thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 14
thumbnail image 15
thumbnail image 16
thumbnail image 17
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13 thumbnail image 14 thumbnail image 15 thumbnail image 16 thumbnail image 17
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 01/04/15
zmieniono dnia: 02/04/15

Składniki

Masa makowa

  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 5 żółtek, (białka ubić)
  • 250 gramów maku
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 olejek migdałowy

Masa serowa

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 żółtek, (białka ubić)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1000 gramów twarogu mielonego

Ciasto kruche

  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko

Kruszonka

  • 50 g cukru
  • 70 g mąki
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Masa makowa
  1. Mak zmielić 30 s/obr.10

    Założyć motylek i parzyć mak 9 min/90 st. C/obr.1

  2. Dodać resztę składników i wymieszać 30-50 s/obr.6-7

  3. Białka
  4. Po przygotowaniu mas w suchym i czystym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli ,założyć motylek i ubijać 4 min/ obr.4

    Białka wymieszać z przygotowanymi masami

  5. Ciasto
  6. Składniki włożyć do  Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i ucierać 20s./ obr. 6  Przygotowane ciasto kruche wyłożyć na spód blachy 

  7. Następnie przygotowane masy wykładać na przemiennie 

  8. Tak wyłożoną masę  posypać kruszonką

  9. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 h w 180 st. C

  10. Masa serowa
  11. Twróg zmielić 20Twas/obr.10

    Dodać resztę składników , wymieszać 30 -50 s/obr.6-

Porady

Białka najlepiej ubić po przygotowaniu mas do ciasta i wyłożeniu ciasta kruchego na blachę.

Ciasto kruche na spód ciasta nie trzeba łączyć z kakao

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: