3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Hummus


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

  • 250 g ciecierzycy, suchej
  • 1500 g wody
  • 30 g nasion sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju, sezamowgo
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 50 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz cayenne, do smaku
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciecierzycę wsypać do miski, wlać 500 g wody, moczyć przez 6 - 8 godzin. Odsączyć.
    2. Do naczynia miksującego włożyć nasiona sezamu, prażyć 6 min/Varoma/ Counter-clockwise operation /obr. 1, zemleć 30 s/obr. 9, przełożyć do innego naczynia.
    3. Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, wlać 1000 g wody, gotować 40 min/100°C/ Counter-clockwise operation /obr. 1. Włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, odcedzić wywar do innego naczynia, odstawić. Wyjąć koszyczek.
    4. Dodać 100 g wywaru i czosnek, wymieszać 1 min/obr. 7.
    5. Dodać zmielony sezam i pozostałe składniki, wymieszać 20 s/obr. 4. Podawać jako przekąskę, dip z chlebem pita lub jako dodatek do falafel, grillowanego bakłażana, ryby i kurczaka.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacja, zrobiony - jest super.....

    Zgłoszony przez micsia na września 30, 2017 at 20:04.

    Rewelacja, zrobiony - jest super..
    Na koniec zwiększyłem obroty i trochę dłużej mieliłem na końcu.
    Nie miałem oleju sezamowego dodałem więcej oliwy.
    Wyszło super, lepszy od kupnych - Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • daro896: może trzeba po swojemu doprawić? Zobacz...

    Zgłoszony przez wisienkania na sierpnia 2, 2017 at 12:11.

    daro896: może trzeba po swojemu doprawić? Zobacz jaki jest skład na tym, który Ci odpowiada smakowo.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • extra przepis konicznie trzeba sprawdzi

    Zgłoszony przez Bodek_B na czerwca 1, 2017 at 20:05.

    extra przepis , konicznie trzeba sprawdzić

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis. Cała rodzina pałaszowała...

    Zgłoszony przez RabarbarBarBarbar na marca 22, 2017 at 15:06.

    Bardzo dobry przepis. Cała rodzina pałaszowała ze smakiem
    Wyszedł tylko za suchy. Następnym razem dodam więcej wywaru.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hummus pycha! Dodaję tylko jeszcze mielony kumin,...

    Zgłoszony przez joankw na listopada 20, 2016 at 18:43.

    Hummus pycha! Dodaję tylko jeszcze mielony kumin, suszone płatki chilli i zajadamy się!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem czy to winna jakosci skaładników...

    Zgłoszony przez daro896 na listopada 13, 2016 at 09:46.

    Nie wiem czy to winna jakosci skaładników ale to już 3 przepis z neta i 3 do smieci. Szukam podobnego humus do tego w biedronce i nic tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy w przepisie jest dobra ilosc soku z cytryny?...

    Zgłoszony przez Millka na października 20, 2016 at 18:28.

    Czy w przepisie jest dobra ilosc soku z cytryny? Wychodzi na to ,ze 50 gr to 5 cytryn...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie takiego przepisu

    Zgłoszony przez mamatymka na września 9, 2016 at 06:40.

    Właśnie takiego przepisu szukałam do mojego pierwszego hummusu. Zależało mi na tym, żeby ciecierzyca była jak najmniej przetworzona. Bardzo mi smakuje. A hummus jadłam pierwszy raz w życiu.  Glasses Zamiast oliwy z oliwek użyłam oleju z dodatkiem cytryny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przetestowałam i wyszło mi

    Zgłoszony przez wKrainieSmaku.pl na czerwca 23, 2016 at 10:08.

    Przetestowałam i wyszło mi tak!

    http://wkrainiesmaku.pl/20326/hummus-klasyczny/

    Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hummus z tego przepisu jest

    Zgłoszony przez Nati.i na maja 9, 2016 at 18:04.

    Hummus z tego przepisu jest świetny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis jest genialny!!!

    Zgłoszony przez Misha na kwietnia 23, 2016 at 21:30.

    Przepis jest genialny!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Włąśnie robię hummus, nie

    Zgłoszony przez Grace07 na stycznia 6, 2016 at 16:03.

    Włąśnie robię hummus, nie pamiętam już który raz. Jest bardzo dobry, można ewentualnie pomyśleć o innych przyprawach lub dodatkach. Ja dodałam  pieprz cayenne.Dzisiaj może dorzucę trochę suszonych pomidorów. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wykorzystuję ten przepis jako

    Zgłoszony przez Angelica na września 30, 2015 at 01:09.

    Wykorzystuję ten przepis jako bazę kazdorazowo gdy robię hummus. Faktycznie ciecierzycę gotuję osobno, bo 40 min to w mojej ocenie zbyt krótko. Doprawiam też inaczej, ale to kwestia smaku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam hummus i własnie

    Zgłoszony przez SandraKK na września 20, 2015 at 20:39.

    uwielbiam hummus i własnie takiego przepisu szukałam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Od dwóch miesięcy mam

    Zgłoszony przez monaes na czerwca 4, 2015 at 21:57.

    Od dwóch miesięcy mam termomix, a robiłam humus już trzy razy.Do tej pory nigdy go nie jadłam, aż tu naraz stał się smakołykiem w rodzinie. Robię go zgodnie z przepisem i jest bardzo smaczny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam zdziwił mnie trochę

    Zgłoszony przez Isiapampisia na lutego 23, 2015 at 19:23.

    Witam zdziwił mnie trochę dodatek pieprzu cayenne do hommosu jadam hommos od 25 lat nigdy nie z pieprzem w żadnym kraju arabskim!!!

    Zamiast pieprzu dodaje sie kmin rzymski nie kminek

    NIe polecam tez oleju sezamowego to nie chińska kuchnia tylko pasta z mielonego sezamu tzw tahina wytraca naturalny olej sezamowy i to wystarczy nie polecam tez oleju z oliwek tylko zwykły rzepakowy słonecznikowy lub z kukurydzy, olejem z oliwek natomiast polac  z wierzchu słodka papryka posypać z wierzchu tylko do dekoracacji w żadnym wypadku do masy!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • do tej pory nigdy nie robiłam

    Zgłoszony przez emetka na grudnia 4, 2014 at 22:25.

    do tej pory nigdy nie robiłam hummusu. próbowałam te dostępne w sklepach, ale ich smak pozostawia dużo do życzenia :/ 

    przepis rewelacja! hummus zniknął w mgnieniu oka tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hummus wyszedł bardzo gęsty

    Zgłoszony przez Gos na października 31, 2014 at 22:49.

    Hummus wyszedł bardzo gęsty dlatego przed jedzeniem polewam go dodatkowo odrobina oleju.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nigdy nie jadłam wcześniej

    Zgłoszony przez bozena.sosnowska na lipca 7, 2014 at 19:20.

    Nigdy nie jadłam wcześniej hummusa - ten bardzo mi smakował.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze