Tu jesteś:
4
Składniki
podkład ciasto
- 100 g miodu
- 50 g brązowego cukru, (dark muscovado)
- 40 g masła
- 1 jajo kurze
- 230 g mąki pszennej, w tym 50g mąki krupczatki
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników, kamis
- 1/2 łyżeczki łyżeczka cynamonu mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/5 łyżeczki mielonych goździków
- 1 szczypty soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki ciemnego kako
- 1 łyżeczki karob
- 1 roztrzepane jajko z kilkoma kroplami wody
- 1 łyżeczki inuliny z cykorii
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wkładamy cukier masło i miód podrzewamy czas 2 min 37 stC obr2, dodać pozostałe składniki wymieszać 5s/obr 5 i następnie wyrobić ciasto 1min-1,5 min na
"Ciasto" . Tak wyrobione ciasto bedzie kleiste i dość płynne. dzielimy ciasto na dwie części i zawijamy w papier śnidaniowy i na min 1h wkładamy do lodówki w celu dokładnego schłodzenia ciasta. Na oprószoneej mąką stolnicy rozwałkowywujemy ciasto i bardzo istotne jest fakt aby nie rozwałkowwywać ciasta na cieńsze niż 4-5 mm, gdyż inaczej wysuszą się w trakcie pieczenia i będą bardzo twarde. Rozgrzewamy piekarnik do temp 170 st grzanie góra dół, bez termoobiegu i pieczemy pierniczki wcześniej posmarowane jajkiem około 10-15min (każdy piekarnik będzie piekł odmiennie). Po ostudzeniu dekorujemy wg własnych pomyslów i trzymamy ciastka w szczelnie zamykanym naczyniu aby nam się nie wysuszyły i niw zrobiły twarde. SMACZNEGO!
są pyszne zaraz po zrobieniu i nie muszą być robione wczeniej z intencją aby skrusząły. Dzieciaki kochają te pierniczki
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNajlepszy przepis na smaczne i mega aromatyczne...
Najlepszy przepis na smaczne i mega aromatyczne pierniczki
. Dziękuję.
Dziękuję za szybką odpowiedź
Dziękuję za szybką odpowiedź
Ja zawsze robię z dwóch
Ja zawsze robię z dwóch porcji, a dziurki są raczej wynikiem wyrośnięcia pierniczków. Te rozwałkowane na cienko nie wyrastaja tak i nie maja dziurek, ale są twarde bo sie mocno wysuszają w trakcie pieczenia
Gratuluje świetnego przepisu.
Gratuluje świetnego przepisu. Pierniczki wyszły naprawdę świetne i najważniejsze są mięciutkie już w dniu upieczenia i dobre w smaku
Ciasto musiałam dłużej przetrzymać w lodówce, ponieważ po godzinie było jeszcze kleiste, ale potem już było ok i dało się rozwałkować.
Przy okazji mam pytanie, ile można maksymalnie zwiększyć proporcje z przepisu podstawowego, by zrobić więcej pierniczków i zmieścić ciasto w naczyniu ? 2-3 krotnie ?
I drugie pytanie, moje pierniczki nie wyszły idealnie gładkie, mają jakby lekkie dziurki - coś zrobiłam nie tak ?
Witam, oczywiście że można
Witam,
oczywiście że można ale brązowy cukier ten dark muscovado ma to cos czego nie ma zwykły biały cukier, nawet denemera to nie to samo. Chodzi o smak i aromat. 50 g to zawsze 50g cukier puder bedzie nawet lepszy. Różnica w cukrach byłaby gdyby miary były podawane w szklankach, wtedy objętość jest różna
Dziękuję za szybką odpowiedź
Dziękuję za szybką odpowiedź
A czy mogę zamiennie zastosować 50 g cukru białego zamiast brązowego ?
Mam też w zapasie cukier puder. Czy 50 g cukru zwykłego, a 50 g cukru pudru to to samo ?
Miód mam po cześci lejący, po części zbrylony, to w jakiej temp. mogłabym go podgrzać, by uzyskać właściwą konsystencje ?
Czasem trzeba użyć kopystki,
Czasem trzeba użyć kopystki, to wyjdzie w trakcie przygotowywania
Proponuje cukier jeśli jest
Proponuje cukier jeśli jest gruboziarnysty także rozdrobnić wcześniej (zrobić puder w tm)i jeżeli miód nie jest płynny podgrzać do wyższej temperatury aby uzyskać jednolita konsystencje. Od razu dodajemy pozostałe składniki i ciasto jesT rzadkie lejące wiec trzeba go dobrze schłodzić aby dało sie rozwałkować. Ja właśnie pieke w wersji bezglutenowej trudniej do rozwałkowanis ale dużo bardziej puszyste i lekkie.
Grubość ciasta 4-5mm i nie upiec za mocno w piekarniku bo bedą twarde. Można dodac tez więcej przypraw
pozdrawiam
Witam Planuje zrobić
Witam
Planuje zrobić pierniczki z powyższego przepisu. W związku z tym mam zapytania:
1) podgrzewam w temp. 37 st. - czyli masa będzie prawie zimna, lekko ciepła, czyli nie czekam na przestudzenie i od razu dodaje pozostałe składniki ?
2) czy do podgrzewania, mieszania i wyrabiania ciasta mam używać kopystki ? (tak by całe ciasto również ze ścianek naczynia było dobrze wyrobione)
W pojemniku hermetycznym mogą
W pojemniku hermetycznym mogą spokojnie leżeć chociaż w praktyce szybko giną. Z nadzieniem nie robiłam wiec sie nie wypowiem. Ostatnio robiłam z dwóch porcji ciasta ale w proporcji 200 mąka pszenna 200 jaglana i 60g mąka kokosowa i dodałam więcej przypraw imbiru kardamonu i wyszły superlekkie puszyste
A jak długo mogą leżeć? Można
A jak długo mogą leżeć? Można je nadziać?
Potwierdzam, pierniczki
Potwierdzam, pierniczki rewelacja
dziękuję za przepis 
Pierniczki rewelacja !! Mają
Pierniczki rewelacja !! Mają jednak jedną wadę, za szybko znikają z talerza . Teraz upieką na dzień przed świętami , bo inaczej nie dotrwają . Polecam.
Witam, mozna ale trzeba wtedy
Witam,
mozna ale trzeba wtedy baaardzo uważać aby ich nie spalić bo pierniczki sa nieduże gabarytowo. Proponuje zmniejszyć temperaturę po całkowitym ich wyrosnieciu na 150-140 i obserwować aż sie zarumienią.
A czy można piec z
A czy można piec z termoobiegiem, nie mam w piekarniku funkcji bez termoobiegu?
staszki2
Zatem cieszę się że smakują
Zatem cieszę się że smakują pozdrawiam wszystkich i dziękuję za miłe komentarze
Pierniczki są rewelacyjne ,
Pierniczki są rewelacyjne , smaczne mieciutkie po upieczeniu. Dzięki za przepis
Pierniczki są rewelacyjne
Pierniczki są rewelacyjne
!!!! wczoraj zrobiłam na próbę, a dzisiaj dorabiałam z podwójnej porcji
Rewelacja!!!
Potwierdzam, mięciutkie i
Potwierdzam, mięciutkie i aromatyczne
Jadłam we wtorek łosia
Dzięki Magdo
Jutro mam wolne, więc chyba zrobię jedną porcję tych pierników. Do Ikei wybiorę się po Świętach a jutro zrobię serca i gwiazdki. Pozdrawiam i polecam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Pyszne mięciutkie pierniczki
Pyszne mięciutkie pierniczki
sprawdzony przepis!!!
Mnie też najbardziej podoba
Mnie też najbardziej podoba się łoś
Może zdążę jeszcze przed Świętami odwiedzić Ikeę a jak nie to zrobię choinki a łosie poczekają do następnego roku
Dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
łosie są dwa na zdjęciu jeden
łosie są dwa na zdjęciu jeden z posypkami a drugi wyłącznie po posmarowaniu jajkiem. Foremki zwierzaki z ikei łoś, wiewióra jeż i niedźwiadek etc, dzieci zawsze pierwsze wyciągają łosie
wyglądają smakowicie
wyglądają smakowicie
najfajniejszy jest ten ŁOŚ 
Swietne, musze wypròbowac
Swietne, musze wypròbowac
Potrzebny mi byl przepis "na ostatnia chwile"

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
