3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

FIT BABECZKI Z BATATÓW


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

FIT BABECZKI Z BATATÓW

  • 250 g batatów, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 500 g wody, ciepłej
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 70 g Ziaren siemienia lnianego
  • 10 g sezamu czarnego
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowego
  • 1 g cynamonu, mielonego
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 10 g masła, do wysmarowania foremek
  • 10 g bułki tartej, do obsypania foremek
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    BABECZKI
  1. 1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę zakładamy dolnączęść VAROMY w której umieszczmy bataty. Gotujemy 20min./VAROMA/obr.0,5 w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180C.
    2. Bataty przekładamy do wystygnięcia.
    3. Do czystego i suchego naczynia miksujacego wsypujemy 50g słonecznika i 50g siemia lnianego. Mielimy 10s./obr.10
    4. Do zmielonych nasion dodajemy mąke pszenną, cynamon, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy mieszamy 15s./obr.3
    5. Wymieszane składniki przekładmay do innego naczynia.
    6. Do naczynia miksujacego wkładamy wystudzone bataty, jajka i jogurt miksujemy 20s./obr.6 całość zgarniamy kopystka na dno naczynia i miksujemy 15s./obr.4
    7. Dodajemy zmiksowane wcześniej ziarna oraz 20g ziaren słonecznika, 20g siemia lnianego i 10 g czarnego sezamu.
    8. Wyrabiamy ciasto 1min./Ciasto
    9. Do wysmarowanych masłem i przesypanych bułką tarta foremek wkładamy gotową masę.Góre babeczek można obsypać ziarnami.
    10. Pieczemy w 180C około 30min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Foremki
4 szt o średnicy 10 cm


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy