thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 29/11/12
zmieniono dnia: 30/11/12

Składniki

SPÓD BROWNIES

  • 115 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 2 jaja kurze, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub cukier waniliowy
  • 115 g mąki pszennej

MASA SEROWA

  • 750 g twarogu mielonego, dwukrotnie
  • 5 jajek
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g drobinek czekoladowych, lub posiekanej czekolady

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 50 g Czekolady gorzkiej
  • 50 g Czekolady mlecznej
  • 40 g masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SPÓD BROWNIES
  1. 1. Do zwykłego garnka  włożyć masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu aż powstanie gładka czekoladowa masa. Odstawić do przestudzenia.

    2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wbić całe jajka. Ubijać obr. 4 jednocześnie powoli dodając cukier. Kiedy jajka będą puszyste zmiejszyć obroty na 2 i powoli dodawać masę czekoladową.

    3. dodać przesianą mąkę i wymieszać na obr.2 do połączenia składników. 

    4. Ciasto wlać do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem. 

    5. Piec 25 min. w temp. 180 st.C

  2. MASA SEROWA
  3. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć ser i wbić jajka. Zmiksować na obr.4 aż ser nie będzie miał grudek. Dodać cukier i zmiejszyć obroty na 2. Miksować tylko do połączenia składników

    2. Dodać śmietankę, ekstrakt lub cukier waniliowy i wymieszać. Na konieć dodać  groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę. Wymieszać. 

    3. Masę wylać na upieczony spód brownies (może być ciepły)

    4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 st. C i piec ok. 1,5 godz. w *kąpieli wodnej, aż wierzch sernika będzie ścięty. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić min. 3 godz. w lodówce, a najlepiej całą noc.

     

     

  4. *Nowa metoda pieczenia serników polecana przez Dana Leparda; sernik pieczemy w niższej temperaturze, dłużej, dzięki temu nie pęka. Warto wypróbować!

    ** najlepiej 1 poziom w piekarniku niżej postawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą

     

  5. POLEWA CZEKOLADOWA
  6. 1. Czekolady i masło umieścić w szklanej lub metalowej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, od razu polać zimny sernik

Porady

Pierwszy raz piekłam sernik metodą kąpieli wodnej i od tej chwili tak zostanie. Sernik piecze się długo, ale za to jest równiutki, nie pęka i nie opada. 

A ten sernik jest niezwykle kremowy i bajecznie czekoladowy tmrc_emoticons.) po prostu niebo w gębie! tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

świąteczny sernik z czekoladą na spodzie brownies

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 30, 2021 at 17:53

    Zaciekawił mnie, właśnie siedzi w piekarniku I już nie mogę się doczekać 🙂 Ciekawa jestem, czy przebije ten z kajmakiem 🙂

  • listopada 21, 2016 at 21:31

    Świetny sernik !!! Wyszedł znakomicie !!! Wypóbowałam wariant z serkiem mascarpone - też bardzo dobry. Smile

  • listopada 15, 2016 at 09:52

    Przepis ciekawy.... spróbowałam 😊

    Polecam ...... a następnym razem zrobię ale bez czekolady w serze. .. gdyż dla nas było już zbyt dużo mimo ,że dużo piekę ciast czekoladowych. ..

    Przepis trafiony😁proponuje zaprosić gości na sernik gdyż jest go dużo

  • kwietnia 19, 2016 at 16:44
    5.0

    Niebo w gębie - przepyszny!!!

  • marca 30, 2016 at 14:07

    Witam, sernik wyszedł rewelacyjnie, smak nieziemski tmrc_emoticons.;)

    dodalabym tylko technicznie zeby najpierw pokruszyc czeko w termomixie i zostawić w oddzielnym naczyniu na pózniej. A czeko z masłem tez w termo robiłam.

    wyszlo mi za dużo ciasta i serowe nie zmieściło sie do blachy wiec dorobiłam spodu i upiekłam 9 babeczek tmrc_emoticons.)

    bardzo polecam - połączenie brownie i sernika z czekolada dało rewelacyjny efekt tmrc_emoticons.)

    [[wysiwyg_imageupload:2617:]]

    [[wysiwyg_imageupload:2616:]]

  • stycznia 31, 2016 at 13:51
    5.0

    REWELACYJNY,idealnie się komponuje z tym spodem brownies ,wszystko co lubię tmrc_emoticons.)

  • grudnia 28, 2015 at 22:55
    5.0

    Dziękuję za szybką odpowiedź. Dzięki niej ten sernik stał się przebojem świątecznego stołu - pyszności! Polecam i dziękuję za przepis. Tylko piekłam dłużej, ponad 2 godziny, bo po półtorej na środku był lej jak po bombie, ale później wszystko ładnie i równo wyrosło.

    Dziękuję za ten przepis

  • grudnia 20, 2015 at 08:11

    Standardowych wymiarow ok 26cm

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • grudnia 19, 2015 at 22:11
    5.0

    Witam,

    Jak duża tortownica potrzebne będzie na te proporcje?

    Pozdrawiam

  • grudnia 23, 2012 at 16:24

    wyglada bardzo smakowicie. uwielbiam sernik a jeszcze bardziej czekoladę... na pewno wypróbuje. może nawet upiekę jutro na świeta...

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: