thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 02/01/15
zmieniono dnia: 02/01/15

Składniki

CIASTO

  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki aromatu wanilinowego do ciast
  • 4 żółtka
  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g masła, miękkiego
  • 200 g mleka
  • 60 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 120 g cukru

Masa

  • 50 g skórki z pomarańczy
  • 50 g rodzynek
  • 350 g mleka
  • 500 g maku
  • 250 g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
  • 4 białka
  • 50 g żurawiny
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1.Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 1 min 30 s/37 st. C/obr.1

    2.Dodać reszte składników i wyrabiać 2 min/Ciasto"Ciasto"

    3.Odstawić na 20-30 min do wyrośnięcia pod kuchenną ściereczką

  2. Masa
  3. 4.Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć orzechy , rozdrobnić 3s/obr.6 , przełożyć

    5.Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać 250 g maku , zemleć 30 s/obr.10, przełożyć

    6.Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać 250 g maku , zemleć 30 s/obr.10

    7.Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać wcześniej zmieloną porcję maku ,mleko rodzynki,skórki,żurawinę,cukier i miód , gotować 15 min/90 st.C/obr.3

    8.Dodać rozdrobnione orzechy i migdały oraz aromat migdałowy, wymieszać 5 s/obr.4

    9.Mase przełożyć do innego naczynia i ostudzić. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dokładnie umyć i osuszyć.

    10.Założyć motylek.Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć białka , dodać szczyptę soli , ubić na sztywno 3 min/obr.3. Pianę dodać do masy makowej i wymieszać kopystką

     

     

     

     

  4. 11.Ciasto podzielić na 3 równe części. Na powierzchni posypaną mąką rozwałkować każdą część na koło

  5. 12.Na pierwsze koło rozsmarować pół masy makowej i nałożyć następne koło,posmarować drugą połową  i nałożyć trzecie koło 

  6. 13.Na środku koła zaznaczyć szklanką okrąg 

  7. - na koło nałożyć duży talerz lub blachę od tortownicy , aby wyciąć równe koło

  8. - przeciąć ciasto na równe 4 części

  9. -w każdej z 4 części wykroić 4 paski, aby wyszło ich 16

  10. 14.Wykrojone paski na przemian zawijać

    Pierwszy- 2 razy w lewo

    Drugi - 2 razy w prawo

    Powtórzyć to 8 razy

  11. 15.Po otrzymaniu takiej gwiazdy pasek zawinięty w lewo i prawo  środki skleić razem a zewnętrzne rogi pasków zawinąć pod spód

  12. 16.Tak przygotowaną gwiazdę wysmarować białkiem i piec 40-50 min w 180-190 st C w zależności od piekarnika

Porady

Dla osób ceniących czas ciasto drożdżowe wykonane w Tm 5 można zastąpić ciastem francusko-drożdżowym do croissant'ów  a masę makową gotową z puszki.

Masę makową można skomponować według własnego uznania lub dodać mieszankę keksową.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: