3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Hummus


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

  • 250 g ciecierzycy, suchej
  • 1500 g wody
  • 30 g nasion sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju, sezamowgo
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 50 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz cayenne, do smaku
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciecierzycę wsypać do miski, wlać 500 g wody, moczyć przez 6 - 8 godzin. Odsączyć.
    2. Do naczynia miksującego włożyć nasiona sezamu, prażyć 6 min/Varoma/ Counter-clockwise operation /obr. 1, zemleć 30 s/obr. 9, przełożyć do innego naczynia.
    3. Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, wlać 1000 g wody, gotować 40 min/100°C/ Counter-clockwise operation /obr. 1. Włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, odcedzić wywar do innego naczynia, odstawić. Wyjąć koszyczek.
    4. Dodać 100 g wywaru i czosnek, wymieszać 1 min/obr. 7.
    5. Dodać zmielony sezam i pozostałe składniki, wymieszać 20 s/obr. 4. Podawać jako przekąskę, dip z chlebem pita lub jako dodatek do falafel, grillowanego bakłażana, ryby i kurczaka.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jasmina88:Zgadzam się, u mnie było podobniej. Ja...

    Zgłoszony przez ruda_ms na grudnia 7, 2018 at 22:49.

    Jasmina88:Zgadzam się, u mnie było podobniej. Ja wmówiłam sobie że będzie bardziej fit jak dodam więcej wywaru Lol po dodaniu hummus zrobił się bardziej kremowy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis! Robiłam już dwa razy, przy...

    Zgłoszony przez ruda_ms na grudnia 7, 2018 at 22:48.

    Bardzo dobry przepis! Robiłam już dwa razy, przy drugim razie dodałam nieco więcej wywaru, hummus był wtedy bardziej kremowy. Za pierwszym razem dodałam więcej czosnku i suszone pomidory a za drugim kilka papryczek chilli. Obie wersje wyborne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi wyszedł dość suchawy. Dałam więcej oleju.

    Zgłoszony przez Jasmina88 na listopada 12, 2018 at 11:26.

    Mi wyszedł dość suchawy. Dałam więcej oleju.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, zrobiony - jest super.....

    Zgłoszony przez micsia na września 30, 2017 at 20:04.

    Rewelacja, zrobiony - jest super..
    Na koniec zwiększyłem obroty i trochę dłużej mieliłem na końcu.
    Nie miałem oleju sezamowego dodałem więcej oliwy.
    Wyszło super, lepszy od kupnych - Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • daro896: może trzeba po swojemu doprawić? Zobacz...

    Zgłoszony przez wisienkania na sierpnia 2, 2017 at 12:11.

    daro896: może trzeba po swojemu doprawić? Zobacz jaki jest skład na tym, który Ci odpowiada smakowo.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • extra przepis konicznie trzeba sprawdzi

    Zgłoszony przez Bodek_B na czerwca 1, 2017 at 20:05.

    extra przepis , konicznie trzeba sprawdzić

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis. Cała rodzina pałaszowała...

    Zgłoszony przez RabarbarBarBarbar na marca 22, 2017 at 15:06.

    Bardzo dobry przepis. Cała rodzina pałaszowała ze smakiem
    Wyszedł tylko za suchy. Następnym razem dodam więcej wywaru.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hummus pycha! Dodaję tylko jeszcze mielony kumin,...

    Zgłoszony przez joankw na listopada 20, 2016 at 18:43.

    Hummus pycha! Dodaję tylko jeszcze mielony kumin, suszone płatki chilli i zajadamy się!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem czy to winna jakosci skaładników...

    Zgłoszony przez daro896 na listopada 13, 2016 at 09:46.

    Nie wiem czy to winna jakosci skaładników ale to już 3 przepis z neta i 3 do smieci. Szukam podobnego humus do tego w biedronce i nic tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy w przepisie jest dobra ilosc soku z cytryny?...

    Zgłoszony przez Millka na października 20, 2016 at 18:28.

    Czy w przepisie jest dobra ilosc soku z cytryny? Wychodzi na to ,ze 50 gr to 5 cytryn...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie takiego przepisu

    Zgłoszony przez mamatymka na września 9, 2016 at 06:40.

    Właśnie takiego przepisu szukałam do mojego pierwszego hummusu. Zależało mi na tym, żeby ciecierzyca była jak najmniej przetworzona. Bardzo mi smakuje. A hummus jadłam pierwszy raz w życiu.  Glasses Zamiast oliwy z oliwek użyłam oleju z dodatkiem cytryny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przetestowałam i wyszło mi

    Zgłoszony przez wKrainieSmaku.pl na czerwca 23, 2016 at 10:08.

    Przetestowałam i wyszło mi tak!

    http://wkrainiesmaku.pl/20326/hummus-klasyczny/

    Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hummus z tego przepisu jest

    Zgłoszony przez Nati.i na maja 9, 2016 at 18:04.

    Hummus z tego przepisu jest świetny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis jest genialny!!!

    Zgłoszony przez Misha na kwietnia 23, 2016 at 21:30.

    Przepis jest genialny!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Włąśnie robię hummus, nie

    Zgłoszony przez Grace07 na stycznia 6, 2016 at 16:03.

    Włąśnie robię hummus, nie pamiętam już który raz. Jest bardzo dobry, można ewentualnie pomyśleć o innych przyprawach lub dodatkach. Ja dodałam  pieprz cayenne.Dzisiaj może dorzucę trochę suszonych pomidorów. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wykorzystuję ten przepis jako

    Zgłoszony przez Angelica na września 30, 2015 at 01:09.

    Wykorzystuję ten przepis jako bazę kazdorazowo gdy robię hummus. Faktycznie ciecierzycę gotuję osobno, bo 40 min to w mojej ocenie zbyt krótko. Doprawiam też inaczej, ale to kwestia smaku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam hummus i własnie

    Zgłoszony przez SandraKK na września 20, 2015 at 20:39.

    uwielbiam hummus i własnie takiego przepisu szukałam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Od dwóch miesięcy mam

    Zgłoszony przez monaes na czerwca 4, 2015 at 21:57.

    Od dwóch miesięcy mam termomix, a robiłam humus już trzy razy.Do tej pory nigdy go nie jadłam, aż tu naraz stał się smakołykiem w rodzinie. Robię go zgodnie z przepisem i jest bardzo smaczny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam zdziwił mnie trochę

    Zgłoszony przez Isiapampisia na lutego 23, 2015 at 19:23.

    Witam zdziwił mnie trochę dodatek pieprzu cayenne do hommosu jadam hommos od 25 lat nigdy nie z pieprzem w żadnym kraju arabskim!!!

    Zamiast pieprzu dodaje sie kmin rzymski nie kminek

    NIe polecam tez oleju sezamowego to nie chińska kuchnia tylko pasta z mielonego sezamu tzw tahina wytraca naturalny olej sezamowy i to wystarczy nie polecam tez oleju z oliwek tylko zwykły rzepakowy słonecznikowy lub z kukurydzy, olejem z oliwek natomiast polac  z wierzchu słodka papryka posypać z wierzchu tylko do dekoracacji w żadnym wypadku do masy!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • do tej pory nigdy nie robiłam

    Zgłoszony przez emetka na grudnia 4, 2014 at 22:25.

    do tej pory nigdy nie robiłam hummusu. próbowałam te dostępne w sklepach, ale ich smak pozostawia dużo do życzenia :/ 

    przepis rewelacja! hummus zniknął w mgnieniu oka tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hummus wyszedł bardzo gęsty

    Zgłoszony przez Gos na października 31, 2014 at 22:49.

    Hummus wyszedł bardzo gęsty dlatego przed jedzeniem polewam go dodatkowo odrobina oleju.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nigdy nie jadłam wcześniej

    Zgłoszony przez bozena.sosnowska na lipca 7, 2014 at 19:20.

    Nigdy nie jadłam wcześniej hummusa - ten bardzo mi smakował.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze