Składniki
18 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 100 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170 g masła
Nadzienie
- 250 g brązowego cukru
- 65 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2,5 łyżki cynamonu
Polewa
- 250 g cukru
- 55 g masła
- 125 g serka kremowego, np. Ulubionego
- 10 kropli aromatu waniliowego
- 1/8 łyżeczki soli
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Masło roztapiamy w garnku.
- Mieszamy czas 3 min/temp. 37/obr.3Ściągamy pokrywę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min
- Dodajemy mąkę, sól i jajka. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/
"Ciasto"
- Dodajemy roztopione, zimne masło i ponownie wyrabiamy czas 3 min/
"Ciasto" . Ciasto będzie lekko klejące. Miskę, w które będzie rosło ciasto oprószamy mąką – zapobiegnie to przywarciu ciasta do miski.
- Ciasto zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po godzinie, uderzamy w ciasto pięścią i krótko wyrabiamy. Stolnice podsypujemy mąką i wałkujemy prostokąt.
- Składniki odważyć w TM, wymieszać 10s obroty 4.
Nadzienie wykładamy na rozwałkowane ciasto, rozsmarowujemy równo.
Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na plastry ok. 2cm. Smarujemy jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy d0 180 stopni (ja u siebie piekę na termoobiegu).- Pieczemy ok. 15 minut, aż będą rumiane.
- Zmielić cukier 20sekund obroty 9
- Dodać masło, serek, aromat i sól. Podgrzać 2 minuty/37stopni/obroty 2
- Gorące jeszcze drożdżówki polać ciepłą polewą.
Ciasto
Nadzienie
Polewa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można zamienić nadzienie na maliny (nawet mrożone), jagody, czekoladę lub dowolny dodatek.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzObłędne! Tylko popieram że za dużo cukru....
Obłędne! Tylko popieram że za dużo cukru. Zmniejszyłam o ponad połowę 😉
Przepis super. Testowałam z mniejsza ilością...
Przepis super. Testowałam z mniejsza ilością cukru w nadzieniu i polewie i zdecydowanie będę powtarzać wypieki.
A czy ktoś dla odmiany robił lub ma pomysł jak najlepiej wykonać nadzienie czekoladowe?
Mimo redukcji cukrów o połowę i tak bylo dalej...
Mimo redukcji cukrów o połowę i tak bylo dalej przesłodkie ale bardzo dobre
Bardzo smaczne,na drugi dzień nadal...
Bardzo smaczne,na drugi dzień nadal mięciutkie.Ciasto bardzo dobre jednak za dużo cukru w nadzieniu i w polewie polecam zredukować jego ilość. Do tej pory to najlepszy przepis jaki dotychczas znalazłam na bułeczki cynamonowe,polecam
Mega pyszne ...zamiast nadzienia daje mix mrożone...
Mega pyszne ...zamiast nadzienia daje mix mrożone maliny, jeżyny, truskawki w zależności co mam w zamrażarce. Wychodzą super 😋
Są cudowne.Do polewy i nadzienia trzeba dodać...
Są cudowne.Do polewy i nadzienia trzeba dodać zdecydowanie mniej cukru , tak o połowę .Polecam wszystkim łasuchom.
wspaniałe wspaniałości,,,,POLECAM !!!!...
wspaniałe wspaniałości,,,,POLECAM !!!! zredukowałam ilość cukru.
Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć czy,...
Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć czy, ktoś z Was próbował zamienić cukier na ksylitol w polewie i czy wyszło?
Polecam. Bardzo dobre znikły zaraz po upieczeniu....
Polecam. Bardzo dobre znikły zaraz po upieczeniu. Ciasto super do nadzienia dałam 120g cukru, były tak dobre że znikły zanim trafiła na nie polewa.
Ciasto pyszne, cukier do ciasta jest OK, natomiast...
Ciasto pyszne, cukier do ciasta jest OK, natomiast w nadzieniu i polewie cukier zmniejszyłam o 2/3. Bułeczki pyszne, chrupiącenadzienie a jaki zapach
Ciasto mięciutkie i bardzo dobre w nadzieniu...
Ciasto mięciutkie i bardzo dobre
w nadzieniu zmniejszyłam ilość cukru do 125 g. JA roztapiam 50g masła, smaruję roztopionym masłem ciasto i posypuję cukrem wymieszanym z cynamonem. Polecam
Pycha! mąż zażyczył sobie cynamonki na...
Pycha! mąż zażyczył sobie cynamonki na święta. genialny przepis. Jak ktoś nie lubi słodko to zdecydowanie musi być polewa która łagodzi słodycz.
W dzisiejszych czasach też żyją geniusze: jeden...
W dzisiejszych czasach też żyją geniusze: jeden wymyślił Thermomix a drugi cynamonki😍😍😍😍 Dziękuję za przepis, To nasz nowy hit
)), pozdrawiam Alicja
Alicj@
Zrobiłam i nie żałuję owszem ciasto trochę...
Zrobiłam i nie żałuję
owszem ciasto trochę lepkie...ale troszkę podsypalam mąką przy wyrabianiu... za to w smaku bardzo dobre więc ja polecam
co do środka to sie zgodzę ze słodkie ...ja robiłam pół na pół brązowy i biały cukier i mysle ze teraz użyłabym cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków bo trochę chrzęści
oprócz cynamonu dodałam łyżkę karobu .... wyszło super.... bardzo kusiła mnie polewa ale niestety mam alergika wiec jest bez.
Przepis na pewno powtórzę bo mi smakował i domownikom również... dziękuje
Pyszne ale wg mnie ciasto jest beznadziejne
Pyszne
ale wg mnie ciasto jest beznadziejne
ojj i u nas zagościły dzisiaj cynamonki 😁 ...
ojj i u nas zagościły dzisiaj cynamonki 😁
Wyborne. Do polewy dodałam 80g cukru
Przepyszne ...
Przepyszne.
Ciasto mięciutkie i lekkie. Zgodnie z sugestiami innych dałam połowę cukru do nadzienia.
połowe mniej cukru w nadzieniu i w polewie.... i...
połowe mniej cukru w nadzieniu i w polewie.... i sa niesamowite
pychota.....
Wyszły meggaaaa.przepyszne.Dodałam tylko mniej...
Wyszły meggaaaa.przepyszne.Dodałam tylko mniej cukru do nadzienia i polewy
o 150 g zamiast po 250 g...Rodzinka zjadła raz dwa...a jaki zapach w domu mniam
.
Przepyszne,ale zdecydowanie za dużo cukru
Przepyszne,ale zdecydowanie za dużo cukru
Zdecydowanie dużo cukru ale po modyfikacji...
Zdecydowanie dużo cukru
ale po modyfikacji przepisu cynamonki bardzo dobre
Bardzo dobre, puszyste, lekkie ciasto drożdżowe,...
Bardzo dobre, puszyste, lekkie ciasto drożdżowe, nadzienie ma bardzo wyczuwalny cukier, az chrupie, chyba lepiej spróbować zrobić to nadzienie z cukru pudru, ilość cukru też można śmiało zredukować, polewa zdecydowanie za słodka. Wg mnie przepis wymaga poprawy ze względu na ilość cukru