3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant MAKOWNIK ŚWIATECZNY KRUCHO-DROŻDŻOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

  • 50 dag drożdży
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 1/2 laski wanilii, lub 1 cukier wanilinowy
  • 50 g cukru pudru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • MASA
  • 150 g masła
  • 400 g maku1 l mleka
  • 150 g miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 150 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 50 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • kieliszek rumu lub koniaku
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    Zemleć wanilię - czas 20 sobr. poz.9
    dodać mąkę, masło, wyrabiać - czas 10sobr.4
    dodać drożdże, śmietanę, jajka, 2 żółtka, cukier, sól, wyrabiać 1 min obr.5
    Włożyć do lodówki na 30 min

    Masa
    Donaczynia wsypać mak, zalać mlekiem, gotować 25 min temp. 100st, obr.2
    odcedzić mak, ucierać -czas 1 minobr.9
    dodać miód, masło, cukier waniliowy, gotować , czas -3 min,temp.90st, obr. 4
    przełożyć do innego naczynia, dodać bakalie, ostudzić
    utrzeć żółtka z cukrem - 1 min obr 6, wyjąć z miski
    nałożyć motylek
    ubić białka - czas 3-4 min, obr 4
    Do wystudzonej masy dodać utarte żółtka, piane z białek i kieliszek rumu lub koniaku delikatnie wymieszać
    Ciasto rozwałkować na prostokąty, posmarować białkiem, nałożyć masę, ciasno zwinąć, końce zlepić i podłożyć pod spód
    wstawić do ciepłego piekarnika (ok.50st) pozostawić do wrośnięcia 15-20 min, poczym zwiększyć temp. do 180st. i piec 45-50 min

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy