Składniki
16 porcja/porcje/porcji
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
- 130 g śmietany 30%
- 250 g mąki tortowej
- 100 g masła, Ewentualnie Kasia, bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 pomarańcza, Duża, soczysta ze skórką, wyszorowaną i sparzoną, pokrojona na kawałki
- 3 jajka
- 250 g cukier
- 1 szczypty soli
-
6
1h 35min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Piknik Grill Prezent Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Wielkanoc Dzień Matki Halloween Boże Narodzenie Sylwester Chiński Nowy Rok Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Łatwe Naturalne Szybkie Niedrogie Drugie śniadanie Podwieczorek Przepis dla dużej rodziny Dodatek Deser Ciasto Śródziemnomorska
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
do
"Blokada naczynia miksującego" wkładamy cukier, jajka i pomarańczę - mieszamy 3 min/37 st/ obr. 5
dodajemy masło i smietane - mieszamy 5s/ obr. 4
dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól - mieszamy 15s/ obr. 3
na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia, wylewamy masę i wyglądamy ją
pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach, patyczkiem sprawdzamy - powinien być suchy, pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
posypujemy cukrem pudrem
mozemy też przed pieczeniem posypać wylaną masę cukrem zwykłym, uzyskamy dzięki temu chrupiącą "skórkę" na wierzchu ciasta.
przepis pochodzi z książki Kuchnia Śródziemnomorska
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRobiłam wczoraj. Po przeczytaniu wszystkich...
Robiłam wczoraj. Po przeczytaniu wszystkich komentarzy nie dałam śmietany Bingo! Zero zakalca. Pyszny smak.
Czytając różne komentarze nie podjęłam się...
Czytając różne komentarze nie podjęłam się próby zrobienia zgodnie z przepisem. Zrobiłam tak: mniej cukru (200g), zamiast śmietany jogurt naturalny (70g), pomarańcza - dodałam pokrojoną skórkę i sam miąższ (bez błonek) żaden zakalec nie wyszedł
Niestety. Trzy podejścia i trzy razy zakalec....
Niestety. Trzy podejścia i trzy razy zakalec. Czwartej próby nie będzie. Poddaję się
Zapach śliczny, ale niestety mega zakalec ...
Zapach śliczny, ale niestety mega zakalec
Podejrzewam, że już go nie zrobię więcej
No to pora spróbować je zrobić
No to pora spróbować je zrobić
Ciasto w smaku jest
Ciasto w smaku jest przepyszne, wilgotne, po prostu obłędne. Zapach cudowny. Znikneło w mig. Piekłam po raz pierwszy wg przepisu i wyszło bez zakalca. Polecam!
Bardzo dobre ciasto
Bardzo dobre ciasto
Wilgotne, smaczne i w sam raz do kawy
[[wysiwyg_imageupload:2590:]]
Bardzo pyszny:) ja zamiast
[[wysiwyg_imageupload:2588:]]
Bardzo pyszny
ja zamiast śmietany dodalam jogurt, a na sam koniec jak juz upiekłam zrobiłam serek masceapone z cukrem waniliowym i posypałam orzeszkami ziemnymi niesolonymi zmielonymi w tm
u mnie ciasto wyszło
u mnie ciasto wyszło ładne,zakalca nie było ale ciasto zaliczam do przecietnych, jakoś tak mega mocno nie podbiło mojego serca :/
Mam ksiazke "kuchnia
Mam ksiazke "kuchnia srodziemnomorska" i pisza, ze czas przygotowania to 5 min
bo jak poczatkowo zobaczylam 50 to sie zniechecilam 
Udało się, rzeczywiście "mega
Udało się, rzeczywiście "mega obłędne"
Zapach super, tylko niestety
Zapach super, tylko niestety jak u niektórych zakalec
A mnie się wydaje ze
A mnie się wydaje ze konsystencja ciasta jest tu za wodnista. Albo też zależy od piekarnika.
Meg
Wypróbuję. Chciałam dodać, że
Wypróbuję.
Chciałam dodać, że zakalec czasem wychodzi również z ciasta cytrynowego, które jest w przepisach na nośniku. Gdy robiłam po raz pierwszy, wyszło super, a nieraz totalny zakalec- mimo zachowania podobnej temperatury produktów. Może to wpływ kwasu cytrynowego/pomarańczowego?
U mnie też był zakalec.
U mnie też był zakalec. Myślałam że to Przez wielkość pomarańczy. Zrazilam się do tego przepisu a nastawiałam sie na wielkie wow. Robiłam go jakiś rok temu.
Meg
a u mnie za to piękny zapach
a u mnie za to piękny zapach i zamiast pomaranczy dodałam mandarynki dwie
ciacho udało sie w pełni

Zapach ciasta superrrrr ale
Zapach ciasta superrrrr ale ZAKLEC
Dobrze że nie mieliśmy gości
Następnym razem zmodyfikuje o brak śmietany lub ze zmniejsza ilością
Dziś zrobiłam i ciasto wyszło
Dziś zrobiłam i ciasto wyszło smaczne
Dałam połowę śmietany 
Niestety, ogromny zakalec:/
Niestety, ogromny zakalec:/
Nie wiem czemu niektórym
Nie wiem czemu niektórym wychodzi zakalec ... Ciasto z książki TM wiec sprawdzane przez nich ... Robiłam kilka razy i za każdym było dobre, bez zakalca ...
Aghusia: Widocznie masz dobrą
Aghusia: Widocznie masz dobrą ręke do ciast
Chyba coś nie pasuje z tym
Chyba coś nie pasuje z tym przepisem. U mnie też upadł
Anita, witaj w zakalcowym
Anita, witaj w zakalcowym klubie
Piękny zapach w całym domu a
Piękny zapach w całym domu a zakalec jak się patrzy!!!!
robiłam zgodnie z przepisem i o co chodzi????
Ciasto bardzo smaczne
Ciasto bardzo smaczne .Pieklam bez smietany.
Dałam polowę porcji śmietany
Dałam polowę porcji śmietany i wyszło bardzo dobre! Puszyste ale delikatnie wilgotne, góra chrupiąca.
No i wcale się z nim nie migdaliłam, składniki poza masłem były z lodówki
pominęłam śmietanę, na górę
pominęłam śmietanę, na górę dałam płatki migdałowe - pyyyyyyyyyyyycha
Zapomnialam dodac oceny do
Zapomnialam dodac oceny do przepisu
Ciasto pyszne, choc smak
Ciasto pyszne, choc smak zalezy od rodzaju pomaranczy
w moim bylo czuc lekka goryczke
Sadze, ze bardziej nadaje sie do herbaty niz kawy 
prawdopodobnie zakalec wychodzi wam poniewaz wszystkie produkty powinny byc w temperaturze pokojowej - trzeba sie z tym ciastem migdalic jak z biszkoptem
ewentualnie zostalo zbyt szybko wyciagniete z piekarnika - co zreszta jest zrozumiale, bo zapach jaki sie unosi drazni kubki smakowe
)
Dziekuje za dodanie przepisu
Czekam na swoj srodziemnomorski nosnik 
Ciasto przepyszne, ale uwaga
Ciasto przepyszne, ale uwaga na zakalec
Za drugim razem pominęłam śmietanę i wyszło super! Ale może to wina zbyt dużej pomarańczy?
Nie wiem czemu niektórym
Nie wiem czemu niektórym zakalec wychodzi ... Robiłam je już dwukrotnie i zakalca brak za każdym razem
"było" faktycznie obłędne -
"było" faktycznie obłędne - co prawda godzinę spędziło w lekko uchylonym piekarniku a cudowny zapach unosi się po domu do teraz - praktycznie tylko on pozostał
Gigantyczny zakalec!
Gigantyczny zakalec!
Pachnące, Słodkie "Mega
Pachnące, Słodkie "Mega Obłędne"
Zakalec jak cholera a
Zakalec jak cholera a zapowiadało sie tak cuuuudownie