Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 11/05/22
Składniki
- 250 g ciecierzycy, suchej
- 1500 g wody
- 30 g nasion sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju, sezamowgo
- 60 g oliwy z oliwek
- 50 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz cayenne, do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz -
Naczynie termiczne
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciecierzycę wsypać do miski, wlać 500 g wody, moczyć przez 6 - 8 godzin. Odsączyć.
- Do naczynia miksującego włożyć nasiona sezamu, prażyć 6min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr. 1, zemleć 30s/obr.9, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, wlać 1000 g wody, gotować 40min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. 1. Włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, odcedzić wywar do innego naczynia, odstawić. Wyjąć koszyczek.
- Dodać 100 g wywaru i czosnek, wymieszać 1min/obr.7.
- Dodać zmielony sezam i pozostałe składniki, wymieszać 20s/obr.4. Podawać jako przekąskę, dip z chlebem pita lub jako dodatek do falafel, grillowanego bakłażana, ryby i kurczaka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Hummus przepyszny. Robiłam z ciecierzycy ze słoika, dałam mniej wywaru i mniej soku z cytryny, wg upodobań 😁olej z pestek winogron. Smak mega, naprawdę polecam i dziękuję.
Witam,
Mam pytanie czy ktoś próbował robić ten przepis z ciecierzycy w puszce ? Jeśli można to ile wtedy wlać wody ? Chodzi mi o to, że czasem na szybko nie mam kiedy moczyć ciecierzycy i zastanwiam się czy będzie to samo. Będę wdzięczna za poradę.
Millka:50 g to jedna dorodna cytryna tylko dobrze wyciśnięta Ja wyciskałam maszynką
Jasmina88:Zgadzam się, u mnie było podobniej. Ja wmówiłam sobie że będzie bardziej fit jak dodam więcej wywaru po dodaniu hummus zrobił się bardziej kremowy
Bardzo dobry przepis! Robiłam już dwa razy, przy drugim razie dodałam nieco więcej wywaru, hummus był wtedy bardziej kremowy. Za pierwszym razem dodałam więcej czosnku i suszone pomidory a za drugim kilka papryczek chilli. Obie wersje wyborne!
Mi wyszedł dość suchawy. Dałam więcej oleju.
Rewelacja, zrobiony - jest super..
Na koniec zwiększyłem obroty i trochę dłużej mieliłem na końcu.
Nie miałem oleju sezamowego dodałem więcej oliwy.
Wyszło super, lepszy od kupnych - Polecam
daro896: może trzeba po swojemu doprawić? Zobacz jaki jest skład na tym, który Ci odpowiada smakowo.
extra przepis , konicznie trzeba sprawdzić
Bardzo dobry przepis. Cała rodzina pałaszowała ze smakiem
Wyszedł tylko za suchy. Następnym razem dodam więcej wywaru.
Are you sure to delete this comment ?