3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chutney z rabarbaru


Wydrukuj:
4

Składniki

5 słoik/słoiki/słoików

potrzeba

  • 50 g octu jabłkowego
  • 250 g cukru Muscovado Dark (ciemnego)
  • 1 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/2 łyżeczki chilli, suszonego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 laski cynamonu
  • 3 goździki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczki pieprzu
  • sól
  • 20 g wody
  • 100 g rodzynek sułtanek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 centymetry korzenia imbiru
  • 1 jabłko
  • 1 Czerwona cebula
  • 500 g obranych łodyg rabarbaru
5

Przygotowanie

    Chutney z rabarbaru
  1.  Do naczynia włożyć czosnek, imbir i cebulę, rozdrobnić 3s/obr.8, przełożyć do innego naczynia. 

  2.  Do naczynia wlać wodę, dodać cukier, gotować 5min./100stopni C/obr.1.

  3. Dodać pieprz, rozdrobnioną cebulę z czosnkiem i imbirem, rabarbar pokrojony w kawałki, jabłko pokrojone w kawałki, ocet, sól, kurkumę, cynamon, kolendrę, kmin, chili, goździki i rodzynki, ziele angielskie, gotować 45 min./100stopni C/ obr. 1. Zamiast miarki na pokrywę postawić koszyczek.

  4. Wyjąć gożdziki, cynamon i ziele angielskie. Założyć miarkę i wymieszać 10s./obr.4 

  5. Przelać do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Obrócic do góry dnem i zostawić co najmniej na 10 minut. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry przepis - polecam

    Zgłoszony przez Gos na czerwca 21, 2022 at 19:31.

    Bardzo dobry przepis - polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • camaro1980...

    Zgłoszony przez rizunia na lipca 6, 2017 at 22:06.

    camaro1980:
    tak na pewno 20 g wody
    Rabarbar i jabłko mają też sporo wody a chutnej ma mieć specyficzną konsystencję.
    Bazowałam na przepisie z jadłonomii.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy na pewno 20 g wody

    Zgłoszony przez camaro1980 na maja 13, 2017 at 11:34.

    czy na pewno 20 g wody?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze