thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 100 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g masła

Nadzienie

  • 250 g brązowego cukru
  • 65 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2,5 łyżki cynamonu

Polewa

  • 250 g cukru
  • 55 g masła
  • 125 g serka kremowego, np. Ulubionego
  • 10 kropli aromatu waniliowego
  • 1/8 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Masło roztapiamy w garnku.

  2. Mieszamy czas 3 min/temp. 37/obr.3Ściągamy pokrywę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min

  3. Dodajemy mąkę, sól i jajka. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Ciasto"Ciasto"

  4. Dodajemy roztopione, zimne masło i ponownie wyrabiamy czas 3 min/Ciasto"Ciasto" . Ciasto będzie lekko klejące. Miskę, w które będzie rosło ciasto oprószamy mąką – zapobiegnie to przywarciu ciasta do miski.

  5. Ciasto zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  6. Po godzinie, uderzamy w ciasto pięścią i krótko wyrabiamy. Stolnice podsypujemy mąką i wałkujemy prostokąt.

  7. Nadzienie
  8. Składniki odważyć w TM, wymieszać 10s obroty 4.

  9. Nadzienie wykładamy na rozwałkowane ciasto, rozsmarowujemy równo.
    Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na plastry ok. 2cm. Smarujemy jajkiem.
    Piekarnik rozgrzewamy d0 180 stopni (ja u siebie piekę na termoobiegu).

  10. Pieczemy ok. 15 minut, aż będą rumiane.

  11. Polewa
  12. Zmielić cukier 20sekund obroty 9

  13. Dodać masło, serek, aromat i sól. Podgrzać 2 minuty/37stopni/obroty 2

  14. Gorące jeszcze drożdżówki polać ciepłą polewą.

Porady

Można zamienić nadzienie na maliny (nawet mrożone), jagody, czekoladę lub dowolny dodatek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Cynamonki Cinnabons

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?