszym czasie.

    Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • patarda najlepszy jaki jadem

    Zgłoszony przez jagiel na lipca 1, 2017 at 20:23.

    patarda, najlepszy jaki jadłem tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Paprykarz wyszedł pyszny, ilość nie do...

    Zgłoszony przez ikminik na stycznia 28, 2017 at 15:04.

    Paprykarz wyszedł pyszny, ilość nie do przejedzenia, moim zdaniem potrzeba nieco więcej soli i pikantności, ale według uznania. PRZEPIS GODNY POLECENIA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzięki za przepis, dodaje do

    Zgłoszony przez alicj@ na czerwca 13, 2016 at 23:07.

    dzięki za przepis, dodaje do swojej koleckji, pozdrawiam tmrc_emoticons.)))

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • "1. W naczyniu umieścić

    Zgłoszony przez biegamzchtmo na września 10, 2015 at 11:25.

    "1.

    W naczyniu umieścić koszyczek, wsypać ryż, wlać 1000g wody można wsypać pół łyżeczki soli, gotować 20 min/Varoma/obr. 1"

     

    Tu chyba jest błąd, pownno być obr. 4 tak jak w książce ABC w przepisie na gotowanie ryżu. Dlatego wychodzi niedogotowany.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem fanem paprykarza!

    Zgłoszony przez biegamzchtmo na września 4, 2015 at 13:47.

    Jestem fanem paprykarza! Koniecznie muszę wypróbować!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękujemy za miłe słowa i

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na marca 15, 2015 at 22:33.

    Dziękujemy za miłe słowa i oczywiście smacznego tmrc_emoticons.)

    W przepisie chodzi o 2-3całe ryby(w ależności jaka wielkość makreli )

    Pozdrawiam

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja córka uwielbia paprykarz

    Zgłoszony przez Hana75 na marca 14, 2015 at 23:10.

    Moja córka uwielbia paprykarz szczeciński, chętnie go dla niej zrobię.  Cooking 9

    Monia, Heniu co znaczy "2-3 wędzona makrela"? Czy kawałki czy dwie -trzy całe ryby?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam... jak dla mnie za

    Zgłoszony przez Aneta82 na lutego 13, 2015 at 18:21.

    Zrobiłam... jak dla mnie za dużo ryżu, nastepnym razem dodam go mniej. I dłużej musze gotować ten ryż, bo wyszedł za twardy. Poza tym dobra przystawka na Wielki Post. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naprawdę pyszny, wykwintna

    Zgłoszony przez jolik1 na sierpnia 1, 2014 at 22:01.

    Naprawdę pyszny, wykwintna wersja paprykarza...tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę wypróbować

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 30, 2014 at 06:07.

    Muszę wypróbować tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hej, ja tez go wyprobowalam,

    Zgłoszony przez shangrilla na lutego 16, 2014 at 19:06.

    hej, ja tez go wyprobowalam, po lekkiej modyfikacji sos wyszedl....niebo w gebie, calosc....rewelacja abolutna  Big Smile

    shangrilla

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hej, ja tez go wyprobowalam,

    Zgłoszony przez shangrilla na lutego 16, 2014 at 19:05.

    hej, ja tez go wyprobowalam, po lekkiej modyfikacji sos wyszedl....niebo w gebie, calosc....rewelacja abolutna  Big Smile

    shangrilla

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ile tego wychodzi?  

    Zgłoszony przez anastazja.k na stycznia 13, 2014 at 22:13.

    A ile tego wychodzi?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I ja koniecznie musze

    Zgłoszony przez veronicab71 na listopada 21, 2013 at 19:38.

    I ja koniecznie musze wypròbowac Big Smile Big Smile  Tez lubie tmrc_emoticons.)   Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 2013.11.16 jadłem jest, jest,

    Zgłoszony przez Grzegorz i Aga na listopada 16, 2013 at 22:48.

    2013.11.16 jadłem jest, jest, jest super 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadłam go wczoraj z chlebem

    Zgłoszony przez Anna Toczko na listopada 9, 2013 at 18:54.

    Jadłam go wczoraj z chlebem na zakwasie i masełkiem ,pyyyyychota

    Anna Toczko

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, smak tego paprykarza

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na października 23, 2013 at 22:40.

    Polecam, smak tego paprykarza przypomina mi dzieciństwo, świerzy chlebek z masełkiem i z paprykarzem MIAM!  Cooking 1

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo lubię paprykarz

    Zgłoszony przez ilonaw na października 23, 2013 at 19:43.

    bardzo lubię paprykarz szczeciński tmrc_emoticons.) koniecznie muszę wypróbować tmrc_emoticons.;)  pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze