Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Spód
- 1 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietana kwaśna 12%
- 80 g cukru
- 130 g masła
- 370 g mąka krupczatka
Nadzienie
- 2 łyżki bułka tarta
- 1 łyżki cukru
- 100 g truskawek
- 700 g rabarbaru pokrojonego na kawałki
Beza
- 3 białka
- 1 szczypty soli
- 150 g cukru
-
6
1h 0min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do przygotowania spodu potrzebujemy zimnego pokrojonego na kawałki masła.
Wszystkie składniki wyrabiamy w tM 30s/obr.6
Rabarbar kroimy w 2 cm kawałki, truskawki szypułkujemy, a większe kroimy na połowę.
Tortownicę wyklejamy ciastem, nakłuwamy je i posypujemy bułką tartą, aby wsiąkała sok z owoców - nie dostanie się do kruchego spodu. Wykładamy owoce, posypujemy łyżką cukru.
Pieczemy 45 minut 1 temperaturze 180 stopi termoobieg.
Beza: pod koniec pieczenia przygotu bezę
białka dodaj do umytego i dobrze wysuszonego naczynia wraz ze szcyptą soli. Ubijaj z motylkiem 5 minut/obr.3. Po tym czasie dosyp cukier, zgarnij pianę ze scianek i ubijaj jeszcze 2 minuty na błyszczącą masę. Wyłóż na ciasto i podpiecz: 180 stopni/15 minut/góra-dół.
Smacznego!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiasto fatalne, podejrzewam że wyląduje w koszu....
Ciasto fatalne, podejrzewam że wyląduje w koszu. Ciasto płynie wręcz podczas pieczenia - tyle jest masła. Gdyby dać 100 g zamiast 130 g masła myślę że byłoby ok 🤔
ciasto pyszne,owoce dałam inne,ale to chyba nie...
ciasto pyszne,owoce dałam inne,ale to chyba nie ma znaczenia. polecam
Proste, szybkie i pyszne!
Proste, szybkie i pyszne!
Ciasto Pycha
Ciasto Pycha!!!
Rewelacyjne i pyszne ciasto
Rewelacyjne i pyszne ciasto
Oj musi byc pyszny Dodaje do wyprobowania
Oj musi byc pyszny. Dodaje do wyprobowania
Bardzo szybkie i pyszne ciasto
Bardzo szybkie i pyszne ciasto 🙂
Pycha
Pycha
Ciasto rewelacja!! Nie mialam
Ciasto rewelacja!! Nie mialam rabarbaru wiec uzylam co pod reka: truskawki, borowki i brzoskwinie z puszki, Wyplynelo sporo soku po otworzeniu tortownicy (po upieczeniu oczywiscie), Nastepnym razem wiecej bulki tartej uzyje badz wykleje dodatkowo boki ciastem. Ciasto z beza robilam po raz pierwszy, obawiajac sie trudnosciu, a tu prosze, pychotka!!!
Ciasto rewelacja!! Nie mialam
Ciasto rewelacja!! Nie mialam rabarbaru wiec uzylam co pod reka: truskawki, borowki i brzoskwinie z puszki, Wyplynelo sporo soku po otworzeniu tortownicy (po upieczeniu oczywiscie), Nastepnym razem wiecej bulki tartej uzyje badz wykleje dodatkowo boki ciastem. Ciasto z beza robilam po raz pierwszy, obawiajac sie trudnosciu, a tu prosze, pychotka!!!
Ciasto rewelacja!!! nie
Ciasto rewelacja!!! nie mialam rabarbaru wiec dalam truskawki, borowki i brzoskwinie. duzp soku wyplynelo przy otworzeniu tortownicy wiec nastepnym razem wiecej bulki tartej lub wykleje dodatkowo boki ciastem. Pierwszy raz robilam ciasto z beza, bo sie obawialalam trudnosci a tu prosze, wyszlo pychotka!!
Świetne. Bardzo dobre kruche,
Świetne. Bardzo dobre kruche, a połączenie rabarbaru z truskawkami - wyjątkowo udane. Polecam.
a jaka wielkość tortownicy
a jaka wielkość tortownicy jest dobra do tego ciasta?apetycznie wyglada