Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Ciasteczkowy spód
- 50 g masła
- 185 g herbatników
Masa serowa
- 150 g białej czekolady
- 500 g twarogu, półtłustego
- 80 g śmietany 30%
- 3 jajka
- 40 g cukru
Solony karmel wykonanie w TM6
- 250 g cukru
- 200 g śmietany 30%
- 30 g wody
- 30 g masła, w jednym kawałku
- 1 szczypty soli
Dodatkowo orzeszki solone do dekoracji
-
6
1h 40min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego włozyć masło, rozpuścić 2,30min/60'/obr.1,5
2. Dodać herbatniki, rozdrobnić 15s/obr.5. Przełożyć do tortownicy (18cm), wyłożonej papierem, ok 0,5 cm poniżej górnego rantu tortownicy (pokryć ciastkami dnoi boki tortownicy). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
3. Piekarnik nagrzać do 160'C, wstawić dużą blache i wlać do niej wodę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. - 4. Do naczynia włożyć czekolade, połamaną w kostki, rozdrobić 10s/obr.5. Czekolade zgarnąć na dno, rozpuścić 3 min/55'/obr.1,5
5. Dodać ser pokrojony na kawałki i pozostałe składniki na masę, wymieszać 1,5min/obr.5 (masa powinna być gładka, w razie potrzeby wydłużyć czas mieszania o 20s).
6. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód. Piec w 160' w kąpieli wodnej, 80 min.
7. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia - 8. W TM przygotowujemy karmel wg przepsiu na sos karmelowy i dodajemy szczypte soli, ta porcja wystarczy na dwa serniki. Jeżeli nie mamy TM6, sos karmelowy trzeba przygotować tradycyjnie w rondelku.
Karmel wylewamy na ostudzony sernik i dekorujemy orzeszkami.
Ciasteczkowy spód
Masa serowa
Solony karmel
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Tortownica 18cm, tortownice można okleić folią aluminiową, jeżeli nie jesteśmy pewni czy jest szczelna
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz