3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mega obłędne, przepyszne ciasto pomarańczowe


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 130 g śmietany 30%
  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g masła, Ewentualnie Kasia, bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 pomarańcza, Duża, soczysta ze skórką, wyszorowaną i sparzoną, pokrojona na kawałki
  • 3 jajka
  • 250 g cukier
  • 1 szczypty soli
5

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni

    do Blokada naczynia miksującego wkładamy cukier, jajka i pomarańczę - mieszamy 3 min/37 st/ obr. 5

    dodajemy masło i smietane - mieszamy 5s/ obr. 4

    dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól - mieszamy 15s/ obr. 3

    na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia, wylewamy masę i wyglądamy ją

    pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach, patyczkiem sprawdzamy - powinien być suchy, pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

    posypujemy cukrem pudrem 

     

    mozemy też przed pieczeniem posypać wylaną masę cukrem zwykłym, uzyskamy dzięki temu chrupiącą "skórkę" na wierzchu ciasta.

     

    przepis pochodzi z książki Kuchnia Śródziemnomorska

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robiłam wczoraj. Po przeczytaniu wszystkich...

    Zgłoszony przez donia-jimmy na listopada 29, 2020 at 09:36.

    Robiłam wczoraj. Po przeczytaniu wszystkich komentarzy nie dałam śmietany Bingo! Zero zakalca. Pyszny smak.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czytając różne komentarze nie podjęłam się...

    Zgłoszony przez Kinia.Kinga na listopada 24, 2020 at 18:27.

    Czytając różne komentarze nie podjęłam się próby zrobienia zgodnie z przepisem. Zrobiłam tak: mniej cukru (200g), zamiast śmietany jogurt naturalny (70g), pomarańcza - dodałam pokrojoną skórkę i sam miąższ (bez błonek) żaden zakalec nie wyszedł tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety. Trzy podejścia i trzy razy zakalec....

    Zgłoszony przez sabasia1 na maja 3, 2020 at 13:58.

    Niestety. Trzy podejścia i trzy razy zakalec. Czwartej próby nie będzie. Poddaję się

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapach śliczny, ale niestety mega zakalec ...

    Zgłoszony przez Sopelkowa1 na grudnia 11, 2016 at 15:07.

    Zapach śliczny, ale niestety mega zakalec tmrc_emoticons.) Podejrzewam, że już go nie zrobię więcej tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No to pora spróbować je zrobić

    Zgłoszony przez Edycia84 na listopada 22, 2016 at 12:46.

    No to pora spróbować je zrobić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto w smaku jest

    Zgłoszony przez Smolka_justyna na września 8, 2016 at 15:16.

    Ciasto w smaku jest przepyszne, wilgotne, po prostu obłędne. Zapach cudowny. Znikneło w mig. Piekłam po raz pierwszy wg przepisu i wyszło bez zakalca. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto 

    Zgłoszony przez Dagmarka na marca 14, 2016 at 13:19.

    Bardzo dobre ciasto  tmrc_emoticons.) Wilgotne, smaczne i w sam raz do kawy tmrc_emoticons.)[[wysiwyg_imageupload:2590:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszny:) ja zamiast

    Zgłoszony przez NikolaCh na marca 10, 2016 at 22:05.

    [[wysiwyg_imageupload:2588:]]

    Bardzo pysznytmrc_emoticons.) ja zamiast śmietany dodalam jogurt, a na sam koniec jak juz upiekłam zrobiłam serek masceapone z cukrem waniliowym i posypałam orzeszkami ziemnymi niesolonymi zmielonymi w tmtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • u mnie ciasto wyszło

    Zgłoszony przez CzarnuSIA1988 na marca 10, 2016 at 21:54.

    u mnie ciasto wyszło ładne,zakalca nie było ale ciasto zaliczam do przecietnych, jakoś tak mega mocno nie podbiło mojego serca :/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam ksiazke "kuchnia

    Zgłoszony przez aczuba na lutego 13, 2016 at 09:51.

    Mam ksiazke "kuchnia srodziemnomorska" i pisza, ze czas przygotowania to 5 min tmrc_emoticons.) bo jak poczatkowo zobaczylam 50 to sie zniechecilam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Udało się, rzeczywiście "mega

    Zgłoszony przez stela na lutego 9, 2016 at 11:49.

    Udało się, rzeczywiście "mega obłędne" tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapach super, tylko niestety

    Zgłoszony przez olgavet na lutego 4, 2016 at 21:20.

    Zapach super, tylko niestety jak u niektórych zakalec  tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mnie się wydaje ze

    Zgłoszony przez Meg na lutego 4, 2016 at 19:38.

    A mnie się wydaje ze konsystencja ciasta jest tu za wodnista. Albo też zależy od piekarnika. 

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbuję. Chciałam dodać, że

    Zgłoszony przez stela na lutego 4, 2016 at 19:15.

    Wypróbuję.

    Chciałam dodać, że zakalec czasem wychodzi również z ciasta cytrynowego, które jest w przepisach na nośniku. Gdy robiłam po raz pierwszy, wyszło super, a nieraz totalny zakalec- mimo zachowania podobnej temperatury produktów. Może to wpływ kwasu cytrynowego/pomarańczowego?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  U mnie też był zakalec.

    Zgłoszony przez Meg na lutego 4, 2016 at 13:10.

     U mnie też był zakalec. Myślałam że to Przez wielkość pomarańczy. Zrazilam się do tego przepisu a nastawiałam sie na wielkie wow. Robiłam go jakiś rok temu. 

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a u mnie za to piękny zapach

    Zgłoszony przez aniess na lutego 4, 2016 at 11:55.

    a u mnie za to piękny zapach i zamiast pomaranczy dodałam mandarynki dwie tmrc_emoticons.) ciacho udało sie w pełni tmrc_emoticons.) Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapach ciasta superrrrr ale

    Zgłoszony przez AgaOliBe na stycznia 31, 2016 at 21:49.

    Zapach ciasta superrrrr ale ZAKLEC tmrc_emoticons.(

    Dobrze że nie mieliśmy gości tmrc_emoticons.;)

    Następnym razem zmodyfikuje o brak śmietany lub ze zmniejsza ilością

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś zrobiłam i ciasto wyszło

    Zgłoszony przez kicia123kicia na stycznia 31, 2016 at 21:25.

    Dziś zrobiłam i ciasto wyszło smaczne tmrc_emoticons.-) Dałam połowę śmietany tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety, ogromny zakalec:/

    Zgłoszony przez Joue1983 na stycznia 31, 2016 at 14:00.

    Niestety, ogromny zakalec:/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem czemu niektórym

    Zgłoszony przez Kaskasto na stycznia 31, 2016 at 00:10.

    Nie wiem czemu niektórym wychodzi zakalec ... Ciasto z książki TM wiec sprawdzane przez nich ... Robiłam kilka razy i za każdym było dobre, bez zakalca ...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aghusia: Widocznie masz dobrą

    Zgłoszony przez Holmark na stycznia 30, 2016 at 23:39.

    Aghusia: Widocznie masz dobrą ręke do ciast tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chyba coś nie pasuje z tym

    Zgłoszony przez koala 77 na stycznia 30, 2016 at 22:56.

    Chyba coś nie pasuje z tym przepisem. U mnie też upadł  tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Anita, witaj w zakalcowym

    Zgłoszony przez b_lank na stycznia 30, 2016 at 22:01.

    Anita, witaj w zakalcowym klubie tmrc_emoticons.-D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piękny zapach w całym domu a

    Zgłoszony przez anitaanitamta27 na stycznia 30, 2016 at 21:35.

    Piękny zapach w całym domu a zakalec jak się patrzy!!!! tmrc_emoticons.(( robiłam zgodnie z przepisem i o co chodzi????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo smaczne

    Zgłoszony przez gabi197006 na stycznia 27, 2016 at 17:27.

    Ciasto bardzo smaczne .Pieklam bez smietany. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dałam polowę porcji śmietany

    Zgłoszony przez Aghusia na stycznia 27, 2016 at 15:22.

    Dałam polowę porcji śmietany i wyszło bardzo dobre! Puszyste ale delikatnie wilgotne, góra chrupiąca.

    No i wcale się z nim nie migdaliłam, składniki poza masłem były z lodówki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pominęłam śmietanę, na górę

    Zgłoszony przez barbara@ na stycznia 10, 2016 at 21:19.

    pominęłam śmietanę, na górę dałam płatki migdałowe - pyyyyyyyyyyyycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapomnialam dodac oceny do

    Zgłoszony przez Holmark na stycznia 8, 2016 at 10:22.

    Zapomnialam dodac oceny do przepisu tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne, choc smak

    Zgłoszony przez Holmark na stycznia 7, 2016 at 20:02.

    Ciasto pyszne, choc smak zalezy od rodzaju pomaranczy tmrc_emoticons.) w moim bylo czuc lekka goryczke tmrc_emoticons.) Sadze, ze bardziej nadaje sie do herbaty niz kawy tmrc_emoticons.)

    prawdopodobnie zakalec wychodzi wam poniewaz wszystkie produkty powinny byc w temperaturze pokojowej - trzeba sie z tym ciastem migdalic jak z biszkoptem tmrc_emoticons.;)

    ewentualnie zostalo zbyt szybko wyciagniete z piekarnika - co zreszta jest zrozumiale, bo zapach jaki sie unosi drazni kubki smakowe tmrc_emoticons.))

     

    Dziekuje za dodanie przepisu tmrc_emoticons.) Czekam na swoj srodziemnomorski nosnik tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne, ale uwaga

    Zgłoszony przez Meluzyna na stycznia 4, 2016 at 16:07.

    Ciasto przepyszne, ale uwaga na zakalec tmrc_emoticons.;)  Za drugim razem pominęłam śmietanę i wyszło super! Ale może to wina zbyt dużej pomarańczy?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem czemu niektórym

    Zgłoszony przez Kaskasto na stycznia 3, 2016 at 17:25.

    Nie wiem czemu niektórym zakalec wychodzi ... Robiłam je już dwukrotnie i zakalca brak za każdym razem tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • "było" faktycznie obłędne -

    Zgłoszony przez sarkaaa na stycznia 2, 2016 at 22:37.

    "było" faktycznie obłędne - co prawda godzinę spędziło w lekko uchylonym piekarniku a cudowny zapach unosi się po domu do teraz - praktycznie tylko on pozostał tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gigantyczny zakalec!  

    Zgłoszony przez b_lank na stycznia 1, 2016 at 16:16.

    Gigantyczny zakalec!  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pachnące, Słodkie "Mega

    Zgłoszony przez Limonka na stycznia 1, 2016 at 15:49.

    Pachnące, Słodkie "Mega Obłędne" tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zakalec jak cholera a

    Zgłoszony przez renatasz81 na grudnia 29, 2015 at 22:42.

    Zakalec jak cholera a zapowiadało sie tak cuuuudownie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze