Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 250 gramów mąki bezglutenowej
- 65 gramów oleju (najlepiej winogronowy lub inny aromatyczny ale może być zwykły)
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
- 2 jaja
- 1 marchew (duża)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 gramów wody
- 1 szczypta soli
- 50 gramów wiórków kokosowych
- 35 gramów migdałów lub innych orzechów
- 230 gramów ananasa z puszki + jedna łyżka soku
- 50 gramów rodzynek
- 140 gramów gramów daktyli, (suszone, bez pestek)
-
6
30min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Piknik Prezent Dzieci w kuchni Śniadanie Podwieczorek Przekąska Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez alkoholu Bez glutenu Bez laktozy Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Wielkanoc Boże Narodzenie Łatwe Naturalne Szybkie Kreatywne Dodatek Deser Potrawa wegetariańska Praliny/słodycze Ciasto Ciastka Pieczenie
Przygotowanie
1) Daktyle pokrojone w pół zmielić 10-15 sek./obr. 9, odłożyć do innego naczynia
2) Migdały zmielić 10 sek./obr. 10
3) Dodać wodę, wymieszać 30 sek./obr. 9
4) Dodać: marchew pociętą w talarki, jaja, olej, ekstrakt waniliowy; wymieszać 15 sek./obr. 5
5) Dodać: mąkę, zmielone daktyle, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, wiórki kokosowe, ananasa; wymieszać 5 sek./obr. 5
6) Dodać rodzynki; "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" / 15 sek.
Piec w silikonowej formie na muffinki ok. 20-25 min w 200 stopniach
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzbezglutenki Moje
[[wysiwyg_imageupload:2624:]]
Moje zrobiłam z mniejszej ilości daktyli (resztę, ok 100 g ) uzupełniłam śliwkami suszonymi, a podobny brak migdałów - słonecznikiem, Nie miałam też tyle ananasa, więc dorzuciłam suszonych wiśni i żurawiny. Niestety 15 sekund na interwale nie dało efektu, więc dołożyłam 45 sekund mieszania na wstecznych
Pięknie wyrosło 12 silikonowych foremek i jeszcze do tego drugie 12 ale napełnianych do połowy (specjalnie chciałam mmiejsze dla synka) - przed włożeniem do piekarnika posypałam płatkami czekoady
Wyszły świetne - POLECAM
pyszne:)
pyszne
Pyszne ! Goście byli
Pyszne ! Goście byli zachwyceni
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Przepis znaleziony na blogu
Przepis znaleziony na blogu miłośniczki bezglutenowego gotowania w Thermomixie