Tu jesteś:
4
Składniki
Ciasto
- 150 g mleka
- 150 g masła lub margaryny
- 150-170 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2-3 jajka kurze (zależy od wielkości)
- 55 g drożdży
- 700 g mąki pszennej Lubella
- 20 g oleju
Kruszonka
- 100 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g wiórek kokosowych
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć składniki na kruszonkę w/g podanej kolejności i miksujemy 12sek/obr6 gotową kruszonkę przekładamy do innego naczynia.Kruszonka wyjdzie cała więc nie trzeba myć naczynia
- Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, włożyć maslo cukier i cukier waniliowy,drożdże,jajka i mieszamy 2min/37*/obr4 Nastepnie dodajemy mąke i olej i wyrabiamy 3min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" Gotowe ciasto wykladamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Mokrymi rękoma wyrównujemy ciasto,układamy kruszonkę na ciasto i wstawiamy blaszkę do zimnego piekarnika. Pieczenie:
20minut -50*c
15minut -100*c
25minut - 170*c
Ja blaszkę z ciastem wkładam na krate z piekarnika i piekę na dolnej szynie. Ciasto zawsze się udaje.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzGrażyna Kamińska: dzięki, tak czułam że...
Grażyna Kamińska: dzięki, tak czułam że powinno być w miarę luźne. Może to też kwestia mąki. Dziś dałam 600 g, wyrobiło się zgrabnie "w kulkę", ale mokre ręce przy rozkładaniu rzeczywiście się przydały
pod kruszonkę wrzucułam jabłko i wiśnie. Rośnie cudnie. Super przepis, dzięki. To będzie przepis na MOJĄ drożdżówkę. Innych już nie szukam. Pozdrawiam.
Ciasto nie jest bardzo gęste jest lużne, po...
Ciasto nie jest bardzo gęste jest lużne, po wyjęciu na blaszkę wyrównuję ciasto zmoczonymi rękoma w ciepłej wodzie
sypię kruszonkę i wstawiam ciasto do piekarnika i dalej postępuję jak w przepisie .
przepis polecam ciasto zawsze się udaje i jest pyszne moje wnusie uwielbiają
Podpowiedzcie mi proszę, jaka powinna być...
Podpowiedzcie mi proszę, jaka powinna być konsystencja tego ciasta. Moje nie wyrosło, bo miałam podejrzane drożdże i zaryzykowałam ... Ale było bardzo zwarte, rąk przy rozkładaniu na blaszce nie upaprało. Dajcie znać, bo będę robiła powtórkę i chcę, żeby było jak należy. Prostota przepisu mnie urzekła, będę ćwiczyć dalej
Cieszę się że ciasto smakuję Pozdrawiam
Cieszę się że ciasto smakuję
Pozdrawiam
Najlepsze!🧡
Najlepsze!🧡
Grabowska
Bardzo smaczne. Szybkie, łatwe i pyszne! Aby...
Bardzo smaczne. Szybkie, łatwe i pyszne! Aby było bardziej kokosowe, do ciasta rownież dodałam wiórków kokosowych.
Potwierdzam ciasto jest bardzo dobre i można piec...
Potwierdzam ciasto jest bardzo dobre i można piec z owocami i bez
Pozdrawiam serdecznie
Jutro bedzie ze śliwkami. Pychotka
Jutro bedzie ze śliwkami. Pychotka
Potwierdzam - zawsze się
Potwierdzam - zawsze się udaje. Ja robię je z sezonowymi owocami i kruszonką bez kokosu. Trzeba wtedy troszkę dłużej piec.
Pani Grazynko przepis
Pani Grazynko przepis rewelacyjny. Ciasto wspaniale w smaku zrobilam z truskawkami. W przypadku dodania owocow musialam wydluzyc czas pieczenia o 20 minut. Dziekuje za prosty i szybki przepis na drozdzowke
kolejny przepis do listy
kolejny przepis do listy "koniecznie do wypróbowania"
uwielbiam kokos, uwielbiam drożdżowe ...
Haniu, ja często pod kruszonkę układam...
Haniu, ja często pod kruszonkę układam pokrojone jabłka, polecam
Grażynko i znowu sięgnęłam po
Tym razem pod kruszonkę dałam dżem (jedyna okazja ,żeby zużyć kupne ).Bajka
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Kochane, dziekuję za miłe
Grażynko, dziękuję raz
Grażynko, dziękuję raz jeszcze za ten świetny przepis na super drożdżowca
Wczoraj "poszedł" cały, jeszcze ciepły
Robiłam z rabarbarem na przyjadz dzieci i prosiły żeby Ci za niego podziędkować
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
To ja dziekuje Tobie kochanie
To ja dziekuje Tobie kochanie za swietny przepis

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Ciasto zrobione - z drobnymi
Ciasto zrobione - z drobnymi przejściami, bo jak już miałam wkładać drożdże to zobaczyłam, że kupiłam przeterminowane (może bym się nie przejęła, bo 4 dni, ale miały ciemne plamy), więc wzięłam suche i wydaje mi się, że czas wyrabiania jest przy suchych za krótki, bo mało wyrosło. Ale NIKOMU to nie przeszkadza
, jest i tak pyszne (chociaż na połowę dałam rabarbar - po raz pierwszy, chyba trzeba go było przedtem posypać cukrem- i smaki się mieszają, jednakże kwaśny mocno przebija. Ciasto - pyyyyyyyyyyyszne !!!. Wiekie dzięki, za tydzień drugie podejście. Ale będę wyrabiała 10 min z suchymi drożdżami.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Verciu dziękuję za prawidłowe
Alu, co do mąki to jest dowolność, można dać krupczatkę,bo kruszonka jest krucha,a do kruchych ciast najlepsza jest krupczatka
Pozdrawiam i życzę smacznego
kokolidek napisał: Dziękuję
Alu, ciasta nie zostawiamy do wyrosniecia
Rosnie stopniowo, najpierw w temp. 50°, potem 100°, w koncu sie piecze, w najwyzszej
Jesli sie myle, Grazynka mnie poprawi
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Dziękuję Czy ciasto nie
Dziękuję
Czy ciasto nie musi "wyrastać"? Czy od razu po wyrobieniu wyłożyć na blachę i piec?
Myślę, że do kruszonki najlepsza jest mąka krupcztka
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Alu ja wszystkie ciasta piekę
Grażynko - a która grzałka:
Grażynko - a która grzałka: góra czy dół?
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Dziewczynki dziękuję za mile
Grażynko, dzięki Ali
Grażynko, dzięki Ali przypomniałam sobie o Twoim pysznym drożdżowcu
Robiłam go przed Bożym Narodzeniem i jest wspaniały: mięciutki, pięknie wyrasta i nie opada tak jak ten z "Dobrego gotowania". Nie zapisałam go wtedy w ulubionych i zapomniałam
Ale na niedzielę znów go zrobię i też z rabarbarem
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Grażynko - jutro piekę, ale
Grażynko - jutro piekę, ale bez kokosa, za to z rabarbarem. Posłucham Twojej rady i dodam więcej cukru.
Dziękuję za przepis
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Dziekuję za pozdrowienia
Dziekuję za pozdrowienia
Polecam ten przepis jest bardzo prosty ,a ciasto jest pyszne i nie bardzo słodkie. Dziewczyny jeżeli lubicie bardzo słodkie to trzeba dodać ok 30-40g cukru 
Grażynko dziękuję za prosty i
Grażynko dziękuję za prosty i ciekawy przepis na ciasto drożdżowe. Szukałam takiego przepisu i na Święta wybrałam Twój
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Pycha, i my lubimy drozdzowe
Pycha, i my lubimy drozdzowe

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Grażynko! Ciasto wygląda
Grażynko ciasto wygląda
Grażynko ciasto wygląda pysznie, lubimy drożdżówkę
napewno zrobię już niedługo
pozdrawiam kochana 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Haniu ja to ciasto piekę
Haniu ja to ciasto piekę bardzo często dla mojego męża
:DCoś mi się wydaje że
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.