3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Piernik świąteczny


Wydrukuj:
4

Składniki

15 plaster/plastry/plastrów

  • 250 g mąki
  • 200 g miodu, płynnego
  • 2 żółtka
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy do pierników
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g wiśni, w syropie, bez pestek
  • Polewa:
  • 30 g cukru
  • 150 g gorzkiej czekolady, w kostkach
  • 50 g masła
  • bakalie, kolorowy lukier, ozdoby do dekoracji
  • 80 g masła, miękkiego
  • Ciasto:
  • 200 g cukru
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    1.    Na patelnię wsypać 100 g cukru, podgrzać do uzyskania jasnobrązowego płynnego karmelu. Przelać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia, odstawić do stwardnienia.

    2.    Rozgrzać piekarnik do temp 170ºC.

    3.    Karmel pokruszyć i przesypać do naczynia miksującego, rozdrobnić 5 s/obr. 10.

    4.    Dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 4.

    5.    Połowę ciasta przelać do foremki, na wierzch wyłożyć wiśnie, zalać pozostałym ciastem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku 40-45 min.

    Polewa:

    6.    Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 10 s/obr. 10.

    7.    Dodać czekoladę, rozdrobnić 7 s/obr. 10.

    8.    Dodać masło, podgrzać 3 min/100ºC/obr. 1.

    9.    Otrzymaną polewą polać piernik, udekorować według uznania.

     

     

    Informacja:

    ·         Wiśnie można zastąpić konfiturą z czarnej porzeczki.

    ·         Skrystalizowany miód, można lekko podgrzać z łyżką wody, aby uzyskać płyną konsystencję.

    Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło należy wbić w nie drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu patyczek będzie czysty, ciasto jest gotowe, jeśli będzie do niego przyklejone ciasto, należy wydłużyć czas pieczenia.

    Ciasto:

    1. 1.    Na patelnię wsypać 100 g cukru, podgrzać do uzyskania jasnobrązowego płynnego karmelu. Przelać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia, odstawić do stwardnienia.
    2. 2.    Rozgrzać piekarnik do temp 170ºC.
    3. 3.    Karmel pokruszyć i przesypać do naczynia miksującego, rozdrobnić 5 s/obr. 10.
    4. 4.    Dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 4.
    5. 5.    Połowę ciasta przelać do foremki, na wierzch wyłożyć wiśnie, zalać pozostałym ciastem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku 40-45 min.

    Polewa:

    1. 6.    Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 10 s/obr. 10.
    2. 7.    Dodać czekoladę, rozdrobnić 7 s/obr. 10.
    3. 8.    Dodać masło, podgrzać 3 min/100ºC/obr. 1.
    4. 9.    Otrzymaną polewą polać piernik, udekorować według uznania.

     

     

    Informacja:

    • ·         Wiśnie można zastąpić konfiturą z czarnej porzeczki. 
    • ·         Skrystalizowany miód, można lekko podgrzać z łyżką wody, aby uzyskać płyną konsystencję.

    Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło należy wbić w nie drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu patyczek będzie czysty, ciasto jest gotowe, jeśli będzie do niego przyklejone ciasto, należy wydłużyć czas pieczenia.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • I kształt i smak odpowiada

    Zgłoszony przez mikulina na grudnia 14, 2015 at 11:12.

    I kształt i smak odpowiada nadchodzącym dniom tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam nadzieję że do świąt o

    Zgłoszony przez agjan2 na sierpnia 13, 2015 at 19:58.

    Mam nadzieję że do świąt o nim nie zapomnę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super! A ja to zrobię jako

    Zgłoszony przez mmegi39 na grudnia 5, 2014 at 14:00.

    Super! A ja to zrobię jako choinkę tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mixi, Ty sama jesteś jak

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 16, 2012 at 21:56.

    Mixi, Ty sama jesteś jak gwiazda hi hi Big Smile  a tak w ogóle to Ty jesteś chłopczyk czy dziewczynka ? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mixi dziękuję za przepis

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 29, 2012 at 21:37.

    Mixi dziękuję za przepis tmrc_emoticons.) Uwielbiam czytać takie przejrzyste przepisy tmrc_emoticons.;)  Cooking 7 nie mam takiej foremki,ale coś wymyślę tmrc_emoticons.D Big Smile  Pozdrawiam serdecznie. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Akurat mam taką forme w

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 29, 2012 at 20:19.

    Akurat mam taką forme w kształcie gwazdki, dostałam w prezencie tmrc_emoticons.D a ciasto wyglada smakowicie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D wypróbuję w tym roku na świeta tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze