thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 130 g śmietany 30%
  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g masła, Ewentualnie Kasia, bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 pomarańcza, Duża, soczysta ze skórką, wyszorowaną i sparzoną, pokrojona na kawałki
  • 3 jajka
  • 250 g cukier
  • 1 szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni

    do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy cukier, jajka i pomarańczę - mieszamy 3 min/37 st/ obr. 5

    dodajemy masło i smietane - mieszamy 5s/ obr. 4

    dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól - mieszamy 15s/ obr. 3

    na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia, wylewamy masę i wyglądamy ją

    pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach, patyczkiem sprawdzamy - powinien być suchy, pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

    posypujemy cukrem pudrem 

     

    mozemy też przed pieczeniem posypać wylaną masę cukrem zwykłym, uzyskamy dzięki temu chrupiącą "skórkę" na wierzchu ciasta.

     

    przepis pochodzi z książki Kuchnia Śródziemnomorska

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • listopada 29, 2020 at 08:36

    Robiłam wczoraj. Po przeczytaniu wszystkich komentarzy nie dałam śmietany Bingo! Zero zakalca. Pyszny smak.

  • listopada 24, 2020 at 17:27

    Czytając różne komentarze nie podjęłam się próby zrobienia zgodnie z przepisem. Zrobiłam tak: mniej cukru (200g), zamiast śmietany jogurt naturalny (70g), pomarańcza - dodałam pokrojoną skórkę i sam miąższ (bez błonek) żaden zakalec nie wyszedł tmrc_emoticons.)

  • maja 3, 2020 at 11:58

    Niestety. Trzy podejścia i trzy razy zakalec. Czwartej próby nie będzie. Poddaję się

  • grudnia 11, 2016 at 14:07

    Zapach śliczny, ale niestety mega zakalec tmrc_emoticons.) Podejrzewam, że już go nie zrobię więcej tmrc_emoticons.;)

  • listopada 22, 2016 at 11:46

    No to pora spróbować je zrobić tmrc_emoticons.)

  • września 8, 2016 at 15:16

    Ciasto w smaku jest przepyszne, wilgotne, po prostu obłędne. Zapach cudowny. Znikneło w mig. Piekłam po raz pierwszy wg przepisu i wyszło bez zakalca. Polecam!

  • marca 14, 2016 at 13:19

    Bardzo dobre ciasto  tmrc_emoticons.) Wilgotne, smaczne i w sam raz do kawy tmrc_emoticons.)[[wysiwyg_imageupload:2590:]]

  • marca 10, 2016 at 22:05

    [[wysiwyg_imageupload:2588:]]

    Bardzo pysznytmrc_emoticons.) ja zamiast śmietany dodalam jogurt, a na sam koniec jak juz upiekłam zrobiłam serek masceapone z cukrem waniliowym i posypałam orzeszkami ziemnymi niesolonymi zmielonymi w tmtmrc_emoticons.)

  • marca 10, 2016 at 21:54
    3.0

    u mnie ciasto wyszło ładne,zakalca nie było ale ciasto zaliczam do przecietnych, jakoś tak mega mocno nie podbiło mojego serca :/

  • lutego 13, 2016 at 09:51

    Mam ksiazke "kuchnia srodziemnomorska" i pisza, ze czas przygotowania to 5 min tmrc_emoticons.) bo jak poczatkowo zobaczylam 50 to sie zniechecilam tmrc_emoticons.;)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: