3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Takie pyszne ptysie :-)


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 250 g wody
  • 120 g masła
  • 230 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 krem karpatka
  • 120 g Miękkiego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlać wodę i włożyć masło, podgrzać czas 3min30sek/ temp.90 st/ obr.1. Następnie dodać mąkę i wymieszać czas 2 min/ obr.3. Otworzyć naczynie i zostawić do wystudzenia na 5 minut. Następnie przy włączonym urządzeniu obr.3 wbijać kolejno jajka - 1min30sek.

    Na wyłożonej papierem blaszce wykładać po łyżce (można łyżką albo szprycą) ciasta i piec w nagrzanym piekarniku do temp. 220 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć piekarnik do 170 stopni i piec jeszcze przez 15 minut. Z podanej porcji wychodzi 16-18 ptysiów.

    Ugotować krem karpatkę według przepisu na opakowaniu, przestudzić, włożyć do naczynia, dodać 120 g miekkiego masła i cukier waniliowy i wymieszać czas 1 min/ obr.3.

    Upieczone ptysie przekroić na pół, nałożyć krem, złożyć i polukrować, posypać cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą. Można zamiast kremu karpatka zrobic bitą śmietanę.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

10
11

Porady

Podczas pieczenie nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ ptysie opadną tmrc_emoticons.-)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam! Wyszły ogromne, bo robiłam je pierszy...

    Zgłoszony przez henrietta na marca 30, 2018 at 23:15.

    Zrobiłam! Wyszły ogromne, bo robiłam je pierszy raz i nie wiedziałam ile tego ciasta wymierzyć na jednego ptysia. Moje pierwsze ptysie, a pamietam kiedyś że z wszystkich koleżanek tylko mamie wychodziły - mówiło się, że zrobić ptysie to sprawa nizwykle trudna! Mama nie wierzy że mogą być tak okazałe!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ptysie pyszne ale krem zrobiłam sama z...

    Zgłoszony przez karolajna_86 na marca 8, 2017 at 14:45.

    ptysie pyszne ale krem zrobiłam sama z kremówki i serka mascarpone... pychotka tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam .. pierwsze moje ptysie nie z proszku ...

    Zgłoszony przez Miiriam na lutego 14, 2017 at 21:12.

    zrobiłam .. pierwsze moje ptysie nie z proszku tmrc_emoticons.) są super :0 z pewnościa będą gościc na moim stole częśto tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zeobiłam wyszły pyszne , leciutkie dziekuje za...

    Zgłoszony przez Miiriam na stycznia 29, 2017 at 10:18.

    Zeobiłam tmrc_emoticons.) wyszły pyszne , leciutkie tmrc_emoticons.) dziekuje za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • moje pierwsze ptysie w

    Zgłoszony przez Brownie4U na lipca 29, 2015 at 00:42.

    moje pierwsze ptysie w życiu... na pewno nie ostatnie tmrc_emoticons.) Niebo w gębie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Basiulek cieszę się,

    Zgłoszony przez magi1 na lutego 16, 2014 at 12:57.

    Witaj Basiulek tmrc_emoticons.D cieszę się, że ptysie smakowały tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  dawno ich nie robiłam tmrc_emoticons.D czas to nadrobić tmrc_emoticons.D dziekuje za komentarz i pozdrawiam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja również miałam wreszcie

    Zgłoszony przez Basiulek na lutego 2, 2014 at 17:48.

    Ja również miałam wreszcie okazję do wypróbowania Twoich ptysi. Krem zrobiłam sama, ale ptysie wyszły rewelacyjnie. Tylko troszke inaczej ustawiłam pieczenie, ponieważ moja kuchnia czasem spieka  Cooking 7 Bardzo dziękuję za przepis. Rodzinka się zajada  Love Polecam wszystkim

    Marzenie o czymś nieprawdopodobnym ma swoją nazwę. Nazywamy je nadzieją — Jostein Gaarder

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się Eluniu :D

    Zgłoszony przez magi1 na września 16, 2013 at 22:01.

    Cieszę się Eluniu tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D dziekuję za komentarz i pozdrawiam Słoneczko tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ptysie super:) musiałam

    Zgłoszony przez immanuel na września 14, 2013 at 15:45.

    ptysie supertmrc_emoticons.) musiałam troche zmienic temperature pieczenia, ale smak rewelacjatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ptysie super:) musiałam

    Zgłoszony przez immanuel na września 14, 2013 at 15:45.

    ptysie supertmrc_emoticons.) musiałam troche zmienic temperature pieczenia, ale smak rewelacjatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu brawo :D im większe

    Zgłoszony przez magi1 na października 21, 2012 at 21:02.

    Haniu brawo tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D im większe ptysie tym lepsze tmrc_emoticons.D jeżeli wolisz mniejsze to może bardziej przestudź ciasto zanim dodasz jajka, a może Twoje jajka były też mega duże tmrc_emoticons.;) cieszę się, że smakowały i dostarczyły przy tym frajdy tmrc_emoticons.;) pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.D i dziekuję za komentarz tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:Witam zrobiłam

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 21, 2012 at 15:47.

    Big SmileWitam zrobiłam ptysie i wyszły mega.Rozrosły się wszerz co zrobić na przyszłość ,Wydaje mi się że Twoje ciasto jest gęstsze.U mnie śmiechu było co nie miara, bo po Love raz pierwszy były REWELACYJNE big-ptysie Love tmrc_emoticons.8)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo sie cieszę, ze

    Zgłoszony przez magi1 na października 20, 2012 at 21:59.

    Bardzo sie cieszę, ze smakowały tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D Love

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam Ptysie pyszne

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 20, 2012 at 20:17.

    Cooking 7Potwierdzam tmrc_emoticons.) Ptysie pyszne tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Big Smile Love Buziaczki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za wszystkie

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 16, 2012 at 22:48.

    Cooking 1Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i przepis tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Big Smile Love Party Ptysie będą na niedziele upieczone Cooking 7 Magi buziaczki i pozdrowionka Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko nie ma z tym

    Zgłoszony przez magi1 na października 16, 2012 at 18:03.

    Grażynko nie ma z tym problemu, ptysie muszą tylko troszku przestygnąć i ostry nóż i ciach tmrc_emoticons.;) polecam ptysie są pyszne a krem mozna zrobić jaki się lubi tmrc_emoticons.D polecam tmrc_emoticons.D pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Magi pyszne są Twoje 

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 15, 2012 at 19:09.

    tmrc_emoticons.)Magi pyszne są Twoje  ptysie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D  mam pytanko czy bez problemu ptysie można przekroić? Cooking 7  napewno przepis wypróbuje Love tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Iwonko ja piekłam

    Zgłoszony przez magi1 na października 15, 2012 at 17:57.

    Witaj Iwonko tmrc_emoticons.D ja piekłam ptysie z wykorzystaniem funkcji grzanie góra/dół tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, wygladają przepysznie,

    Zgłoszony przez Iwona1981 na października 15, 2012 at 09:35.

    Witam, wygladają przepysznie, na pewno zrobnię, ale mam pytanie odnośnie pieczenia.

    Jak ustawiony był piekarnik?, bo teraz tych funkcji jest strasznie dużo: np. termoobieg, czy tylko grzanie góra, dół, czy wilgotne itd. bo ja sie z moim piekarnikiem dopiero osfajam i prosze o podpowiedż.

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Róbcie dziewczyny ptysie są

    Zgłoszony przez magi1 na października 14, 2012 at 13:03.

    Róbcie dziewczyny ptysie są rewelacyjnie pyszne, ja zrobiłam z karpatką, gdyż akurat krem gdzieś się błąkał po szafkach i czekał na swój debiut tmrc_emoticons.;) bardzo lubię z bitą śmietaną tmrc_emoticons.) a czekoladowych jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować, napewno są pyszne tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) miłego ptysiowania tmrc_emoticons.J) Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Musze wypròbowac,ja mam

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 14, 2012 at 02:13.

    Musze wypròbowac,ja mam troche inne dawki skladnikòw Big Smile Big Smile Love Love  A robilas profiteroles czekoladowy ? Bomba kaloryczna, ale nie mozna sie oprzec tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Dawno nie robilam, przypomnialas mi Big Smile Big Smile Love Love Cooking 7

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DWow kocham ptysie zaraz je

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 13, 2012 at 19:03.

    tmrc_emoticons.DWow kocham ptysie zaraz je robię .Krem ugotuję sama Love Cooking 4

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze