3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

świąteczny sernik z czekoladą na spodzie brownies


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

SPÓD BROWNIES

  • 115 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 2 jaja kurze, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub cukier waniliowy
  • 115 g mąki pszennej

MASA SEROWA

  • 750 g twarogu mielonego, dwukrotnie
  • 5 jajek
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g drobinek czekoladowych, lub posiekanej czekolady

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 50 g Czekolady gorzkiej
  • 50 g Czekolady mlecznej
  • 40 g masła
5

Przygotowanie

    SPÓD BROWNIES
  1. 1. Do zwykłego garnka  włożyć masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu aż powstanie gładka czekoladowa masa. Odstawić do przestudzenia.

    2. Do Closed lid wbić całe jajka. Ubijać obr. 4 jednocześnie powoli dodając cukier. Kiedy jajka będą puszyste zmiejszyć obroty na 2 i powoli dodawać masę czekoladową.

    3. dodać przesianą mąkę i wymieszać na obr.2 do połączenia składników. 

    4. Ciasto wlać do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem. 

    5. Piec 25 min. w temp. 180 st.C

  2. MASA SEROWA
  3. 1. Do Closed lid włożyć ser i wbić jajka. Zmiksować na obr.4 aż ser nie będzie miał grudek. Dodać cukier i zmiejszyć obroty na 2. Miksować tylko do połączenia składników

    2. Dodać śmietankę, ekstrakt lub cukier waniliowy i wymieszać. Na konieć dodać  groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę. Wymieszać. 

    3. Masę wylać na upieczony spód brownies (może być ciepły)

    4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 st. C i piec ok. 1,5 godz. w *kąpieli wodnej, aż wierzch sernika będzie ścięty. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić min. 3 godz. w lodówce, a najlepiej całą noc.

     

     

  4. *Nowa metoda pieczenia serników polecana przez Dana Leparda; sernik pieczemy w niższej temperaturze, dłużej, dzięki temu nie pęka. Warto wypróbować!

    ** najlepiej 1 poziom w piekarniku niżej postawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą

     

  5. POLEWA CZEKOLADOWA
  6. 1. Czekolady i masło umieścić w szklanej lub metalowej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, od razu polać zimny sernik

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Pierwszy raz piekłam sernik metodą kąpieli wodnej i od tej chwili tak zostanie. Sernik piecze się długo, ale za to jest równiutki, nie pęka i nie opada. 

A ten sernik jest niezwykle kremowy i bajecznie czekoladowy tmrc_emoticons.) po prostu niebo w gębie! tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Świetny sernik !!! Wyszedł znakomicie !!!...

    Zgłoszony przez zpep na listopada 21, 2016 at 21:31.

    Świetny sernik !!! Wyszedł znakomicie !!! Wypóbowałam wariant z serkiem mascarpone - też bardzo dobry. Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis ciekawy.... spróbowałam 😊...

    Zgłoszony przez KASIATOL na listopada 15, 2016 at 09:52.

    Przepis ciekawy.... spróbowałam 😊

    Polecam ...... a następnym razem zrobię ale bez czekolady w serze. .. gdyż dla nas było już zbyt dużo mimo ,że dużo piekę ciast czekoladowych. ..

    Przepis trafiony😁proponuje zaprosić gości na sernik gdyż jest go dużo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niebo w gębie - przepyszny!!!

    Zgłoszony przez agniesia528 na kwietnia 19, 2016 at 16:44.

    Niebo w gębie - przepyszny!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, sernik wyszedł

    Zgłoszony przez Mandrasala na marca 30, 2016 at 14:07.

    Witam, sernik wyszedł rewelacyjnie, smak nieziemski tmrc_emoticons.;)

    dodalabym tylko technicznie zeby najpierw pokruszyc czeko w termomixie i zostawić w oddzielnym naczyniu na pózniej. A czeko z masłem tez w termo robiłam.

    wyszlo mi za dużo ciasta i serowe nie zmieściło sie do blachy wiec dorobiłam spodu i upiekłam 9 babeczek tmrc_emoticons.)

    bardzo polecam - połączenie brownie i sernika z czekolada dało rewelacyjny efekt tmrc_emoticons.)

    [[wysiwyg_imageupload:2617:]]

    [[wysiwyg_imageupload:2616:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • REWELACYJNY,idealnie się

    Zgłoszony przez Mac na stycznia 31, 2016 at 13:51.

    REWELACYJNY,idealnie się komponuje z tym spodem brownies ,wszystko co lubię tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za szybką odpowiedź.

    Zgłoszony przez userka13 na grudnia 28, 2015 at 22:55.

    Dziękuję za szybką odpowiedź. Dzięki niej ten sernik stał się przebojem świątecznego stołu - pyszności! Polecam i dziękuję za przepis. Tylko piekłam dłużej, ponad 2 godziny, bo po półtorej na środku był lej jak po bombie, ale później wszystko ładnie i równo wyrosło.

    Dziękuję za ten przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Standardowych wymiarow ok

    Zgłoszony przez lidien na grudnia 20, 2015 at 08:11.

    Standardowych wymiarow ok 26cm

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, Jak duża tortownica

    Zgłoszony przez userka13 na grudnia 19, 2015 at 22:11.

    Witam,

    Jak duża tortownica potrzebne będzie na te proporcje?

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyglada bardzo smakowicie.

    Zgłoszony przez bombelinka na grudnia 23, 2012 at 16:24.

    wyglada bardzo smakowicie. uwielbiam sernik a jeszcze bardziej czekoladę... na pewno wypróbuje. może nawet upiekę jutro na świeta...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :love:Super  8)

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 30, 2012 at 21:16.

    tmrc_emoticons.D Big Smile tmrc_emoticons.D Big Smile LoveSuper  tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam do wypróbowania  na

    Zgłoszony przez lidien na listopada 30, 2012 at 15:37.

    polecam do wypróbowania  na Święta! na prawdę przepyszny sernik. Nie ma się czym chwalić ale prawie cały zjadłam sama  Love

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidien dziękuję za przepis i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 30, 2012 at 15:24.

    Lidien dziękuję za przepis i komentarz tmrc_emoticons.) dodałam do wypróbowania Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze