Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Biszkopt
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 szczypty soli
Krem
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 80 g budyniu śmietankowego, w proszku
- 1 łyżeczek ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 200 gramów masła
Polewa
- 200 gramów masła
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 1/2 łyżki kakao
Dodatkowo
- 1/2 Szklanki mocnego naparu z kawy
- 200 gramów Okrągłych biszkoptów
- 1 Szklanka o pojemności 250 ml
-
6
2h 5min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Zakładamy motylka. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę Obroty ustawiamy na 3 bez ustawienia czasu do ubicia się piany. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą łyżki zdejmujemy miarkę i wsypujemy w niedużych porcjach suche składniki. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.Załóż motylek 350 ml mleka wlewamy do urządzenia nastawiamy na 7 minut temperatura 100 stopni obroty 2.5. zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka. Zmniejszamy temperaturę do 80 stopni zdejmujemy miarkę i powoli cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z zimnego mleka. Gotujemy aż budyń będzie mocno gęsty. Przelewamy do miseczki owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temperaturze pokojowej. Myjemy misę następnie, masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy połową naparu z kawy i wykładamy jedną część kremu budyniowego. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. Dół biszkopcików lekko ścinamy i wciskamy delikatnie w krem jeden obok drugiego w rzędach. Biszkopty można przed włożeniem lekko nasączyć w kawie. Wkładamy na czas przygotowania polewy do lodówki.Masło lub margarynę roztapiamy w urządzeniu temp. 4 minuty/80 stopni/obr. 3.następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wylaczamy temperaturę zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao, natomiast do drugiego łyżkę mleka w proszku. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dosyć szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście fikuśne esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy zanurzając nóż w gorącej wodzie.
Ciasto Góra Lodowa
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz(Brak tematu)
"Ciasto" "Mieszanie" "Mieszanie"
kokoszko
wygląda bajecznie
wygląda bajecznie
Ankul1122: A co z mlekiem w proszku ? W etapie...
Ankul1122: A co z mlekiem w proszku ? W etapie przygotowania jest wspomniane o nim a w składnikach niestety nie.
Jest dość słodkie. W składnikach ucięło mi...
Jest dość słodkie. W składnikach ucięło mi proszek do pieczenia ma być 1 łyżeczka.
Wygląda bardzo apetycznie, trzeba spróbować
Wygląda bardzo apetycznie, trzeba spróbować
Proszę napisać czy ciasto nie jest bardzo...
Proszę napisać czy ciasto nie jest bardzo słodkie.
Wygląda bardzo smakowicie trzeba wypróbować
Wygląda bardzo smakowicie trzeba wypróbować
musze wypróbowac
musze wypróbowac