3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Piernik staropolski


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Piernik staropolski

  • 50 g migdałów, blanszowanych
  • 25 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 25 g rodzynek
  • 25 g żurawiny, suszonej
  • 50 g śliwek suszonych, bez pestek
  • 80 g mleka
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 250 g miodu
  • 130 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, u mnie zrobiona w TM
  • 1 szczypty soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia włożyć migdały i orzechy, rozdrobnić 1 s/obr. 7. W razie potrzeby powtórzyć. Przesypać do miski, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z rozdrobnionymi migdałami, odważyć do niej pozostałe bakalie, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mleko, dodać sodę, wymieszać łyżeczką, odstawić.
  4. Do naczynia wlać miód, dodać masło i cukier, podgrzewać 10 min/40°C/obr.1-2.
  5. Dodać przyprawę piernikową, sól i mąkę, wymieszać 15 s/obr. 3.
  6. Dodać mleko wymieszane z sodą, jajko i żółtko, wyrobić 3 min/Ciasto.
  7. Dodać rozdrobnione wcześniej bakalie, całość wymieszać kopystką.
  8. Ciasto przełożyć do dużej miski (ceramicznej lub szklanej). Miskę przykryć ściereczką kuchenną i obwiązać sznurkiem.
  9. Odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 3-4 tygodnie. Po okresie leżakowania kontynuować wykonanie ciasta według przepisu „Piernik staropolski –pieczenie”.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przygotować 4 tygodnie przed pieczeniem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy