Składniki
30 kawałek/kawałki/kawałków
Masa makowa
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 5 żółtek, (białka ubić)
- 250 gramów maku
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 olejek migdałowy
Masa serowa
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 5 żółtek, (białka ubić)
- 1 szklanka oleju
- 1 cukier waniliowy
- 1000 gramów twarogu mielonego
Ciasto kruche
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 125 g masła
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko
Kruszonka
- 50 g cukru
- 70 g mąki
- 50 g masła
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
-
6
1h 30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis szefa kuchni Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Piknik Grill Gotowanie na co dzień Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Wielkanoc Dzień Matki Halloween Boże Narodzenie Sylwester Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Przepis dla dzieci Bez alkoholu Kreatywne Niedrogie Podwieczorek Przekąska Deser Ciasto
Przygotowanie
Dodać resztę składników i wymieszać 30-50 s/obr.6-7
Masa makowa
Białka
Ciasto
Masa serowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Białka najlepiej ubić po przygotowaniu mas do ciasta i wyłożeniu ciasta kruchego na blachę.
Ciasto kruche na spód ciasta nie trzeba łączyć z kakao
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzna jaki wymiar blaszki jest ten przepis?
na jaki wymiar blaszki jest ten przepis?
co z tym makiem , ile wody należy dodać do tego...
co z tym makiem , ile wody należy dodać do tego parzenia. prosimy autora o odpowiedż
Nie do konca wiem o co chodzi z bialkami? Jest...
Nie do konca wiem o co chodzi z bialkami? Jest napisane, ze ubic po przygotowaniu mas i co dalej? Czy te masy musze poprzekladac do dwoch naczyn?
czy do masy makowej można dodać bakalie:...
czy do masy makowej można dodać bakalie: orzechy, rodzynki, migdały
czy do parzenia maku nalezy dodac wodę???
czy do parzenia maku nalezy dodac wodę???
Ciasto super! Już nie będę na
Ciasto super! Już nie będę na święta piec sernika tylko zebrę
Łatwe w przygotowaniu, efektowne, pyszne. Upiekłam na przyjęcie, wszyscy się zachwycali. Dzisiaj piekę drugi raz. Polecam 
Jak parzycie mak?
Jak parzycie mak?
Polecam . Cudny
Polecam . Cudny
Oczywiście dodaje gwiazdki
Oczywiście dodaje gwiazdki
Rewelacja. Wyszedł super i
Rewelacja. Wyszedł super i nie jest trudny ani pracochlonny jak mi się wydawalo. Przepis do ulubionych. Tylko córka marudzi bo uwielbia serniki a nie lubi maku. No cóż, może w tym wydaniu polubi
Przepis bardzo dobry. Ciasto
Przepis bardzo dobry. Ciasto super udało sie bez problemu.. Polecam innym.
Ciasto REWELACJA. Robiłam już
Ciasto REWELACJA. Robiłam już 5 razy i zawsze wychodzi pyszny.
super przepis
Z duszą na ramieniu
Z duszą na ramieniu testowałam ten przepis na Wielkanoc.
Wyszedł mi doskonale, jednak nieco musiałam przedłużyć mielenie sera i maku.
Ale ciasto jest wyśmienite, rodzinka i znajomi zachwyceni, nie pozostawili ani okruszka.
Polecam.
Asia
pyszne ser dałam z wiaderka
pyszne
ser dałam z wiaderka było ok, mase makowa kupną dodałam tylko białaa i troche olejku migdałowego
pychota
Bardzo smaczne choc nastepnym
Bardzo smaczne choc nastepnym razem dam mniej cukru
Robiłam z sera z wiaderka i wyszlo dobre
Bardzo smaczne ciasto.Robilam
Bardzo smaczne ciasto.Robilam z masy makowej dodalam jajka olej i tez samowalo .Dzieki za przepis
Do czego to doszło!!!! Nie
Do czego to doszło!!!! Nie zrobiłam sernika na Wielkanoc. Zebra jest tak atrakcyjna że uznałam iż nie ma sensu robić tradycyjnego sernika. Robiłam zgodnie z przepisem i wyszło wszystko ideanie
Właśnie degustowaliśmy wyszła
Właśnie degustowaliśmy wyszła pyszna
następnym razem popracuję trochę nad kruszonką a tak ciasto rewelacja polecam . Ja robiłam w TM 5 . Wesołego zajaczka 
Taki seromakowiec w wersji
Taki seromakowiec w wersji wykwintnej. Zrobię z pewnością, bo uwielbiam i sernik i makowiec
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Ucierać 20s/obr.6
Ucierać 20s/obr.6
A ciasto kruche na jaki czas
A ciasto kruche na jaki czas i obroty?wyglada pysznie!z tych mas ile warstw wychodzi?
Kuszące na Wielkanoc Podoba
Kuszące na Wielkanoc
Podoba mi się zestawienie maku i twarogu. Pozdrawiam.
HelloHela
~ mixed in the green power
... tastes of my life: lime, avocado, wasabi