Czas przygotowania
50h 0min
Czas całkowity
50h 5min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 19/12/21
zmieniono dnia: 19/12/21
Składniki
Szybka pizza neapolitana / NY neapolitana
- 665 gramów mąka pszenna, Gusto Bello z Biedronki
- 1 g drożdży świeżych
- 400 gramów zimnej wody
- 35 gramów wody
- 20 gramów soli
- 10 gramów oliwy z oliwek extra vergine
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Na naczyniu miksującym postawić miseczkę i odważyć 35 gramów wody w temp. pokojowej, dodać do niej 20 gramów soli, wymieszać i odstawić.
- 2. Na naczyniu miksującym postawić miseczkę i odważyć do niej 10 gramów oliwy z oliwek, odstawić.
- 3. Do naczynia wsypać 665 gramów mąki, 1 gram drożdży, 400 gramów zimnej wody, wyrabiać - 3 min. / Interwał
- 4. Pozostawić na 30 minut w naczyniu miksującym
- 5. Wyrabiać ponownie - 5 min. / Interwał, w tym czasie przez otwór w pokrywie stopniowo dodawać wodę z solą.
- 6. Wyrabiać ponownie - 3 min. / Interwał, w tym czasie dodawać przez otwór w pokrywie oliwę z oliwek.
- 7. Pozostawić w naczyniu na 1 godzinę.
- "Ciasto" 8. Przygotować szczelnie zamykane naczynie i posmarować je niewielka ilością oliwy.
- 9. Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i podzielić je na 4 równe części.
Każda cześć uformować w kulkę i zamknąć ja od dołu.
Kulki przełożyć do pojemnika i zamknąć. - 10. Szybka neapolitana - ciasto leżakuje 6-7 godzin w temperaturze pokojowej
NY neapolitana - ciasto wstawiamy do lodówki na 24-48 godzin i wyjmujemy 3 godziny przed wypiekiem - 11. Nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę, nagrzewamy kamień do wypieku pizzy na najwyższym poziomie piekarnika, piekarnik z kamieniem w środku wygrzewamy ok. 1 godziny
- 12. Pizzę pieczemy ok. 5 minut na najwyższym poziomie piekarnika, ustawiamy tryb piekarnika na górna grzałkę + funkcję grill/podpiekanie, o ile nasz piekarnik posiada taką opcję.
Porady
Pizzę można również upiec na grillu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?