3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szybka pizza neapolitana / NY neapolitana


Wydrukuj:
4

Składniki

Szybka pizza neapolitana / NY neapolitana

  • 665 gramów mąka pszenna, Gusto Bello z Biedronki
  • 1 g drożdży świeżych
  • 400 gramów zimnej wody
  • 35 gramów wody
  • 20 gramów soli
  • 10 gramów oliwy z oliwek extra vergine
  • 6
    50h 5min
    Czas całkowity 50h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Na naczyniu miksującym postawić miseczkę i odważyć 35 gramów wody w temp. pokojowej, dodać do niej 20 gramów soli, wymieszać i odstawić.
  2. 2. Na naczyniu miksującym postawić miseczkę i odważyć do niej 10 gramów oliwy z oliwek, odstawić.
  3. 3. Do naczynia wsypać 665 gramów mąki, 1 gram drożdży, 400 gramów zimnej wody, wyrabiać - 3 min. / Interwał
  4. 4. Pozostawić na 30 minut w naczyniu miksującym
  5. 5. Wyrabiać ponownie - 5 min. / Interwał, w tym czasie przez otwór w pokrywie stopniowo dodawać wodę z solą.
  6. 6. Wyrabiać ponownie - 3 min. / Interwał, w tym czasie dodawać przez otwór w pokrywie oliwę z oliwek.
  7. 7. Pozostawić w naczyniu na 1 godzinę.
  8. Ciasto8. Przygotować szczelnie zamykane naczynie i posmarować je niewielka ilością oliwy.
  9. 9. Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i podzielić je na 4 równe części.
    Każda cześć uformować w kulkę i zamknąć ja od dołu.
    Kulki przełożyć do pojemnika i zamknąć.
  10. 10. Szybka neapolitana - ciasto leżakuje 6-7 godzin w temperaturze pokojowej
    NY neapolitana - ciasto wstawiamy do lodówki na 24-48 godzin i wyjmujemy 3 godziny przed wypiekiem
  11. 11. Nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę, nagrzewamy kamień do wypieku pizzy na najwyższym poziomie piekarnika, piekarnik z kamieniem w środku wygrzewamy ok. 1 godziny
  12. 12. Pizzę pieczemy ok. 5 minut na najwyższym poziomie piekarnika, ustawiamy tryb piekarnika na górna grzałkę + funkcję grill/podpiekanie, o ile nasz piekarnik posiada taką opcję.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pizzę można również upiec na grillu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy