3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto na pizzę włoską


Wydrukuj:
4

Składniki

1000 g

Ciasto na pizzę włoską

  • 640 g mąki pszennej, najepiej użyć mąki typ 00
  • 160 g semoliny z pszenicy durum
  • 12 g drożdży granulowanych
  • 4 szczypty soli
  • 4 szczypty cukru pudru
  • 0,64 litra wody
  • 6
    55min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
5

Przygotowanie

    Ciasta
  1. Drożdże mieszamy z wodą i cukrem i odstawiamy na 15 min
  2. Mąkę przepuszczamy przez drobne sitko
  3. W misce mieszamy mąkę z kaszą i solą, na środku robimy wgłębienieClosed lid
  4. Do wgłębienia wlewamy rozczyn drożdżowyClosed lid
  5. Zaczynamy mieszać drożdże, aż składniki się połączą.
  6. Wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy ok. 10 min, do momentu uzyskaniu elastycznej, gładkiej konsystencji. Formujemy kulę
  7. Ciasto przekładamy do czystej miski, natłuszczonej odrobiną oliwy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min
  8. Następnie rozwałkowujemy ciasto, starając się nie wychodzić wałkiem poza brzegi, dzięki czemu uzyskamy kształt zbliżony do okręgu.
  9. Przekładamy ciasto na blachę, palcami formujemy grubszy brzeg. Wszystko to powinno być zrobione na 15-30 min. przed włożeniem pizzy do pieca.
  10. Tuż przed włożeniem pizzy do pieca na spodzie rozkładamy dowolnie dobrane składniki.
  11. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (ok. 240-250 st. C).
  12. Pizzę pieczemy przez ok. 7-12 min. na najniższej półce piekarnika.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy