3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik z solonym karmelem (18cm)


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Ciasteczkowy spód

  • 50 g masła
  • 185 g herbatników

Masa serowa

  • 150 g białej czekolady
  • 500 g twarogu, półtłustego
  • 80 g śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 40 g cukru

Solony karmel wykonanie w TM6

  • 250 g cukru
  • 200 g śmietany 30%
  • 30 g wody
  • 30 g masła, w jednym kawałku
  • 1 szczypty soli

Dodatkowo orzeszki solone do dekoracji

  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasteczkowy spód
  1. 1. Do naczynia miksującego włozyć masło, rozpuścić 2,30min/60'/obr.1,5
    2. Dodać herbatniki, rozdrobnić 15s/obr.5. Przełożyć do tortownicy (18cm), wyłożonej papierem, ok 0,5 cm poniżej górnego rantu tortownicy (pokryć ciastkami dnoi boki tortownicy). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
    3. Piekarnik nagrzać do 160'C, wstawić dużą blache i wlać do niej wodę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej.
  2. Masa serowa
  3. 4. Do naczynia włożyć czekolade, połamaną w kostki, rozdrobić 10s/obr.5. Czekolade zgarnąć na dno, rozpuścić 3 min/55'/obr.1,5
    5. Dodać ser pokrojony na kawałki i pozostałe składniki na masę, wymieszać 1,5min/obr.5 (masa powinna być gładka, w razie potrzeby wydłużyć czas mieszania o 20s).
    6. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód. Piec w 160' w kąpieli wodnej, 80 min.
    7. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia
  4. Solony karmel
  5. 8. W TM przygotowujemy karmel wg przepsiu na sos karmelowy i dodajemy szczypte soli, ta porcja wystarczy na dwa serniki. Jeżeli nie mamy TM6, sos karmelowy trzeba przygotować tradycyjnie w rondelku.

    Karmel wylewamy na ostudzony sernik i dekorujemy orzeszkami.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Tortownica 18cm, tortownice można okleić folią aluminiową, jeżeli nie jesteśmy pewni czy jest szczelna


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy