Składniki
0 porcja/porcje/porcji
.
- 180 g cebula
- 250 g marchew
- 200 g koncentrat pomidorowy
- 1 płaskich łyżeczek liść laurowy, zmielone lub 3-4 liście
- 1 płaskich łyżeczek ziele angielskie, zmielone lub 5-6 ziarenek
- 30 g oleju
- 150 g ryżu białego
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 płaskich łyżeczek pieprz cayenne, Chili
- 1 płaskich łyżeczek ostrej papryki
- 1 łyżeczki sól, lub więcej do smaku
- 0,5 łyżeczki pieprz czarny
- 2-3 wędzona makrela, bez skóry i ości
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w oleju
-
6
40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis szefa kuchni Przepis dla dużej rodziny Przystawka Dodatek Śniadanie Drugie śniadanie Podwieczorek Kolacja Kolacja Przekąska Łatwe Kreatywne Bufet Piknik Prezent Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Potrawa rybna Pasta/dżem Walentynki Karnawał Dzień Matki Halloween Sylwester Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Polska
Przygotowanie
W naczyniu umieścić koszyczek, wsypać ryż, wlać 1000g wody można wsypać pół łyżeczki soli, gotować 20 min/Varoma/obr. 1
W tym czasie można oczyścić makrelę z ości i skóry, obrać cebulę, marchew
Ugotowany ryż wysypać do miski poj. ok 2-3 litry w której będziemy mieszali paprykarz
do pustego naczynia włożyć przygotowaną cebulę (przekrojoną na pół) marchew w kawałkach i szatkować 5-8s/obr. 5 kopystką zgarnąć warzywa ze ścianek
Do naczynia wlać 30g oleju i dusić 5min./Varoma/obr. 1
Do naczynia włożyć koncentrat, dodać sól i gotować 15min./Varoma/obr. 2
W tym czasie w małym naczynku można odmierzyć pozostałe przyprawy oraz otworzyć puszki z tuńczykiem
Do naczynia miksującego dodać pozostałe przyprawy i dalej gotować 3min./Varoma/obr. 2
Marchew powinna być miękka, gdyby było inaczej, gotować aż będzie mięciusia
Podawać schłodzone, w lodówce może stać kilka dni w szczelnym pojemniku, bądź możemy spasteryzować w słoiczkach aby Paprykarz Szczeciński (o niebo lepszy od puszkowego) mógł być spożyty w późniejszym czasie.
Smacznego
.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszny paprykarz. O wiele lepszy niż ten że...
Pyszny paprykarz. O wiele lepszy niż ten że sklepu
Paprykarz rewelacja wszystkim smakował lekka...
Paprykarz rewelacja wszystkim smakował
lekka modyfikacja przepisu tuńczyk w sosie własnym i odrobina oleju
patarda najlepszy jaki jadem
patarda, najlepszy jaki jadłem
Paprykarz wyszedł pyszny, ilość nie do...
Paprykarz wyszedł pyszny, ilość nie do przejedzenia, moim zdaniem potrzeba nieco więcej soli i pikantności, ale według uznania. PRZEPIS GODNY POLECENIA
dzięki za przepis, dodaje do
dzięki za przepis, dodaje do swojej koleckji, pozdrawiam
))
Alicj@
"1. W naczyniu umieścić
"1.
W naczyniu umieścić koszyczek, wsypać ryż, wlać 1000g wody można wsypać pół łyżeczki soli, gotować 20 min/Varoma/obr. 1"
Tu chyba jest błąd, pownno być obr. 4 tak jak w książce ABC w przepisie na gotowanie ryżu. Dlatego wychodzi niedogotowany.
Jestem fanem paprykarza!
Jestem fanem paprykarza! Koniecznie muszę wypróbować!
Dziękujemy za miłe słowa i
Dziękujemy za miłe słowa i oczywiście smacznego
W przepisie chodzi o 2-3całe ryby(w ależności jaka wielkość makreli )
Pozdrawiam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Moja córka uwielbia paprykarz
Moja córka uwielbia paprykarz szczeciński, chętnie go dla niej zrobię.
Monia, Heniu co znaczy "2-3 wędzona makrela"? Czy kawałki czy dwie -trzy całe ryby?
Zrobiłam... jak dla mnie za
Zrobiłam... jak dla mnie za dużo ryżu, nastepnym razem dodam go mniej. I dłużej musze gotować ten ryż, bo wyszedł za twardy. Poza tym dobra przystawka na Wielki Post.
Naprawdę pyszny, wykwintna
Naprawdę pyszny, wykwintna wersja paprykarza...
Muszę wypróbować
Muszę wypróbować
hej, ja tez go wyprobowalam,
hej, ja tez go wyprobowalam, po lekkiej modyfikacji sos wyszedl....niebo w gebie, calosc....rewelacja abolutna
shangrilla
hej, ja tez go wyprobowalam,
hej, ja tez go wyprobowalam, po lekkiej modyfikacji sos wyszedl....niebo w gebie, calosc....rewelacja abolutna
shangrilla
A ile tego wychodzi?
A ile tego wychodzi?
I ja koniecznie musze
I ja koniecznie musze wypròbowac
Tez lubie

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

2013.11.16 jadłem jest, jest,
2013.11.16 jadłem jest, jest, jest super
Jadłam go wczoraj z chlebem
Jadłam go wczoraj z chlebem na zakwasie i masełkiem ,pyyyyychota
Anna Toczko
Polecam, smak tego paprykarza
Polecam, smak tego paprykarza przypomina mi dzieciństwo, świerzy chlebek z masełkiem i z paprykarzem MIAM!
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
bardzo lubię paprykarz
bardzo lubię paprykarz szczeciński
koniecznie muszę wypróbować
pozdrawiam