3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb portugalski


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb portugalski

  • 720 gramów mąka pszenna, Typ 450 lub 500
  • 500 gramów wody
  • 14 gramów drożdży świeżych
  • 10 gramów soli
  • 6
    3h 45min
    Czas całkowity 2h 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. 1.Mąkę umieścić w naczyniu miksującym i dodać wodę i ustawić obr. 6/ czas 20 sekund.
    2.Pozostawić w naczyniu miksującym na 40 minut.
    3.Następnie dodać drożdże i sól,
    ustawić obr. interwałCiasto czas 6 minut.
    4. Pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
    5. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Umieścić naczynie żaroodporne z wodą na dolnej półce piekarnika.
    6. Następnie dobrze posypać papier do pieczenia mąką i wyłożyć ciasto, uformować lekko dłońmi prostokąt, następnie złożyć jeden bok do środka i drogi bok na pierwszy.
    Można naciąć ostrym nożem.
    7. Piec 20 minut, następnie przykryć papierem do pieczenia wierzch chleba i zmniejszyć temperaturę do 220 stopni I piec jeszcze ok 35 minut.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo smaczny chleb. Robie trochę bardziej...

    Zgłoszony przez Szumi50 na grudnia 1, 2023 at 12:56.

    Bardzo smaczny chleb. Robie trochę bardziej przypieczony dla chrupiącej skórki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ekstra przepis. Dałam 500g mąki orkiszowej...

    Zgłoszony przez EwaMokka na października 16, 2022 at 22:30.

    Ekstra przepis. Dałam 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 220g pszennej jasnej. Wyszedł bardzo dobry.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapomniałam o gwiazdach

    Zgłoszony przez Evagl na maja 26, 2022 at 14:11.

    Zapomniałam o gwiazdachtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny. Piekarnik ustawiam na 220 i nie zmniejszam...

    Zgłoszony przez Evagl na maja 26, 2022 at 14:08.

    Pyszny. Piekarnik ustawiam na 220 i nie zmniejszam temperatury. 50 g mąki podminiam na pełnoziarnistą

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek super. ...

    Zgłoszony przez Termojust na kwietnia 16, 2022 at 00:41.

    Chlebek super.
    Nawet po 3 dniach jest smaczny i się nie kruszy. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dlaczego mój chleb jest blady jak ciasto ?...

    Zgłoszony przez KAJKQ na lutego 13, 2022 at 14:49.

    Dlaczego mój chleb jest blady jak ciasto ? Upiekł się w środku ale o chrupiącej skórce mogę pomarzyć ;( wygląda dosłownie jak surowe ciasto .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Samira: dziękuję bardzo, pozdrawiam

    Zgłoszony przez renia_miksuje na stycznia 16, 2022 at 10:16.

    Samira: dziękuję bardzo, pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Monwie:😃

    Zgłoszony przez renia_miksuje na stycznia 16, 2022 at 10:15.

    Monwie:😃

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MonGan: tak,oczywiście, woda bez zmian

    Zgłoszony przez renia_miksuje na stycznia 16, 2022 at 10:15.

    MonGan: tak,oczywiście, woda bez zmian

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Iwona_2033:bardzo się cieszę

    Zgłoszony przez renia_miksuje na stycznia 16, 2022 at 10:14.

    Iwona_2033:bardzo się cieszę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Iwona_2033: dziękuję, cieszę się

    Zgłoszony przez renia_miksuje na stycznia 16, 2022 at 10:13.

    Iwona_2033: dziękuję, cieszę się

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, ja piekę na mące poznańskiej typ 500 ....

    Zgłoszony przez renia_miksuje na stycznia 16, 2022 at 10:12.

    Tak, ja piekę na mące poznańskiej typ 500 . Wody tyle samo. Prawda,że czasem ciasto jest luźniejsze, ale przy pieczeniu wszystko się wyrówna. Trudniej będzie uformować, proszę pamiętać i obficie posypać mąką.
    Smacznego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można użyć zwykłej mąki przennej zamiast...

    Zgłoszony przez MonGan na stycznia 16, 2022 at 08:15.

    Można użyć zwykłej mąki przennej zamiast chlebowej? I ile wtedy wody?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny. Zrobiłam zgodnie z przepisem i...

    Zgłoszony przez Iwona_2033 na stycznia 15, 2022 at 21:47.

    Przepyszny. Zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszło rewelacyjnie. Bardzo polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny po tym jak cały fb pokazywał zdjęcia...

    Zgłoszony przez aiife na stycznia 14, 2022 at 12:25.

    Pyszny po tym jak cały fb pokazywał zdjęcia musiałam spróbować i potwierdzam pyszny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Apetyczny

    Zgłoszony przez Monwie na stycznia 10, 2022 at 14:58.

    Apetycznytmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię ten chleb już kolejny raz. Jest bardzo...

    Zgłoszony przez Igusiewicz0303 na stycznia 5, 2022 at 08:49.

    Robię ten chleb już kolejny raz. Jest bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość. Skórka cały czs jest chrupiąca co dla mnie jest dodatkowym plusem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebuś przepyszny.

    Zgłoszony przez Dox na grudnia 30, 2021 at 12:27.

    Chlebuś przepyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapomnialam dodac gwiazdek.

    Zgłoszony przez Samira na grudnia 30, 2021 at 11:39.

    Zapomnialam dodac gwiazdek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny chleb. Polecam

    Zgłoszony przez Samira na grudnia 30, 2021 at 11:38.

    Bardzo smaczny chleb. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł pyszny . Polecam

    Zgłoszony przez Magnifiqm na grudnia 29, 2021 at 16:40.

    Wyszedł pyszny . Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest przepyszny, z chrupiącą skórką,...

    Zgłoszony przez renia_miksuje na listopada 16, 2021 at 13:55.

    Chlebek jest przepyszny, z chrupiącą skórką, długo świeży.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze