thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 100 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g masła

Nadzienie

  • 250 g brązowego cukru
  • 65 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2,5 łyżki cynamonu

Polewa

  • 250 g cukru
  • 55 g masła
  • 125 g serka kremowego, np. Ulubionego
  • 10 kropli aromatu waniliowego
  • 1/8 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Masło roztapiamy w garnku.
  2. Mieszamy czas 3 min/temp. 37/obr.3Ściągamy pokrywę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min
  3. Dodajemy mąkę, sól i jajka. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Ciasto"Ciasto"
  4. Dodajemy roztopione, zimne masło i ponownie wyrabiamy czas 3 min/Ciasto"Ciasto" . Ciasto będzie lekko klejące. Miskę, w które będzie rosło ciasto oprószamy mąką – zapobiegnie to przywarciu ciasta do miski.
  5. Ciasto zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po godzinie, uderzamy w ciasto pięścią i krótko wyrabiamy. Stolnice podsypujemy mąką i wałkujemy prostokąt.
  7. Nadzienie
  8. Składniki odważyć w TM, wymieszać 10s obroty 4.
  9. Nadzienie wykładamy na rozwałkowane ciasto, rozsmarowujemy równo.
    Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na plastry ok. 2cm. Smarujemy jajkiem.
    Piekarnik rozgrzewamy d0 180 stopni (ja u siebie piekę na termoobiegu).

  10. Pieczemy ok. 15 minut, aż będą rumiane.
  11. Polewa
  12. Zmielić cukier 20sekund obroty 9
  13. Dodać masło, serek, aromat i sól. Podgrzać 2 minuty/37stopni/obroty 2
  14. Gorące jeszcze drożdżówki polać ciepłą polewą.

Porady

Można zamienić nadzienie na maliny (nawet mrożone), jagody, czekoladę lub dowolny dodatek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Cynamonki Cinnabons

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 9, 2025 at 14:29
    5.0

    Pyszne! Oryginalne proporcje rzeczywiście dają mega słodki efekt. Do polewy użyłam mascarpone i tym bardziej było słodko. Ale z całą pewnością będę powtarzać z różnymi dodatkami. Dziękuję za przepis!

  • stycznia 2, 2025 at 09:38
    5.0

    Cynamonki z przepisu wychodzą wyśmienite, tylko u mnie wyszło polewy na 3 takie porcje. Polecam polewę zmniejszyć o połowę. Reszta doskonała.

  • listopada 21, 2023 at 10:33
    5.0

    Super wychodzą, sa pyszne. Jedynie co to mniej cukru.

  • listopada 18, 2023 at 14:26
    5.0

    Przeeepyszne Love robię już kolejny raz. Ciasto mięciutkie, samo rozpływa się w ustach i ten obłędny zapach cynamonu podczas pieczenia

  • września 24, 2023 at 11:00
    5.0

    Obłędne! Tylko popieram że za dużo cukru. Zmniejszyłam o ponad połowę 😉

  • maja 22, 2020 at 06:47

    Przepis super. Testowałam z mniejsza ilością cukru w nadzieniu i polewie i zdecydowanie będę powtarzać wypieki.

    A czy ktoś dla odmiany robił lub ma pomysł jak najlepiej wykonać nadzienie czekoladowe?

  • lutego 29, 2020 at 18:37

    Mimo redukcji cukrów o połowę i tak bylo dalej przesłodkie ale bardzo dobre

  • grudnia 15, 2019 at 16:36

    Bardzo smaczne,na drugi dzień nadal mięciutkie.Ciasto bardzo dobre jednak za dużo cukru w nadzieniu i w polewie polecam zredukować jego ilość. Do tej pory to najlepszy przepis jaki dotychczas znalazłam na bułeczki cynamonowe,polecam Cooking 7

  • listopada 13, 2018 at 14:54

    Mega pyszne ...zamiast nadzienia daje mix mrożone maliny, jeżyny, truskawki w zależności co mam w zamrażarce. Wychodzą super 😋

  • września 11, 2018 at 09:54

    Są cudowne.Do polewy i nadzienia trzeba dodać zdecydowanie mniej cukru , tak o połowę .Polecam wszystkim łasuchom.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: