3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ciasto kruche z rabarbarem truskawkami i bezą


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Spód

  • 1 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietana kwaśna 12%
  • 80 g cukru
  • 130 g masła
  • 370 g mąka krupczatka

Nadzienie

  • 2 łyżki bułka tarta
  • 1 łyżki cukru
  • 100 g truskawek
  • 700 g rabarbaru pokrojonego na kawałki

Beza

  • 3 białka
  • 1 szczypty soli
  • 150 g cukru
5

Przygotowanie

  1. Do przygotowania spodu potrzebujemy zimnego pokrojonego na kawałki masła.

    Wszystkie składniki wyrabiamy w tM 30s/obr.6

    Rabarbar kroimy w 2 cm kawałki, truskawki szypułkujemy, a większe kroimy na połowę.

    Tortownicę wyklejamy ciastem, nakłuwamy je i posypujemy bułką tartą, aby wsiąkała sok z owoców - nie dostanie się do kruchego spodu. Wykładamy owoce, posypujemy łyżką cukru.

    Pieczemy 45 minut 1 temperaturze 180 stopi termoobieg.

    Beza: pod koniec pieczenia przygotu bezę

    białka dodaj do umytego i dobrze wysuszonego naczynia wraz ze szcyptą soli. Ubijaj z motylkiem 5 minut/obr.3. Po tym czasie dosyp cukier, zgarnij pianę ze scianek i ubijaj jeszcze 2 minuty na błyszczącą masę. Wyłóż na ciasto i podpiecz: 180 stopni/15 minut/góra-dół.

     

    Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto fatalne, podejrzewam że wyląduje w koszu....

    Zgłoszony przez estee24 na czerwca 20, 2020 at 18:04.

    Ciasto fatalne, podejrzewam że wyląduje w koszu. Ciasto płynie wręcz podczas pieczenia - tyle jest masła. Gdyby dać 100 g zamiast 130 g masła myślę że byłoby ok 🤔

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto pyszne,owoce dałam inne,ale to chyba nie...

    Zgłoszony przez katsie5897 na czerwca 19, 2018 at 14:37.

    ciasto pyszne,owoce dałam inne,ale to chyba nie ma znaczenia. polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proste, szybkie i pyszne!

    Zgłoszony przez ewarut88 na września 2, 2017 at 18:01.

    Proste, szybkie i pyszne!tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto Pycha

    Zgłoszony przez Rozka1980 na maja 13, 2017 at 16:56.

    Ciasto Pycha!!! tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne i pyszne ciasto

    Zgłoszony przez Gina.a na maja 12, 2017 at 21:15.

    Rewelacyjne i pyszne ciasto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj musi byc pyszny Dodaje do wyprobowania

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 24, 2017 at 10:38.

    Oj musi byc pyszny. Dodaje do wyprobowania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo szybkie i pyszne ciasto

    Zgłoszony przez Gina.a na kwietnia 23, 2017 at 23:03.

    Bardzo szybkie i pyszne ciasto 🙂

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 22:09.

    Pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacja!! Nie mialam

    Zgłoszony przez Katysia na sierpnia 29, 2016 at 23:17.

    Ciasto rewelacja!! Nie mialam rabarbaru wiec uzylam co pod reka: truskawki, borowki i brzoskwinie z puszki, Wyplynelo sporo soku po otworzeniu tortownicy (po upieczeniu oczywiscie), Nastepnym razem wiecej bulki tartej uzyje badz wykleje dodatkowo boki ciastem. Ciasto z beza robilam po raz pierwszy, obawiajac sie trudnosciu, a tu prosze, pychotka!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacja!! Nie mialam

    Zgłoszony przez Katysia na sierpnia 29, 2016 at 23:17.

    Ciasto rewelacja!! Nie mialam rabarbaru wiec uzylam co pod reka: truskawki, borowki i brzoskwinie z puszki, Wyplynelo sporo soku po otworzeniu tortownicy (po upieczeniu oczywiscie), Nastepnym razem wiecej bulki tartej uzyje badz wykleje dodatkowo boki ciastem. Ciasto z beza robilam po raz pierwszy, obawiajac sie trudnosciu, a tu prosze, pychotka!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacja!!! nie

    Zgłoszony przez Katysia na sierpnia 29, 2016 at 23:14.

    Ciasto rewelacja!!! nie mialam rabarbaru wiec dalam truskawki, borowki i brzoskwinie. duzp soku wyplynelo przy otworzeniu tortownicy wiec nastepnym razem wiecej bulki tartej lub wykleje dodatkowo boki ciastem. Pierwszy raz robilam ciasto z beza, bo sie obawialalam trudnosci a tu prosze, wyszlo pychotka!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetne. Bardzo dobre kruche,

    Zgłoszony przez Angelica na sierpnia 19, 2016 at 19:47.

    Świetne. Bardzo dobre kruche, a połączenie rabarbaru z truskawkami - wyjątkowo udane. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a jaka wielkość tortownicy

    Zgłoszony przez martusia1731 na lipca 19, 2016 at 16:15.

    a jaka wielkość tortownicy jest dobra do tego ciasta?apetycznie wyglada

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze