3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pączki według przepisu Magdy Gessler


Wydrukuj:
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

Pączki według przepisu Magdy Gessler

  • 500 g mąka pszenna
  • 75 g cukier
  • 25 g drożdże świeże, pokruszone
  • 5 żółtek
  • 2 jajka
  • 125 g mleka
  • 125 g masła, roztopionego, przestudzonego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypty soli
  • smalec, do smażenia
  • marmolada różana, do nadzienia
  • cukier puder lub lukier, do ozdobienia
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 125 g mleka, podgrzać: czas 3 minuty/temp. 37 stopni/obr. 1
  2. Dodać 25 g cukru, 25 g drożdży, 50 g mąki. Wymieszać: czas 7 sek./obr. 3
    Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut
    Umyć naczynie miksujące
  3. Pod koniec wyrastania zaczynu w naczyniu miksującym założyć motylek i ubić 5 żółtek, 2 jajka,50 g cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego: czas. 6 minut/temp. 37 stopni/obr. 4
  4. Do masy jajecznej dodać pozostałe 450 g mąki, wyrośnięty zaczyn i wyrabiać: czas 4 minuty/obr. Ciasto (Interwał)Ciasto
    W połowie wyrabiania, przez otwór w pokrywie wlewać stopniowo roztopione i przestudzone masło
  5. Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę
  6. Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm, wycinać krążki o śr. około 6 cm. Krążki przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia
  7. Rozgrzać smalec (najlepiej w szerokim, płaskim rondlu). Żeby mieć pewność, że temperatura tłuszczu jest dobra, można wrzucić do garnka kawałek surowego ziemniaka. Jak zacznie mocno "skwierczeć", smalec jest gotowy do smażenia
  8. Pączki wkładamy na rozgrzany tłuszcz, przykrywamy garnek pokrywą i smażymy około 2 - 3 minuty. Odkrywamy pokrywę, przewracamy pączki na drugą stronę i smażymy około 2 minut bez przykrycia (powinna utworzyć się jasna otoczka)
  9. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik jednorazowy, jeszcze ciepłe nadziewamy nadzieniem ze szprycy i odkładamy.
    Przestudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy