3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mazurek jak od babci


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 170 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g masła
  • 3 łyżki śmietany, 18% tłuszczu
  • 600 g mąki
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowania cukru waniliowego

Masa

  • 750 g mleka
  • 7 łyżek grysiku, łyżki kopiaste
  • 130 g cukru
  • 300 g masła
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • 1 żółtko, z częścią białka

Polewa czekoladowa

  • 1 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Zakładamy motylek, żółtko i jajko ubijamy z cukrem 2min/obr.4. Przekładamy do innego naczynia.
    2. Roztapiamy masło z miodem 2min/temp.40/obr.2.
    3. Do roztopionego masła z miodem dodajemy ubite jajko z cukrem, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i smietanę. WyrabiamyDough mode1,5 minuty.
    4. Ciasto wyciagamy z Closed lid, dzielimy na 3 części, każdą częśc rozwałkowujemy na blache o wymiarach ok 30x23xm. Pieczemy 20 min w temp. 180 stopni. Spody dokładnie studzimy, oddzielone od siebie papierem do pieczenia.
  2. Masa
  3. 1. Zakładamy motylek, do Closed lid wlewamy mleko, grysik, cukier i gotujemy 7min/100°C/obr.3. Odstawiamy wClosed lid do przestudzenia.
    2. Do lekko cieplego grysiku dodajemy masło i mieszamy 2min/obr.3. Zostawimy do całkowitego ostudzenia.
    3. Do zimnego grysiku dodajemy żółtko, sok z cytryny i miksujemy 1min/obr.3
  4. Polewa czekoladowa
  5. 1. Wszystkie składniki wkładamy do Closed lid i mieszamy 2min/90°C/obr.2.
    2. Zgarnąć kopystką składniki na dno naczynia i wymieszac ponownie 10sek/obr.2.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Masę grysikowa dzielimy na pół i przekładamy wystudzone spody. Na jeden spód pod masę mozna dać cienką warstwę powideł. Ciasto można udekorować płatkami migdałów, orzechami, kolorowymi koralikami.
Zostawić ciasto na 24-48h aby nawilgło, można obok położyć rozkrojone jabłko.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz