Składniki
5 słoik/słoiki/słoików
potrzeba
- 50 g octu jabłkowego
- 250 g cukru Muscovado Dark (ciemnego)
- 1 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego (kuminu)
- 1/2 łyżeczki chilli, suszonego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 laski cynamonu
- 3 goździki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczki pieprzu
- sól
- 20 g wody
- 100 g rodzynek sułtanek
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 centymetry korzenia imbiru
- 1 jabłko
- 1 Czerwona cebula
- 500 g obranych łodyg rabarbaru
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia włożyć czosnek, imbir i cebulę, rozdrobnić 3s/obr.8, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia wlać wodę, dodać cukier, gotować 5min./100stopni C/obr.1.
Dodać pieprz, rozdrobnioną cebulę z czosnkiem i imbirem, rabarbar pokrojony w kawałki, jabłko pokrojone w kawałki, ocet, sól, kurkumę, cynamon, kolendrę, kmin, chili, goździki i rodzynki, ziele angielskie, gotować 45 min./100stopni C/ obr. 1. Zamiast miarki na pokrywę postawić koszyczek.
Wyjąć gożdziki, cynamon i ziele angielskie. Założyć miarkę i wymieszać 10s./obr.4
Przelać do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Obrócic do góry dnem i zostawić co najmniej na 10 minut.
Chutney z rabarbaru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry przepis - polecam
Bardzo dobry przepis - polecam
camaro1980...
camaro1980:
tak na pewno 20 g wody
Rabarbar i jabłko mają też sporo wody a chutnej ma mieć specyficzną konsystencję.
Bazowałam na przepisie z jadłonomii.
czy na pewno 20 g wody
czy na pewno 20 g wody?