3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makowa gwiazda


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki aromatu wanilinowego do ciast
  • 4 żółtka
  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g masła, miękkiego
  • 200 g mleka
  • 60 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 120 g cukru

Masa

  • 50 g skórki z pomarańczy
  • 50 g rodzynek
  • 350 g mleka
  • 500 g maku
  • 250 g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
  • 4 białka
  • 50 g żurawiny
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 szczypty soli
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1.Do Blokada naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 1 min 30 s/37 st. C/obr.1

    2.Dodać reszte składników i wyrabiać 2 min/Ciasto

    3.Odstawić na 20-30 min do wyrośnięcia pod kuchenną ściereczką

  2. Masa
  3. 4.Do Blokada naczynia miksującego włożyć orzechy , rozdrobnić 3s/obr.6 , przełożyć

    5.Do Blokada naczynia miksującego wsypać 250 g maku , zemleć 30 s/obr.10, przełożyć

    6.Do Blokada naczynia miksującego wsypać 250 g maku , zemleć 30 s/obr.10

    7.Do Blokada naczynia miksującego dodać wcześniej zmieloną porcję maku ,mleko rodzynki,skórki,żurawinę,cukier i miód , gotować 15 min/90 st.C/obr.3

    8.Dodać rozdrobnione orzechy i migdały oraz aromat migdałowy, wymieszać 5 s/obr.4

    9.Mase przełożyć do innego naczynia i ostudzić. Blokada naczynia miksującego dokładnie umyć i osuszyć.

    10.Założyć motylek.Do Blokada naczynia miksującego włożyć białka , dodać szczyptę soli , ubić na sztywno 3 min/obr.3. Pianę dodać do masy makowej i wymieszać kopystką

     

     

     

     

  4. 11.Ciasto podzielić na 3 równe części. Na powierzchni posypaną mąką rozwałkować każdą część na koło

  5. 12.Na pierwsze koło rozsmarować pół masy makowej i nałożyć następne koło,posmarować drugą połową  i nałożyć trzecie koło 

  6. 13.Na środku koła zaznaczyć szklanką okrąg 

  7. - na koło nałożyć duży talerz lub blachę od tortownicy , aby wyciąć równe koło

  8. - przeciąć ciasto na równe 4 części

  9. -w każdej z 4 części wykroić 4 paski, aby wyszło ich 16

  10. 14.Wykrojone paski na przemian zawijać

    Pierwszy- 2 razy w lewo

    Drugi - 2 razy w prawo

    Powtórzyć to 8 razy

  11. 15.Po otrzymaniu takiej gwiazdy pasek zawinięty w lewo i prawo  środki skleić razem a zewnętrzne rogi pasków zawinąć pod spód

  12. 16.Tak przygotowaną gwiazdę wysmarować białkiem i piec 40-50 min w 180-190 st C w zależności od piekarnika

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Dla osób ceniących czas ciasto drożdżowe wykonane w Tm 5 można zastąpić ciastem francusko-drożdżowym do croissant'ów  a masę makową gotową z puszki.

Masę makową można skomponować według własnego uznania lub dodać mieszankę keksową.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacja😀 fajna alternatywa dla makowca....

    Zgłoszony przez IzabelaJS na grudnia 29, 2019 at 22:03.

    Rewelacja😀 fajna alternatywa dla makowca. Bałam się że będzie trudno ale poszło spokojnie. Wszystkim smakowało.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie zgadza mi sie ilosc masy(za duzo o połowe)...

    Zgłoszony przez KassGie na grudnia 24, 2019 at 11:03.

    Nie zgadza mi sie ilosc masy(za duzo o połowe) -nawet na zdjeciach jest duzo mniej niż mi wyszlo.Rowniez czas pieczenia jest zdecydowanie za dlugi.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wkładac do nagrzanego piekarnika?

    Zgłoszony przez aga.miss83 na grudnia 23, 2018 at 10:44.

    Wkładac do nagrzanego piekarnika?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam wszzstkim! Rodyinie smakowalo

    Zgłoszony przez ToczMar na listopada 15, 2018 at 09:43.

    Polecam wszzstkim! Rodyinie smakowalo tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ROBIŁAM BARDZO FANE CIASTO .TYLKO MIAŁAM PROBLEM...

    Zgłoszony przez nataliawys na lutego 23, 2018 at 17:26.

    ROBIŁAM BARDZO FANE CIASTO .TYLKO MIAŁAM PROBLEM Z PRZEKROJENIEM CIASTA NOŻEM ŻEBY WYWINĄĆ . TERAZ WIDZĘ ,ŻE NJLEPIEJ MIEĆ JE NA PAPIERZE . I POTEM WKŁADAĆ DO NACZYNIA .POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacyjny przepis. Znalazłam go przed WSigilią...

    Zgłoszony przez lunaris na stycznia 1, 2017 at 17:27.

    rewelacyjny przepis. Znalazłam go przed WSigilią i dziś 3 raz już je robię. Dla tych co nie wiedzą co zrobić z resztką ciasta - ja robię małe bułecvzki nadziewane makiem i piekę razem z gwiazdą tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne i proste!...

    Zgłoszony przez ataz na grudnia 25, 2016 at 21:19.

    Pyszne i proste!

    Mak z puszki super i duzy plus, ze w kazdym kawalku jest go dosc sporo.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super!

    Zgłoszony przez malgorzata90 na grudnia 25, 2016 at 19:27.

    Super! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A co z ciastem, które sie odkraja...

    Zgłoszony przez Siudzina na grudnia 22, 2016 at 19:00.

    A co z ciastem, które sie odkraja wokół spodu tortownicy? Do wyrzucenia? 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pęknie wygląda, wypróbuję na święta!

    Zgłoszony przez Duśka0680 na grudnia 13, 2016 at 15:03.

    Pęknie wygląda, wypróbuję na święta!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetne gwiazda polecam jest bardzo smaczna ja...

    Zgłoszony przez liki1117 na listopada 26, 2016 at 14:06.

    świetne gwiazda polecam jest bardzo smaczna ja robie wersje bez maka ale z czekoladą nuttela pychota i robiłam też z musem jabłkowym

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto fantastyczne! Będę

    Zgłoszony przez k.maciejczak na marca 30, 2016 at 19:20.

    Ciasto fantastyczne! Będę robić częściej.   tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjna, u mnie w wersji

    Zgłoszony przez seull na stycznia 16, 2016 at 20:37.

    Rewelacyjna, u mnie w wersji makowej zawitała na wigilijnym stole, wszyscy byli pod wrażeniem tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.D

    Prosta a zarezem bardzo efektowna !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowałam przepis

    Zgłoszony przez Kasia Z. na stycznia 9, 2016 at 09:21.

    Wypróbowałam przepis przygotowując świąteczne wpieki- gwiazda wyszła bardzo ładna, no i rzecz jasna smaczna tmrc_emoticons.) zamiast cukru dodałam fruktozę, żeby przygotować coś nieco lżejszego dla mojego taty, który ma ograniczyć cukry i cholesterol. 

    W niedługim czasie planuję zrobić alternatywną wersję z marmolada wieloowocową zamiast maku tmrc_emoticons.) 

    Dziękuję za przepis i świetną instrukcję, jak przewijać ciasto aby utworzyc gwiazdę tmrc_emoticons.) Pozdrawiam tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetne. Wielkie dzięki za

    Zgłoszony przez mysza_sz na stycznia 2, 2016 at 10:54.

    Świetne. Wielkie dzięki za objaśnienie krok po kroku, jak zrobić to cudo! tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Upiekłam i

    Zgłoszony przez Brenda11 na listopada 29, 2015 at 12:36.

    Super przepis. Upiekłam i ciasto wyszło rewelacyjne. Dałam tylko mniej maku 400 g i też wystarczyło. Pozdrawiam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję za ten

    Zgłoszony przez agnieszkat na maja 5, 2015 at 19:31.

    Bardzo dziękuję za ten przepis.

    Zrobiłam w wersji cynamonowej (mało czasu na mak) z nadzieniem jak do cynamonowych ślimaczków. Przepyszne! Do tego wygląd... mniam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ... i wersja z czekoladą :)

    Zgłoszony przez SAM na lutego 20, 2015 at 23:38.

    [[wysiwyg_imageupload:2289:]][[wysiwyg_imageupload:2288:]]

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Opcja dla leniwych: zamiast

    Zgłoszony przez Weronika M-G na lutego 20, 2015 at 21:35.

    Opcja dla leniwych: zamiast masy makowej można użyć kremu czekoladowego np. Nutella

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam pyszna gwiazda szybko

    Zgłoszony przez gabi197006 na stycznia 11, 2015 at 16:11.

    Witam pyszna gwiazda szybko sie ją robi i  mak z puszki zostal na drugą porcję.Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam gabi49 jak dajesz

    Zgłoszony przez duogemini na stycznia 10, 2015 at 11:42.

    Witam gabi49 jak dajesz gotową mase makowa z puszki to tylko połowa wystarczy na dwie warstwy . Ja na tym zdjeciu wysmarowałam ciasto żółtkiem może dlatego , bo miałam mało białka. Bardzo dziekuję za komentarz . Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam, obiecałam komentarz

    Zgłoszony przez gabi49 na stycznia 6, 2015 at 23:05.

    Upiekłam, obiecałam komentarz i to czynię. Świetna alternatywa do tradycyjnego makowca. Ja miałam gotowy mak z puszki. Dodałam tylko orzechy i skórkę pomarańczową. Wydaje mi się, że było go trochę za duzo, ale gwiazda wyszła fajna. Twoja jest śliczna, moja trochę za bardzo przypieczona, nie taka złociutka. Nie pilnowałam i chyba mój piekarnik trochę mocno piecze. Po 40 minutach było już upieczone. Próbowałam, jest smaczna. 

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To super bo tak mi ślinka

    Zgłoszony przez Reka55 na stycznia 6, 2015 at 17:31.

    To super bo tak mi ślinka cieknie na nią,że długo nie wytrzymam tmrc_emoticons.D

    Renka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście w kazdym

    Zgłoszony przez duogemini na stycznia 6, 2015 at 16:38.

    Oczywiście w kazdym thermomixie w tm 31 jak i tm 5 .

    Zycze smacznego Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy mogę tę gwiazdę zrobić

    Zgłoszony przez Reka55 na stycznia 6, 2015 at 15:56.

    Czy mogę tę gwiazdę zrobić używając TM31 ? 

    Renka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniale opisujesz sposób

    Zgłoszony przez gabi49 na stycznia 6, 2015 at 11:33.

    Wspaniale opisujesz sposób wykonania. Nabrałam chęci do upieczenia tekigo cudeńka. Podzielę się potem komentarzem. 

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam gwiazdę w wersjach

    Zgłoszony przez gufo na stycznia 6, 2015 at 10:16.

    Robiłam gwiazdę w wersjach makowej, dżemowej, serowej i z nutellą według przepisu Ala505  http://www.przepisownia.pl/s%C5%82odkie-wypieki-przepisy/gwiazda-w%C5%9Br%C3%B3d-wypiek%C3%B3w/470671.  Wszystkie są pyszne, ale co najważniejsze efektowne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję bardzo za komentarz

    Zgłoszony przez duogemini na stycznia 2, 2015 at 22:20.

    Dziękuję bardzo za komentarz ,niedługo wstawię kolejny przepis bo staram się go wykonywać krok po kroku ,nawet dla początkujących.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ma Pani kolejny fantastyczny

    Zgłoszony przez Kla_Oska123 na stycznia 2, 2015 at 21:56.

    Ma Pani kolejny fantastyczny przepis.Na pewno niebawem go zrobię, bo pierożki były rewelacyjne Cooking 4 .Zrobiłam je na Sylwestra Party , podbiły podniebienia moich gości i teraz czas na ciasto. tmrc_emoticons.) oraz czekam na kolejne przepisy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze