![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/13eeaa47-c9e4-4661-91ef-8e726c8ef197/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/49a98773-0cde-45be-ae5f-bbf38754870e/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/ad6c826a-e22c-4c00-81fc-3c8dce064f64/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/416ac593-4c89-4570-b433-063ab49aa5a0/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/dd89d956-b0d1-4936-9944-51867410ba67/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/4f988612-000a-4605-a56d-2c36ebe6e2e4/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/dcd2e503-5b6f-4977-ba3e-085fff20ba49/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 8](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/90b28032-0308-43b1-af15-642a510eab72/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 9](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/8ab4a478-485c-47f0-8341-7922e9a3b5e7/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 10](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/e94ac4d6-57a1-431b-8337-7a0c3405a1f9/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 11](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/e375caf6-613e-4553-881c-319c7811c4b2/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 12](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/ec12051a-01b9-4608-aee1-7631bc9cb666/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 13](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/401090a6-582a-47c9-bd06-caeac1bcfd9c/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 14](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/f24b43b4-4b6c-4401-8199-dac01265472d/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 15](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/7f7c7331-7835-45f8-895c-29f8d0d33c2a/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 16](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/cf82bcf3-d0a1-4261-b671-002d7a99c11a/main/zebra-z-klasa.jpg)
![thumbnail image 17](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hieb2927-17b3c-961380-cfcd2-muzg53uv/89ac0abe-0cea-4a9d-86ad-6d8f74997e6a/main/zebra-z-klasa.jpg)
Składniki
Masa makowa
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 5 żółtek, (białka ubić)
- 250 gramów maku
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 olejek migdałowy
Masa serowa
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 5 żółtek, (białka ubić)
- 1 szklanka oleju
- 1 cukier waniliowy
- 1000 gramów twarogu mielonego
Ciasto kruche
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 125 g masła
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko
Kruszonka
- 50 g cukru
- 70 g mąki
- 50 g masła
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dodać resztę składników i wymieszać 30-50 s/obr.6-7
Masa makowa
Białka
Ciasto
Porady
Białka najlepiej ubić po przygotowaniu mas do ciasta i wyłożeniu ciasta kruchego na blachę.
Ciasto kruche na spód ciasta nie trzeba łączyć z kakao
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
na jaki wymiar blaszki jest ten przepis?
co z tym makiem , ile wody należy dodać do tego parzenia. prosimy autora o odpowiedż
Nie do konca wiem o co chodzi z bialkami? Jest napisane, ze ubic po przygotowaniu mas i co dalej? Czy te masy musze poprzekladac do dwoch naczyn?
czy do masy makowej można dodać bakalie: orzechy, rodzynki, migdały
czy do parzenia maku nalezy dodac wodę???
Ciasto super! Już nie będę na święta piec sernika tylko zebrę
Łatwe w przygotowaniu, efektowne, pyszne. Upiekłam na przyjęcie, wszyscy się zachwycali. Dzisiaj piekę drugi raz. Polecam ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Jak parzycie mak?
Polecam . Cudny
Oczywiście dodaje gwiazdki![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Rewelacja. Wyszedł super i nie jest trudny ani pracochlonny jak mi się wydawalo. Przepis do ulubionych. Tylko córka marudzi bo uwielbia serniki a nie lubi maku. No cóż, może w tym wydaniu polubi![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?