3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto Góra Lodowa


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Biszkopt

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szczypty soli

Krem

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 80 g budyniu śmietankowego, w proszku
  • 1 łyżeczek ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 200 gramów masła

Polewa

  • 200 gramów masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 1/2 łyżki kakao

Dodatkowo

  • 1/2 Szklanki mocnego naparu z kawy
  • 200 gramów Okrągłych biszkoptów
  • 1 Szklanka o pojemności 250 ml
  • 6
    2h 5min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto Góra Lodowa
  1. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Zakładamy motylka. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę Obroty ustawiamy na 3 bez ustawienia czasu do ubicia się piany. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą łyżki zdejmujemy miarkę i wsypujemy w niedużych porcjach suche składniki. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.Załóż motylek 350 ml mleka wlewamy do urządzenia nastawiamy na 7 minut temperatura 100 stopni obroty 2.5. zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka. Zmniejszamy temperaturę do 80 stopni zdejmujemy miarkę i powoli cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z zimnego mleka. Gotujemy aż budyń będzie mocno gęsty. Przelewamy do miseczki owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temperaturze pokojowej. Myjemy misę następnie, masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy połową naparu z kawy i wykładamy jedną część kremu budyniowego. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. Dół biszkopcików lekko ścinamy i wciskamy delikatnie w krem jeden obok drugiego w rzędach. Biszkopty można przed włożeniem lekko nasączyć w kawie. Wkładamy na czas przygotowania polewy do lodówki.Masło lub margarynę roztapiamy w urządzeniu temp. 4 minuty/80 stopni/obr. 3.następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wylaczamy temperaturę zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao, natomiast do drugiego łyżkę mleka w proszku. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dosyć szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście fikuśne esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy zanurzając nóż w gorącej wodzie.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • wygląda bajecznie

    Zgłoszony przez agabar20 na grudnia 5, 2018 at 15:26.

    wygląda bajecznieLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ankul1122: A co z mlekiem w proszku ? W etapie...

    Zgłoszony przez monika6500 na grudnia 1, 2018 at 13:51.

    Ankul1122: A co z mlekiem w proszku ? W etapie przygotowania jest wspomniane o nim a w składnikach niestety nie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest dość słodkie. W składnikach ucięło mi...

    Zgłoszony przez Ankul1122 na listopada 27, 2018 at 17:38.

    Jest dość słodkie. W składnikach ucięło mi proszek do pieczenia ma być 1 łyżeczka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda bardzo apetycznie, trzeba spróbować

    Zgłoszony przez Bety PD na listopada 20, 2018 at 16:41.

    Wygląda bardzo apetycznie, trzeba spróbowaćtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę napisać czy ciasto nie jest bardzo...

    Zgłoszony przez czopik.anna79 na listopada 15, 2018 at 13:11.

    Proszę napisać czy ciasto nie jest bardzo słodkie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda bardzo smakowicie trzeba wypróbować

    Zgłoszony przez akunia na listopada 12, 2018 at 13:12.

    Wygląda bardzo smakowicie trzeba wypróbować Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • musze wypróbowac

    Zgłoszony przez lalunia12 na listopada 12, 2018 at 12:39.

    musze wypróbowacSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze