 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 20min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     20 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 31
opublikowany: 13/04/17
                            
                zmieniono dnia: 13/04/17
                    Składniki
Ciasto z marcepanem i makiem
- 4 jaja
- 1 szczypty soli
- 30 g cukru
- 150 g margaryny lub masła
- 70 g cukru
- 200 g marcepanu
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 5 kropli olejku migdałowego
- 150 g mąki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g maku, niemielony
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Blachę wysmarować tłuszczem (masłem, maslem klarowanym, margaryną lub olejem rzepakowym) i posypać bułką tartą w przypadku formy na babkę. Keksówkę lub tortownicę (26cm) można wyłożyć papierem do pieczenia.
 2. Nastawić piekarnik na 150 stopni, góra - dół.
 3. Oddzielić żółtka od białek. Do naczynia wkładamy motylka, białka i szczyptę soli i ubijać 4 min/3,5.
 4. Do piany dodać cukier (30g) i dalej ubijać 1 min/3,5.
 5. Pianę przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki.
 6. Do umytego naczynia dodać masło/margarynę i ubijać 1 min/4.
 7. Dodać cukier (70g) i ubijać 5 min/4, dodając pojedyńczo żółtka.
 8. Dodać marcepan pokrojony na kawałki, śmietanę oraz olejek migdałowy i ucierać 2 min/3-5.
 9. Dodać proszek do pieczenia, sodę oraz mąkę i mieszać 30 sek/4.
 10. Dodać mak i wymieszać 10 sek/4.
 11. Do miski z pianą stopniowo dodawać masę makową, delikatnie mieszająć, aby nie opadła.
 12. Ciasto przełożyć do formy i piec 30 min na 150 stopni, potem przykryć folią aluminiową i piec przez kolejne 30 minut 180 stopni.
 13. Posypać cukrem pudrem, lukierem z cytryną lub zrobić polewę czekoladową. Dla podbicia smaku można wyłożyć masą marcepanową.
Przygotowanie:
Porady
Można użyć formy na babkę, ale też keksówkę lub tortownicę, jak kto woli.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Bardzo dobre ciasto. Jedynie dałam nieco mniej cukru, bo sam marcepan jest już słodki, ale to kwestia gustu. Jutro upiekę po raz drugi, bo pierwsze zniknęło co do okruszka.