3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
  • thumbnail image 14
  • thumbnail image 15
  • thumbnail image 16
  • thumbnail image 17
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zebra z klasą


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

Masa makowa

  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 5 żółtek, (białka ubić)
  • 250 gramów maku
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 olejek migdałowy

Masa serowa

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 żółtek, (białka ubić)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1000 gramów twarogu mielonego

Ciasto kruche

  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko

Kruszonka

  • 50 g cukru
  • 70 g mąki
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
5

Przygotowanie

    Masa makowa
  1. Mak zmielić 30 s/obr.10

    Założyć motylek i parzyć mak 9 min/90 st. C/obr.1

  2. Dodać resztę składników i wymieszać 30-50 s/obr.6-7

  3. Białka
  4. Po przygotowaniu mas w suchym i czystym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli ,założyć motylek i ubijać 4 min/ obr.4

    Białka wymieszać z przygotowanymi masami

  5. Ciasto
  6. Składniki włożyć do  Blokada naczynia miksującego i ucierać 20s./ obr. 6  Przygotowane ciasto kruche wyłożyć na spód blachy 

  7. Następnie przygotowane masy wykładać na przemiennie 

  8. Tak wyłożoną masę  posypać kruszonką

  9. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 h w 180 st. C

  10. Masa serowa
  11. Twróg zmielić 20Twas/obr.10

    Dodać resztę składników , wymieszać 30 -50 s/obr.6-

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Białka najlepiej ubić po przygotowaniu mas do ciasta i wyłożeniu ciasta kruchego na blachę.

Ciasto kruche na spód ciasta nie trzeba łączyć z kakao

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • na jaki wymiar blaszki jest ten przepis?

    Zgłoszony przez asiulla1984 na grudnia 21, 2019 at 23:16.

    na jaki wymiar blaszki jest ten przepis?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • co z tym makiem , ile wody należy dodać do tego...

    Zgłoszony przez mgiełka na grudnia 20, 2016 at 18:14.

    co z tym makiem , ile wody należy dodać do tego parzenia. prosimy autora o odpowiedż

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie do konca wiem o co chodzi z bialkami? Jest...

    Zgłoszony przez sylkow na grudnia 15, 2016 at 13:27.

    Nie do konca wiem o co chodzi z bialkami? Jest napisane, ze ubic po przygotowaniu mas i co dalej? Czy te masy musze poprzekladac do dwoch naczyn?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy do masy makowej można dodać bakalie:...

    Zgłoszony przez hali na grudnia 11, 2016 at 20:30.

    czy do masy makowej można dodać bakalie: orzechy, rodzynki, migdały

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy do parzenia maku nalezy dodac wodę???

    Zgłoszony przez hali na grudnia 11, 2016 at 20:29.

    czy do parzenia maku nalezy dodac wodę???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super! Już nie będę na

    Zgłoszony przez koko219 na września 20, 2016 at 15:06.

    Ciasto super! Już nie będę na święta piec sernika tylko zebrę tmrc_emoticons.) Łatwe w przygotowaniu, efektowne, pyszne. Upiekłam na przyjęcie, wszyscy się zachwycali. Dzisiaj piekę drugi raz. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak parzycie mak?

    Zgłoszony przez zwolinka na sierpnia 12, 2016 at 17:10.

    Jak parzycie mak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam . Cudny 

    Zgłoszony przez CierpkaM123 na maja 7, 2016 at 07:48.

    Polecam . Cudny 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście dodaje gwiazdki

    Zgłoszony przez Kawiarenka na marca 27, 2016 at 00:19.

    Oczywiście dodaje gwiazdki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Wyszedł super i

    Zgłoszony przez Kawiarenka na marca 27, 2016 at 00:19.

    Rewelacja. Wyszedł super i nie jest trudny ani pracochlonny jak mi się wydawalo. Przepis do ulubionych. Tylko córka marudzi bo uwielbia serniki a nie lubi maku. No cóż, może w tym wydaniu polubi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo dobry. Ciasto

    Zgłoszony przez kasperczyk76 na marca 11, 2016 at 20:44.

    Przepis bardzo dobry. Ciasto super udało sie bez problemu.. Polecam innym.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto REWELACJA. Robiłam już

    Zgłoszony przez Gabriela75 na listopada 24, 2015 at 08:25.

    Ciasto REWELACJA. Robiłam już 5 razy i zawsze wychodzi pyszny.  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis

    Zgłoszony przez kamila18 na września 26, 2015 at 18:03.

    Big Smile super przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z duszą na ramieniu

    Zgłoszony przez julik na czerwca 25, 2015 at 13:43.

    Z duszą na ramieniu testowałam ten przepis na Wielkanoc.

    Wyszedł mi doskonale, jednak nieco musiałam przedłużyć mielenie sera i maku.

    Ale ciasto jest wyśmienite, rodzinka i znajomi zachwyceni, nie pozostawili ani okruszka.

    Polecam.

    Asia

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne ser dałam z wiaderka

    Zgłoszony przez Isabell na maja 4, 2015 at 11:49.

    pyszne tmrc_emoticons.)

    ser dałam z wiaderka było ok, mase makowa kupną dodałam tylko białaa i troche olejku migdałowego

    pychota

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne choc nastepnym

    Zgłoszony przez jid2 na kwietnia 8, 2015 at 18:37.

    Bardzo smaczne choc nastepnym razem dam mniej cukrutmrc_emoticons.;) Robiłam z sera z wiaderka i wyszlo dobre

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne ciasto.Robilam

    Zgłoszony przez gabi197006 na kwietnia 4, 2015 at 12:56.

    Bardzo smaczne ciasto.Robilam z masy makowej dodalam jajka olej i tez samowalo .Dzieki za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do czego to doszło!!!! Nie

    Zgłoszony przez gufo na kwietnia 4, 2015 at 09:00.

    Do czego to doszło!!!! Nie zrobiłam sernika na Wielkanoc. Zebra jest tak atrakcyjna że uznałam iż nie ma sensu robić tradycyjnego sernika. Robiłam zgodnie z przepisem i wyszło wszystko ideanie tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie degustowaliśmy wyszła

    Zgłoszony przez lobuuzz na kwietnia 3, 2015 at 23:48.

    Właśnie degustowaliśmy wyszła pyszna  Cooking 7 następnym razem popracuję trochę nad kruszonką a tak ciasto rewelacja polecam . Ja robiłam w TM 5 . Wesołego zajaczka  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Taki seromakowiec w wersji

    Zgłoszony przez mikulina na kwietnia 3, 2015 at 07:52.

    Taki seromakowiec w wersji wykwintnej. Zrobię z pewnością, bo uwielbiam i sernik i makowiec  Love

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ucierać 20s/obr.6

    Zgłoszony przez duogemini na kwietnia 2, 2015 at 15:36.

    Ucierać 20s/obr.6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ciasto kruche na jaki czas

    Zgłoszony przez jid2 na kwietnia 2, 2015 at 13:26.

    A ciasto kruche na jaki czas i obroty?wyglada pysznie!z tych mas ile warstw wychodzi?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kuszące na Wielkanoc Podoba

    Zgłoszony przez HelloHela na kwietnia 2, 2015 at 08:48.

    Kuszące na Wielkanoc tmrc_emoticons.) Podoba mi się zestawienie maku i twarogu. Pozdrawiam.

    HelloHela


    ~ mixed in the green power Soft ... tastes of my life: lime, avocado, wasabi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze