thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
10 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Tortille

  • 180 gramów ciepłej wody
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 gramów oliwy z oliwek
  • 360 gramów mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie tortilli
  1. 1. Włożyć wszystkie składniki do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" w podanej kolejności. 

    2. Zacząć miksowanie od prędkości 1 i stopniowo zwiększać do prędkości 5., łącznie czas miksowania powinien wynosić ok.5 sekund. Zebrać kopystką ciasto ze ścianek naczynia.

    3. Miksować 3 minuty w trybie ugniatanie Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"

    4. Wyjąć ciasto i uformować 10 równych kulek (najłatwiej najpierw podzielić na pół a następnie po 5)

    5. Rozwałkować kulki po kolei.

    6. Smażyć kolejno na suchej patelni. Wystarczy kilka-kilkanaście sekund na stronę (im krócej tym bardziej będzie miękka). Tortilla jest gotowa do przewrócenia na drugą stronę gdy pojawiają się  pęcherzyki powietrza na jej powierzchni.

    7. Gotowe tortille kłaść na talerzu wyłożonym wcześniej mokrym lub wilgotnym ręcznikiem papierowym. Każdą  tortillę przekładać wilgotnym ręcznikiem (prosto po zdjęciu z patelni tortille są raczej chrupkie, przekładanie ręcznikiem sprawia, że absorbują wilgoć i będą miękkie).

    8. Tortille można podawać na zimno lub na ciepło (również odgrzewane).

Porady

Moje ulubione nadzienie do tych tortilli to kurczak (z patelni lub z Varomy), kukurydza z puszki, pokrojona cebula, ser i sałata lodowa z dowolnymi sosami (np. majonez, sos barbeque). Najlepiej ser położyć na chwilę na tortilli podczas jej odgrzewania na patelni, aby się roztopił. Dwie tortille z takim nadzieniem spokojnie wystarczą aby najadła się jedna osoba. Tortille można zamrozić przekładając je papierem do pieczenia.

Przepis pochodzi z australijskiej strony Thermomixa (//www.recipecommunity.com.au/breads-rolls-recipes/tortilla-wraps/121979).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tortilla pszenna/wrap

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?