3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ŚWIĄTECZNE WYPIEKI - Ciastka z melasą


Wydrukuj:
4

Składniki

50 porcja/porcje/porcji

POSYPKA

  • 50 g cukru gruboziarnistego, do obtoczenia

CIASTO

  • 80 g masła roztopionego
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki goździków mielonych
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 80 g melasy
  • 80 g mleka
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 jajko
  • 6
    17min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego dodajemy masło i topimy 2 min/34st./obrót 2.

     

    2. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy 3 min/Ciasto.

     

    3. Robimy kulki z łyżeczki i obtaczamy je grubym cukrem. Wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i spłaszczamy szklanką.

     

    4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 10-12 minut.

     

    5. Gorące przekładamy na drucianą siatkę do ostygnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli nie mamy melasy, można zamienić na miód.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Z melasą smakują inaczej,

    Zgłoszony przez MThermo na grudnia 8, 2015 at 23:21.

    Z melasą smakują inaczej, mają swój specyficzny smak. Od biedy dodaję miód, ale polecam melasę z buraka cukrowego. Pozdrawiam. Monika.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy bardzo ciastka stracą na

    Zgłoszony przez ania3330607 na grudnia 8, 2015 at 19:14.

    Czy bardzo ciastka stracą na smaku, jeżeli zastąpie melasę miodem? Czy będzie to samo?

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze