3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Cynamonki Cinnabons


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 100 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g masła

Nadzienie

  • 250 g brązowego cukru
  • 65 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2,5 łyżki cynamonu

Polewa

  • 250 g cukru
  • 55 g masła
  • 125 g serka kremowego, np. Ulubionego
  • 10 kropli aromatu waniliowego
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Masło roztapiamy w garnku.
  2. Mieszamy czas 3 min/temp. 37/obr.3Ściągamy pokrywę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min
  3. Dodajemy mąkę, sól i jajka. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Ciasto
  4. Dodajemy roztopione, zimne masło i ponownie wyrabiamy czas 3 min/Ciasto. Ciasto będzie lekko klejące. Miskę, w które będzie rosło ciasto oprószamy mąką – zapobiegnie to przywarciu ciasta do miski.
  5. Ciasto zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po godzinie, uderzamy w ciasto pięścią i krótko wyrabiamy. Stolnice podsypujemy mąką i wałkujemy prostokąt.
  7. Nadzienie
  8. Składniki odważyć w TM, wymieszać 10s obroty 4.
  9. Nadzienie wykładamy na rozwałkowane ciasto, rozsmarowujemy równo.
    Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na plastry ok. 2cm. Smarujemy jajkiem.
    Piekarnik rozgrzewamy d0 180 stopni (ja u siebie piekę na termoobiegu).

  10. Pieczemy ok. 15 minut, aż będą rumiane.
  11. Polewa
  12. Zmielić cukier 20sekund obroty 9
  13. Dodać masło, serek, aromat i sól. Podgrzać 2 minuty/37stopni/obroty 2
  14. Gorące jeszcze drożdżówki polać ciepłą polewą.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można zamienić nadzienie na maliny (nawet mrożone), jagody, czekoladę lub dowolny dodatek.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super wychodzą, sa pyszne. Jedynie co to mniej...

    Zgłoszony przez Fuksja na listopada 21, 2023 at 11:33.

    Super wychodzą, sa pyszne. Jedynie co to mniej cukru.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przeeepyszne robię już kolejny raz. Ciasto...

    Zgłoszony przez NIka2 na listopada 18, 2023 at 15:26.

    Przeeepyszne Love robię już kolejny raz. Ciasto mięciutkie, samo rozpływa się w ustach i ten obłędny zapach cynamonu podczas pieczenia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Obłędne! Tylko popieram że za dużo cukru....

    Zgłoszony przez AniaBi na września 24, 2023 at 13:00.

    Obłędne! Tylko popieram że za dużo cukru. Zmniejszyłam o ponad połowę 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super. Testowałam z mniejsza ilością...

    Zgłoszony przez Oleanna na maja 22, 2020 at 08:47.

    Przepis super. Testowałam z mniejsza ilością cukru w nadzieniu i polewie i zdecydowanie będę powtarzać wypieki.

    A czy ktoś dla odmiany robił lub ma pomysł jak najlepiej wykonać nadzienie czekoladowe?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mimo redukcji cukrów o połowę i tak bylo dalej...

    Zgłoszony przez Malwa89 na lutego 29, 2020 at 19:37.

    Mimo redukcji cukrów o połowę i tak bylo dalej przesłodkie ale bardzo dobre

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne,na drugi dzień nadal...

    Zgłoszony przez Woila na grudnia 15, 2019 at 17:36.

    Bardzo smaczne,na drugi dzień nadal mięciutkie.Ciasto bardzo dobre jednak za dużo cukru w nadzieniu i w polewie polecam zredukować jego ilość. Do tej pory to najlepszy przepis jaki dotychczas znalazłam na bułeczki cynamonowe,polecam Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mega pyszne ...zamiast nadzienia daje mix mrożone...

    Zgłoszony przez Alina27 na listopada 13, 2018 at 15:54.

    Mega pyszne ...zamiast nadzienia daje mix mrożone maliny, jeżyny, truskawki w zależności co mam w zamrażarce. Wychodzą super 😋

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Są cudowne.Do polewy i nadzienia trzeba dodać...

    Zgłoszony przez katrina 025 na września 11, 2018 at 11:54.

    Są cudowne.Do polewy i nadzienia trzeba dodać zdecydowanie mniej cukru , tak o połowę .Polecam wszystkim łasuchom.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wspaniałe wspaniałości,,,,POLECAM !!!!...

    Zgłoszony przez lubieczat na maja 6, 2018 at 19:38.

    wspaniałe wspaniałości,,,,POLECAM !!!! zredukowałam ilość cukru.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć czy,...

    Zgłoszony przez fol6 na kwietnia 6, 2018 at 22:57.

    Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć czy, ktoś z Was próbował zamienić cukier na ksylitol w polewie i czy wyszło? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam. Bardzo dobre znikły zaraz po upieczeniu....

    Zgłoszony przez Jagoda. na listopada 11, 2017 at 15:01.

    Polecam. Bardzo dobre znikły zaraz po upieczeniu. Ciasto super do nadzienia dałam 120g cukru, były tak dobre że znikły zanim trafiła na nie polewa.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne, cukier do ciasta jest OK, natomiast...

    Zgłoszony przez NIka2 na października 21, 2017 at 19:23.

    Ciasto pyszne, cukier do ciasta jest OK, natomiast w nadzieniu i polewie cukier zmniejszyłam o 2/3. Bułeczki pyszne, chrupiącenadzienie a jaki zapach Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto mięciutkie i bardzo dobre w nadzieniu...

    Zgłoszony przez ToczMar na października 13, 2017 at 14:57.

    Ciasto mięciutkie i bardzo dobre tmrc_emoticons.) w nadzieniu zmniejszyłam ilość cukru do 125 g. JA roztapiam 50g masła, smaruję roztopionym masłem ciasto i posypuję cukrem wymieszanym z cynamonem. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha! mąż zażyczył sobie cynamonki na...

    Zgłoszony przez Skiera na października 7, 2017 at 17:20.

    Pycha! mąż zażyczył sobie cynamonki na święta. genialny przepis. Jak ktoś nie lubi słodko to zdecydowanie musi być polewa która łagodzi słodycz.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W dzisiejszych czasach też żyją geniusze: jeden...

    Zgłoszony przez alicj@ na października 7, 2017 at 13:55.

    W dzisiejszych czasach też żyją geniusze: jeden wymyślił Thermomix a drugi cynamonki😍😍😍😍 Dziękuję za przepis, To nasz nowy hit tmrc_emoticons.))), pozdrawiam Alicja

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam i nie żałuję owszem ciasto trochę...

    Zgłoszony przez AnetEn na września 27, 2017 at 21:57.

    Zrobiłam i nie żałujętmrc_emoticons.) owszem ciasto trochę lepkie...ale troszkę podsypalam mąką przy wyrabianiu... za to w smaku bardzo dobre więc ja polecam tmrc_emoticons.) co do środka to sie zgodzę ze słodkie ...ja robiłam pół na pół brązowy i biały cukier i mysle ze teraz użyłabym cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków bo trochę chrzęścitmrc_emoticons.;) oprócz cynamonu dodałam łyżkę karobu .... wyszło super.... bardzo kusiła mnie polewa ale niestety mam alergika wiec jest bez.
    Przepis na pewno powtórzę bo mi smakował i domownikom również... dziękuje tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ale wg mnie ciasto jest beznadziejne

    Zgłoszony przez teresa73 na września 26, 2017 at 15:16.

    Pyszne Smile ale wg mnie ciasto jest beznadziejne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ojj i u nas zagościły dzisiaj cynamonki 😁 ...

    Zgłoszony przez Mmelisa na września 10, 2017 at 21:34.

    ojj i u nas zagościły dzisiaj cynamonki 😁
    Wyborne. Do polewy dodałam 80g cukru


    Cynamonki mmm...Cynamonki mmm...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne ...

    Zgłoszony przez Dzierzba na kwietnia 29, 2017 at 00:00.

    Przepyszne.
    Ciasto mięciutkie i lekkie. Zgodnie z sugestiami innych dałam połowę cukru do nadzienia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • połowe mniej cukru w nadzieniu i w polewie.... i...

    Zgłoszony przez 00dzaga00 na marca 15, 2017 at 21:48.

    połowe mniej cukru w nadzieniu i w polewie.... i sa niesamowitetmrc_emoticons.;) pychota.....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły meggaaaa.przepyszne.Dodałam tylko mniej...

    Zgłoszony przez janny1979 na lutego 20, 2017 at 21:30.

    Wyszły meggaaaa.przepyszne.Dodałam tylko mniej cukru do nadzienia i polewy tmrc_emoticons.po 150 g zamiast po 250 g...Rodzinka zjadła raz dwa...a jaki zapach w domu mniam

    .

    CynamonkiCynamonki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne,ale zdecydowanie za dużo cukru

    Zgłoszony przez Goska1262 na lutego 5, 2017 at 16:19.

    Przepyszne,ale zdecydowanie za dużo cukru tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zdecydowanie dużo cukru ale po modyfikacji...

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 31, 2017 at 14:46.

    Zdecydowanie dużo cukru Smile ale po modyfikacji przepisu cynamonki bardzo dobre Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre, puszyste, lekkie ciasto drożdżowe,...

    Zgłoszony przez viki71 na stycznia 30, 2017 at 19:53.

    Bardzo dobre, puszyste, lekkie ciasto drożdżowe, nadzienie ma bardzo wyczuwalny cukier, az chrupie, chyba lepiej spróbować zrobić to nadzienie z cukru pudru, ilość cukru też można śmiało zredukować, polewa zdecydowanie za słodka. Wg mnie przepis wymaga poprawy ze względu na ilość cukru

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze