Składniki
18 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 250 g mleka pełnotłustego
- 50 g drożdży świeżych
- 1 płaskiej łyżeczki cukru
- 50 g masła miękkiego
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 1 jajko do smarowania bułeczek
NADZIENIE
- 50 g masła
- 2 czubatych łyżeczek cynamonu, mielonego
- 50 g cukru perlistego
-
6
15min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" dajemy mleko, droże, 50g masła i łyżeczkę cukru 2,5 min/37st.C/obr. 2
2. Dodajemy reszte składników na ciasto i wyrabiamy 2,5 min/"Ciasto"
3. Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem (nie przywiera ciasto) i pozostawiamy na 0,5 godz. do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta , do naczynia wkładamy 50 g masła i cynamon i rozpuszczamy 3 min/37st.C/obr.2
4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy go na posypany mąką blat, rozwałkowujemy na prostokąt około 40 x 45cm
CIASTA
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Bułeczki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Przepis przywiozla moja wnuczka ze Szwecji od szwedzkiej koleżanki, która uwielbia te bułeczki i sama je piecze. Proszę uważać na czas pieczenia, każdy piekarnik inaczej piecze. Ja ich nie piekłam na termoobiegu lecz góra-dół.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPycha, pycha. Najlepsze jakie robiłam z TM
Pycha, pycha. Najlepsze jakie robiłam z TM
Właśnie zajadam 😋 rewelacja. Pyszne...
Właśnie zajadam 😋 rewelacja. Pyszne bułeczki. Polecam i dziękuję za przepis 😘
Bułeczki są przepyszne🤤 ciasto fajne nie klei...
Bułeczki są przepyszne🤤 ciasto fajne nie klei się takze nie trzeba je maka podsypywac, ja nie używam wałka tylko rękami je rozciagam jest bardzo elastyczne. Zawsze robię z 2 porcji bo 1 jest na raz🙈
Niebo w gębie! Kiedy robiłam je pierwszy raz w...
Niebo w gębie! Kiedy robiłam je pierwszy raz w ciągu 15 minut od wyjęcia z piekarnika nie pozostał po nich nawet ślad😂
Bułeczki rewelacyjne, cała blacha zjedzona w 15...
Bułeczki rewelacyjne, cała blacha zjedzona w 15 min 😂Pycha, dziekuje za przepis 👏
Aleksabdra1977: myślę, ze mozna dodac do masy np...
Aleksabdra1977: myślę, ze mozna dodac do masy np ser bialy, sernikowy, mascarpone, ricotta bądź jakis dżem, jabłka lub inne owoce
Bułeczki doskonałe ! Przepis idealny 👍...
Bułeczki doskonałe ! Przepis idealny 👍
polecam
Bułeczki jak dla mnie troszkę za suche....
Bułeczki jak dla mnie troszkę za suche.
Może gdyby w środku była jakaś masa to byłyby lepsze.
Bułeczki wyszły znakomicie, również na mleku...
Bułeczki wyszły znakomicie, również na mleku bez laktozy ciasto wyrosło fantastycznie, to informacja dla uczulonych na laktozę, bułeczki wzbogaciłam o rozkruszone orzechy.
Bardzo dobre i szybciutkie. Robiłam na suchych...
Bardzo dobre i szybciutkie. Robiłam na suchych drożdżach - bardzo dobre.
Bueczki s wymienite u mnie natychmiast znikaj
Bułeczki są wyśmienite, u mnie natychmiast znikają.
Bueczki bardzo dobre polecam
Bułeczki bardzo dobre , polecam !
Uwielbiam te bułeczki. Ja nie rozpuszczam masła...
Uwielbiam te bułeczki. Ja nie rozpuszczam masła , smaruje bardzo miękkim masłem ciasto (czasami wychodzi więcej masła,ale to działa na korzyść, bo bułki wychodzą maślane i rozpływają się w buzi) następnie posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. POLECAM
Super bułeczki. Smak, zapach -fantastyczne
Super bułeczki. Smak, zapach -fantastyczne
Wspaniały przepis. Zapach
Wspaniały przepis. Zapach unosi się w całym domu. ten przepis na stałe zagości w moim domu )
Bardzo dobre buleczki, nasze
Bardzo dobre buleczki, nasze ulubione smaki
Jaga252
Pierwszy raz piekłam takie
Pierwszy raz piekłam takie bułeczki i nie miłam świadomości, że są takie dobre. A przygotowanie jest bardzo proste. Zachęcam
pyyyyszne,choc nastepnym
pyyyyszne,choc nastepnym razem na cynamon posypie jeszxze rodzynki,zeby chrupaly I dodaly slodkosci
Pycha buleczki na pewno na
Pycha buleczki na pewno na stale zagoszcza w mojej kuchni
Są mega pyszne, nawet jesli
Są mega pyszne, nawet jesli zamiast cukru perlistego dodamy brazowy
Bułeczki bardzo dobre,
Bułeczki bardzo dobre, wykorzystałam resztkę białego sera i wymieszałam z masłem i cynamonem.
Super bułeczki znałam je z
Super bułeczki znałam je z dzieciństwa jako papatacze, dziś zrobiłam wg tego przepisu ale chyba jutro będę musiała zrobić jeszcze raz bo juź prawie nic nie zostało
bardzo smaczne
bardzo smaczne mi wyszlo az 28 kawalkow - sasiadom tez bardzo smakowalo :P
Przepis godny polecenia -
Przepis godny polecenia - łatwy a bułeczki smaczne. Ja akurat miałam resztke masy kajmakowej, którą dodałam do masła i cynamonu plus orzechy włoskie i wyszło super. Idealne w okresie około Bozonarodzeniowym i nie tylko. Dziś wedruje z nimi do przedszkola na Wigilię mojego synka i na spotkanie ze Świetym Mikołajem .
ciasto zrobione, bułeczki
ciasto zrobione, bułeczki uformowane, rosną. Już nie moge sie doczekac...
zrobiłam dzisiaj, wyszły
zrobiłam dzisiaj, wyszły pyszne ciasto rewelacyjne, gorąco polecam i dziękuje za przepis
REWELACJA Przepyszne,
REWELACJA Przepyszne, mięciutkie. Palce lizać. Piekłam wczoraj. Dziś chwilkę podgrzałam w piekarniku i były tak samo pyszne jak świeżo pieczone. Część ciasta wykorzystałam na jagodzianki i też wyszły super.
Gabrysiu odkurzyłam przepis i
Gabrysiu odkurzyłam przepis i zrobiłam z twarożkiem .Pycha jak zwykle
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
ŚWIETNE !!! Bułeczki robiłam
ŚWIETNE !!!
Bułeczki robiłam już 3 razy. Za każdym razem wychodziły przepyszne, miękkie i pachnące. Cała rodzinka się nimi zajadała.
Bardzo dziękuję za genialny przepis ! [[wysiwyg_imageupload:2043:]]
Dziękuję za radę. Jestem jak
Dziękuję za radę. Jestem jak najbardziej zwolenniczką masła. Zawsze używam je do pieczenia. Pozdrawiam
Wiolka
Kochana, nie mam na razie
Kochana, nie mam na razie dietetycznego przepisu "pod ręką". Nie unikaj jednak masła, ono jest potrzebne dla organizmu i zdrowe. Unikaj natomiast wszelkiego rodzaju margaryn . Te wcale nie sa dietetyczne ale rakotwórcze. :O
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Dzisiaj wypróbowałam przepis.
Dzisiaj wypróbowałam przepis. Dziękuję, wyszły piękne, smaczne i pachnące. Uwielbiam drożdżowe przysmaki. Obecnie poszukuję jakiegoś przepisu na rogaliki drożdżowe. Wszystkie ciasta mają w sobie bardzo dużo tłuszczu (masła). Trochę mnie to przeraża i nie wiem czy to jest konieczne. (mam małe doświadczenie w kuchni). Mozę Pani dysponuje przepisem bardziej dietetycznym? Pozdrawiam.
Wiolka
Bułeczki wyszły przepyszne i
Bułeczki wyszły przepyszne i pulchniutkie, odrobinę zmodyfikowałam przepis i dodałam 2 żółtka do ciasta. Zapach roznosił się w całym domu. Poszły wszystkie w 15 minut po upieczeniu.
Pani Gabrielo dziękuję!
Gabrysiu, ostatnio te
Gabrysiu, ostatnio te bułeczki królują na różnych warsztatach kulinarnych z nadzieniem makowym takim jak do makowca z książki podstawowej (Radość) Są przepyszne i znikają zanim ostygną Dziękuję za przepis i polecam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Przepyszne! Polecam!
Przepyszne! Polecam!
Asiek2109
Koniecznie muszę je
Koniecznie muszę je zrobić!!!!
pyyyszne!!! dzieki za
pyyyszne!!! dzieki za przepis
dodaje do wypróbowania
dodaje do wypróbowania
Przepis na lukier jest w
Przepis na lukier jest w książce "Radość gotowania". Tylko woda, cukier i sok z cytryny. Str.34
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
ALICJA napisał: Właśnie
czesc,piszesz ze dodatkowo polukrowalas te buleczki,jak zrobilas ten luker?jestem ciekawy ,cukier puder + smietana 18 % ,mozesz podac recepture przygotowania tego lukru?robilas to w TM 31 ?Z gory dzieki
Janusz
Janusz - Djeppschach
Tak, w cieście nie ma jajek.
Tak, w cieście nie ma jajek. Nie zawsze muszą być. Bułeczki i nie tylko, jajkiem smarujemy po wyrośnięciu a przed włożeniem do pieca. Ja podaję poszczególne czynności w kolejności ich wykonywania, więc wydaje mi się ,że to jest tak napisane. Ile ich wejdzie na blachę? Nie wiem, zależy od wielkości blachy i wielkości bułeczek.Ja piekę na blasze z piekarnika. To nie jest problemem. Układamy ile nam się zmieści, ale trzeba pamiętać, że one jeszcze trochę w piecu wyrosną. Piekąc na małych blaszkach , trzeba czynność pieczenia powtórzyć.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Właśnie miałam się zabrać do
Właśnie miałam się zabrać do robienia bułeczek ale..... w przepisie na ciasto nie ma jajek ! czy to bułeczki bezjajeczne? Prosze o informację. Pozdrawiam
Poszłam pełne ryzyko i nie dałam jajek ! Jestem po 2-ch "połknietych bułeczkach" są naprawdę pyszne. Ja dodatkowo polukrowałam ( cukier puder + śmietana 18 %) po wyjęciu z piekarnika.
Mała uwaga: proszę dopisać dla niedoświadczonych cukierników kiedy "pomalować" bułeczki jajkiem i na jaką blaszkę (rozmiar) kłaść bułeczki z 45 cm powinno być ich ok 20 szt .
alicja
Po prostu rewelacja!!!!
Po prostu rewelacja!!!! Dziękuję! Zagości u nas pewnie nie raz w wielu odsłonach
Jeszcze raz bardzo, bardzo
Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję za ciepłe słowa i pochwały. Życzę udanych , dalszych wariantów. Świetnie, że włączamy w te termomixowe szaleństwa nasze pociechy! Gratuluję najmłodszej Wykonawczyni!!!!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
tak to wyszło ,zrobione
tak to wyszło ,zrobione przez nasza 15 letnia córkę,błąd ze nie daliśmy pod wypiek pergaminu,dlatego spody bułeczek były przypieczone dosyć mocno,cukier perlisty zastąpiliśmy przez dodatki do wypieków,jutro żona robi z masa czekoladowa,wyjdą tez na pewno super,za ten przepis należy się medal dla Gabi49 a raczej dla wnuczki i jej szwedzkiej koleżanki,wielkie dzięki.[[wysiwyg_imageupload:351:]]
Janusz - Djeppschach
super nic dodać nic
super nic dodać nic ująć,mieliśmy problem z zakupem cukru perlistego,ale zamieniliśmy go dodatkami do ciast,wyszło nadspodziewanie dobrze,przepis jest super,kupione w sklepie mogą się schować,ze tak powiem,jutro następna wersja ,z czekolada na górze,ale dana już po pieczeniu,zdaje się ze znowu przybierzemy parę kilo,trzeba przerzucać się powoli na dietetyczne potrawy,pozdrawiam i dzięki za taki przepis.
Janusz - Djeppschach
Właśnie wyjęłam z piekarnika
Właśnie wyjęłam z piekarnika bułeczki. Nie mogłam się jednak powstrzymać aby jednej nie zjeść gorącej. Są przepyszne [[wysiwyg_imageupload:349:]]
Rewelacja! Dzieki za cudowny
Rewelacja! Dzieki za cudowny przepis.Pozdrawiam
'Jestes tym co jesz'
Ten przepis jest rewelacyjny
Ten przepis jest rewelacyjny ,bułeczki są pyszne i mimo że nie mam cukru perlistego,szybko znikają z talerza Pozdrawiam serdecznie
Właśnie delektujemy się
Właśnie delektujemy się bułaczkami , rodzina jest zachwycona, już trwają negocjacje, żeby jutro upiec je ponownie. Są wspaniałe.