3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Słomeczki ptysiowe


Wydrukuj:
4

Składniki

60 porcja/porcje/porcji

Słomeczki ptysiowe

  • 260 g wody
  • 100 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 150 g mąki
  • 4 jaja kurze
  • cukier lub cukier trzcinowy, do posypania
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Słomeczek
  1. 1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, wkładamy masło i sól, gotujemy 5 min./100 stopni./obr.1.


    2. Dodajemy mąkę i mieszamy 20 sek./obr.4. Czekamy ok. 20-30 min. aż masa ostygnie.


    3. Włączamy obroty 5 i przez dziurę  w pokrywie wlewamy kolejno jajka (mieszamy około 1 min).


    4. Masę wkładamy do rękawa lub szprycy i wyciskamy cienkie krótkie paseczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


    5. Posypujemy je cukrem lub cukrem trzcinowym.


    6 Pieczemy 30 min. w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni.


    7. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy je przy otwartych drzwiczkach do wysuszenia na 15 minut.


    8. Wyjmujemy z piekarnika i SMACZNEGO!!!!


     

10
11

Porady

Należy posypać je dość dużą ilościa cukru, słomeczki dość mocno rosną więc lepiej zrobić troszkę większe odstępy.


Pyszna przekąska dla dużych i małych. Do tej pory kupowałam sklepowe, ale od teraz robię sama tmrc_emoticons.-)


Przepis podpatrzony z kuchni Andrzeja Polana trochę przekształcony przeze mnie. Lubię przepisy tego Pana.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Słomki rewelacyjne.Polecam 

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na listopada 28, 2014 at 16:29.

    Słomki rewelacyjne.Polecam  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis, a może bez

    Zgłoszony przez broslawa na listopada 15, 2014 at 14:19.

    Ciekawy przepis, a może bez cukru tylko posypac solą i do zupy? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ptysiaki wyszły rewelacyjne,

    Zgłoszony przez mmalgo na listopada 15, 2014 at 12:17.

    Ptysiaki wyszły rewelacyjne, polecam również z budyniem lub z bitą śmietanatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze