3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

MAKOWNIK ŚWIATECZNY KRUCHO-DROŻDŻOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

  • 50 dag drożdży
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 1/2 laski wanilii, lub 1 cukier wanilinowy
  • 50 g cukru pudru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • MASA
  • 150 g masła
  • 400 g maku1 l mleka
  • 150 g miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 150 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 50 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • kieliszek rumu lub koniaku
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    Zemlećwanilię - czas 20 sobr. poz.9
    dodaćmąkę, masło, wyrabiać - czas 10sobr.4
    dodaćdrożdże, śmietanę, jajka, 2 żółtka, cukier, sól, wyrabiać 1 minobr.5
    Włożyćdolodówkina 30 min

    Masa
    Donaczyniawsypaćmak, zalaćmlekiem, gotować 25 mintemp. 100st, obr.2
    odcedzićmak, ucierać -czas 1 minobr.9
    dodaćmiód, masło, cukierwaniliowy, gotować , czas -3 min,temp.90st, obr. 4
    przełożyćdoinnegonaczynia, dodaćbakalie, ostudzić
    utrzećżółtkazcukrem - 1 minobr 6, wyjąćzmiski
    nałożyćmotylek
    ubićbiałka - czas 3-4 min, obr 4
    Dowystudzonejmasydodaćutarteżółtka, pianezbiałekikieliszekrumulubkoniakudelikatniewymieszać
    Ciastorozwałkowaćnaprostokąty, posmarowaćbiałkiem, nałożyćmasę, ciasnozwinąć, końcezlepićipodłożyćpodspód
    wstawićdociepłegopiekarnika (ok.50st) pozostawićdowrośnięcia 15-20 min, poczymzwiększyćtemp. do 180st. ipiec 45-50 min

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz