thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 13/04/17
zmieniono dnia: 13/04/17

Składniki

Ciasto z marcepanem i makiem

  • 4 jaja
  • 1 szczypty soli
  • 30 g cukru
  • 150 g margaryny lub masła
  • 70 g cukru
  • 200 g marcepanu
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 5 kropli olejku migdałowego
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g maku, niemielony

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie:
  1. 1. Blachę wysmarować tłuszczem (masłem, maslem klarowanym, margaryną lub olejem rzepakowym) i posypać bułką tartą w przypadku formy na babkę. Keksówkę lub tortownicę (26cm) można wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Nastawić piekarnik na 150 stopni, góra - dół.
    3. Oddzielić żółtka od białek. Do naczynia wkładamy motylka, białka i szczyptę soli i ubijać 4 min/3,5.
    4. Do piany dodać cukier (30g) i dalej ubijać 1 min/3,5.
    5. Pianę przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki.
    6. Do umytego naczynia dodać masło/margarynę i ubijać 1 min/4.
    7. Dodać cukier (70g) i ubijać 5 min/4, dodając pojedyńczo żółtka.
    8. Dodać marcepan pokrojony na kawałki, śmietanę oraz olejek migdałowy i ucierać 2 min/3-5.
    9. Dodać proszek do pieczenia, sodę oraz mąkę i mieszać 30 sek/4.
    10. Dodać mak i wymieszać 10 sek/4.
    11. Do miski z pianą stopniowo dodawać masę makową, delikatnie mieszająć, aby nie opadła.
    12. Ciasto przełożyć do formy i piec 30 min na 150 stopni, potem przykryć folią aluminiową i piec przez kolejne 30 minut 180 stopni.
    13. Posypać cukrem pudrem, lukierem z cytryną lub zrobić polewę czekoladową. Dla podbicia smaku można wyłożyć masą marcepanową.

Porady

Można użyć formy na babkę, ale też keksówkę lub tortownicę, jak kto woli.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto z marcepanem i makiem

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 16, 2025 at 16:11
    5.0

    Bardzo dobre ciasto. Jedynie dałam nieco mniej cukru, bo sam marcepan jest już słodki, ale to kwestia gustu. Jutro upiekę po raz drugi, bo pierwsze zniknęło co do okruszka.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: