thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 25/11/21
zmieniono dnia: 25/11/21

Składniki

Piernik staropolski

  • 50 g migdałów, blanszowanych
  • 25 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 25 g rodzynek
  • 25 g żurawiny, suszonej
  • 50 g śliwek suszonych, bez pestek
  • 80 g mleka
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 250 g miodu
  • 130 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, u mnie zrobiona w TM
  • 1 szczypty soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia włożyć migdały i orzechy, rozdrobnić 1 s/obr. 7. W razie potrzeby powtórzyć. Przesypać do miski, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z rozdrobnionymi migdałami, odważyć do niej pozostałe bakalie, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mleko, dodać sodę, wymieszać łyżeczką, odstawić.
  4. Do naczynia wlać miód, dodać masło i cukier, podgrzewać 10 min/40°C/obr.1-2.
  5. Dodać przyprawę piernikową, sól i mąkę, wymieszać 15 s/obr. 3.
  6. Dodać mleko wymieszane z sodą, jajko i żółtko, wyrobić 3 min/Ciasto.
  7. Dodać rozdrobnione wcześniej bakalie, całość wymieszać kopystką.
  8. Ciasto przełożyć do dużej miski (ceramicznej lub szklanej). Miskę przykryć ściereczką kuchenną i obwiązać sznurkiem.
  9. Odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 3-4 tygodnie. Po okresie leżakowania kontynuować wykonanie ciasta według przepisu „Piernik staropolski –pieczenie”.

Porady

Przygotować 4 tygodnie przed pieczeniem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Piernik staropolski

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?