Składniki
0 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki aromatu wanilinowego do ciast
- 4 żółtka
- 600 g mąki pszennej
- 50 g masła, miękkiego
- 200 g mleka
- 60 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 120 g cukru
Masa
- 50 g skórki z pomarańczy
- 50 g rodzynek
- 350 g mleka
- 500 g maku
- 250 g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
- 4 białka
- 50 g żurawiny
- 150 g cukru
- 150 g miodu
- 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 szczypty soli
-
6
2h 30min
Czas całkowity 1h 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis szefa kuchni Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Przyjęcie Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Boże Narodzenie Sylwester Dzień Babci i Dziadka Łatwe Szybkie Kreatywne Niedrogie Podwieczorek Przekąska Deser Ciasto
Przygotowanie
1.Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 1 min 30 s/37 st. C/obr.1
2.Dodać reszte składników i wyrabiać 2 min/
"Ciasto"
3.Odstawić na 20-30 min do wyrośnięcia pod kuchenną ściereczką
4.Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć orzechy , rozdrobnić 3s/obr.6 , przełożyć
5.Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać 250 g maku , zemleć 30 s/obr.10, przełożyć
6.Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać 250 g maku , zemleć 30 s/obr.10
7.Do
"Blokada naczynia miksującego" dodać wcześniej zmieloną porcję maku ,mleko rodzynki,skórki,żurawinę,cukier i miód , gotować 15 min/90 st.C/obr.3
8.Dodać rozdrobnione orzechy i migdały oraz aromat migdałowy, wymieszać 5 s/obr.4
9.Mase przełożyć do innego naczynia i ostudzić.
"Blokada naczynia miksującego" dokładnie umyć i osuszyć.
10.Założyć motylek.Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć białka , dodać szczyptę soli , ubić na sztywno 3 min/obr.3. Pianę dodać do masy makowej i wymieszać kopystką
Ciasto
Masa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Dla osób ceniących czas ciasto drożdżowe wykonane w Tm 5 można zastąpić ciastem francusko-drożdżowym do croissant'ów a masę makową gotową z puszki.
Masę makową można skomponować według własnego uznania lub dodać mieszankę keksową.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRewelacja😀 fajna alternatywa dla makowca....
Rewelacja😀 fajna alternatywa dla makowca. Bałam się że będzie trudno ale poszło spokojnie. Wszystkim smakowało.
Nie zgadza mi sie ilosc masy(za duzo o połowe)...
Nie zgadza mi sie ilosc masy(za duzo o połowe) -nawet na zdjeciach jest duzo mniej niż mi wyszlo.Rowniez czas pieczenia jest zdecydowanie za dlugi.
Wkładac do nagrzanego piekarnika?
Wkładac do nagrzanego piekarnika?
Polecam wszzstkim! Rodyinie smakowalo
Polecam wszzstkim! Rodyinie smakowalo
ROBIŁAM BARDZO FANE CIASTO .TYLKO MIAŁAM PROBLEM...
ROBIŁAM BARDZO FANE CIASTO .TYLKO MIAŁAM PROBLEM Z PRZEKROJENIEM CIASTA NOŻEM ŻEBY WYWINĄĆ . TERAZ WIDZĘ ,ŻE NJLEPIEJ MIEĆ JE NA PAPIERZE . I POTEM WKŁADAĆ DO NACZYNIA .POLECAM
rewelacyjny przepis. Znalazłam go przed WSigilią...
rewelacyjny przepis. Znalazłam go przed WSigilią i dziś 3 raz już je robię. Dla tych co nie wiedzą co zrobić z resztką ciasta - ja robię małe bułecvzki nadziewane makiem i piekę razem z gwiazdą
Pyszne i proste!...
Pyszne i proste!
Mak z puszki super i duzy plus, ze w kazdym kawalku jest go dosc sporo.
Super!
Super!
A co z ciastem, które sie odkraja...
A co z ciastem, które sie odkraja wokół spodu tortownicy? Do wyrzucenia? 😊
Pęknie wygląda, wypróbuję na święta!
Pęknie wygląda, wypróbuję na święta!
świetne gwiazda polecam jest bardzo smaczna ja...
świetne gwiazda polecam jest bardzo smaczna ja robie wersje bez maka ale z czekoladą nuttela pychota i robiłam też z musem jabłkowym
Ciasto fantastyczne! Będę
Ciasto fantastyczne! Będę robić częściej.
Rewelacyjna, u mnie w wersji
Rewelacyjna, u mnie w wersji makowej zawitała na wigilijnym stole, wszyscy byli pod wrażeniem

Prosta a zarezem bardzo efektowna !
Wypróbowałam przepis
Wypróbowałam przepis przygotowując świąteczne wpieki- gwiazda wyszła bardzo ładna, no i rzecz jasna smaczna
zamiast cukru dodałam fruktozę, żeby przygotować coś nieco lżejszego dla mojego taty, który ma ograniczyć cukry i cholesterol.
W niedługim czasie planuję zrobić alternatywną wersję z marmolada wieloowocową zamiast maku
Dziękuję za przepis i świetną instrukcję, jak przewijać ciasto aby utworzyc gwiazdę
Pozdrawiam
Świetne. Wielkie dzięki za
Świetne. Wielkie dzięki za objaśnienie krok po kroku, jak zrobić to cudo!
Super przepis. Upiekłam i
Super przepis. Upiekłam i ciasto wyszło rewelacyjne. Dałam tylko mniej maku 400 g i też wystarczyło. Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za ten
Bardzo dziękuję za ten przepis.
Zrobiłam w wersji cynamonowej (mało czasu na mak) z nadzieniem jak do cynamonowych ślimaczków. Przepyszne! Do tego wygląd... mniam!
... i wersja z czekoladą :)
[[wysiwyg_imageupload:2289:]][[wysiwyg_imageupload:2288:]]
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Opcja dla leniwych: zamiast
Opcja dla leniwych: zamiast masy makowej można użyć kremu czekoladowego np. Nutella
Witam pyszna gwiazda szybko
Witam pyszna gwiazda szybko sie ją robi i mak z puszki zostal na drugą porcję.Dziękuję za przepis
Witam gabi49 jak dajesz
Witam gabi49 jak dajesz gotową mase makowa z puszki to tylko połowa wystarczy na dwie warstwy . Ja na tym zdjeciu wysmarowałam ciasto żółtkiem może dlatego , bo miałam mało białka. Bardzo dziekuję za komentarz . Pozdrawiam
Upiekłam, obiecałam komentarz
Upiekłam, obiecałam komentarz i to czynię. Świetna alternatywa do tradycyjnego makowca. Ja miałam gotowy mak z puszki. Dodałam tylko orzechy i skórkę pomarańczową. Wydaje mi się, że było go trochę za duzo, ale gwiazda wyszła fajna. Twoja jest śliczna, moja trochę za bardzo przypieczona, nie taka złociutka. Nie pilnowałam i chyba mój piekarnik trochę mocno piecze. Po 40 minutach było już upieczone. Próbowałam, jest smaczna.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
To super bo tak mi ślinka
To super bo tak mi ślinka cieknie na nią,że długo nie wytrzymam
Renka
Oczywiście w kazdym
Oczywiście w kazdym thermomixie w tm 31 jak i tm 5 .
Zycze smacznego
Czy mogę tę gwiazdę zrobić
Czy mogę tę gwiazdę zrobić używając TM31 ?
Renka
Wspaniale opisujesz sposób
Wspaniale opisujesz sposób wykonania. Nabrałam chęci do upieczenia tekigo cudeńka. Podzielę się potem komentarzem.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Robiłam gwiazdę w wersjach
Robiłam gwiazdę w wersjach makowej, dżemowej, serowej i z nutellą według przepisu Ala505 http://www.przepisownia.pl/s%C5%82odkie-wypieki-przepisy/gwiazda-w%C5%9Br%C3%B3d-wypiek%C3%B3w/470671. Wszystkie są pyszne, ale co najważniejsze efektowne.
Dziękuję bardzo za komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz ,niedługo wstawię kolejny przepis bo staram się go wykonywać krok po kroku ,nawet dla początkujących.
Ma Pani kolejny fantastyczny
Ma Pani kolejny fantastyczny przepis.Na pewno niebawem go zrobię, bo pierożki były rewelacyjne
.Zrobiłam je na Sylwestra
, podbiły podniebienia moich gości i teraz czas na ciasto.
oraz czekam na kolejne przepisy