Składniki
15 kawałek/kawałki/kawałków
SKŁADNIKI
- 0,5kg mąki pszennej
- 0,5szkl otrębów pszennych
- 1/4szkl płatków jęczmiennych
- 1/2szkl zgniecionych płatków kukurydzianych
- 1/4szkl słonecznika lub dyni
- 1/4szkl siemienia lnianego
- 0,5 łyżki soli
- 25g świeżych drożdży
- 0,5l ciepłej wody
-
6
3h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę i wrzucamy drożdże. Mieszamy 30s obr 3.
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy 20s
"Obroty wsteczne" 2 a następnie 1,5min
"Ciasto"
Jeśli ciasto jest zbyt luźne podsypujemy mąką i ponownie wyrabiamy 15s
"Ciasto"
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce.
Pieczemy ok. 1h w temp. 220 st.C
Przygotowanie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Z tego przepisu wychodzi jeden bochenek ok. 26-30cm.
Można wierzch posmarować białkiem i posypać np. czarnuszką. Wtedy pieczywo nabierze lekko ziołowego smaku.
Dla zwolenników ziół, można dodać łyżeczkę ulubionych do ciasta.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz